BILI SMO NA TRENINGU NAJLUĐEG SPORTA KOJI POSTOJI U SRBIJI: Saznajte sve o fantastičnom LAKROSU! (VIDEO)
Lakros, Foto: Emilija Jovanović

OPROBAJ SE I TI!

BILI SMO NA TRENINGU NAJLUĐEG SPORTA KOJI POSTOJI U SRBIJI: Saznajte sve o fantastičnom LAKROSU! (VIDEO)

Kako je ovaj neobičan sport dospeo u Srbiju razgovarali smo sa Predsednikom Srpskog Lakros Saveza Vladimirom Paunovićem.

Objavljeno:

Sport koji je privukao našu pažnju. Ekipa Espresa otišla je na trening lakros kluba kako bi vam na što bolji način prikazali ovaj nesvakidašnji sport. Možda se baš u nekom od vas probudi želja da se oproba.

Kako je ovaj neobičan sport dospeo u Srbiju razgovarali smo sa Predsednikom Srpskog Lakros Saveza Vladimirom Paunovićem.

Šta je lakros?

-Lakros je sport koji za cilj ima da mrežicom na vrhu štapa igrači gumenu lopticu smeste u gol. Postoje dve vrste lakrosa, box i field. Box se igra na hokejaškom ringu sa po 5 igrača u obe ekipe na terenu, dok se field igra na terenu fudbalskih dimenzija 9 na 9.

Kada je nastao lakros i od kada se igra u Srbiji?

-Moderni lakros nastao je u 19. veku, dok su prvobitnu verziju sporta izmislili kanadski indijanci koji su lakrosom rešavali teritorijalna pitanja. U Srbiji se lakros igra od 2010. kada je Brajan Gorodecki iz Kanade došao i doneo sport u Srbiju.

Koliko registrovanih lakros klubova postoji u Srbiji?

-U Srbiji trenutno postoje 3 registrovana kluba, koji čine Srpsku Lakros Ligu (SLL). Pored nase lige, klubovi se takmiče i na turnirima širom Evrope, kao i Zombi kupu koji se već 10 godina organizuje u Beogradu. Najuspešniji klub u Srbiji od osnivanja lige su Beogradski Zombiji, dok Vitezovi i Medvedi napreduju iz sezone u sezonu.

Šta je zapravo Zombi kup?

-2020. trebala je da bude jubilarna za lakros u Srbiji. Naime, prošle godine trebao je da se održi 10. Zombi kup (Zombies cup) u organizaciji Beogradskih Zombija. Turnir sa dugačkom tradicijom koji iz godine u godinu okuplja veliki boj ekipa iz inostranstva. Na turniru su pored zemalja iz okruženja priliku da se takmiče imale i ekipe iz Rusije, Engleske, Italije… Nažalost usled pandemije korona virusa, jubilarni turnir biće naknadno odigran.

Internacionalni turniri i uspesi reprezentacije?

-Naši klubovi učestvovali su u regionalnoj ligi sa klubovima iz Mađarske, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, kao i na brojnim turnirima širom Evrope (Slovačka, Nemačka, Češka, Austrija, Švajcarska). Reprezentacija se prvi put na Svetskom prvenstvu našla 2015 u Americi. Nakon toga na Evropskom prvenstvu u Finskoj 2017, a poslednje veliko takmičenje na kome je učestvovao naš nacionalni tim bilo je Svetsko prvenstvo u Kanadi 2019. godine, gde je postignut najbolji uspeh osvajanjem 12. mesta u konkurenciji od 22 reprezentacije.

Lakros na Olimpijadi?

-Lakros se već nalazio na programu olimpijskih igara i to 1904. i 1908. godine, a kako stvari stoje priliku da gledamo lakros na Olimpijadi imaćemo i 2028. godine u Los Anđelesu. Naša reprezentacija shodno uspesima sa prethodnih turnira imaće priliku da kroz kvalifikacije zaradi svoje mesto na najvećem sportskom takmicenju na svetu.

Ukoliko vas je reportaža o lakrosu zaintrigirala, pogledajte podcast koji vode Aleksandar Jovanović i Vladimir Paunović naši reprezentativci u ovom sportu.

Bonus video:

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.