NAPITAK OD SAMO 2 SASTOJKA VAM MOŽE POVRTATITI SNAGU KADA IMATE NIZAK PRITISAK: Dr Macura ima koristan savet
Dr Nada Macura, Foto: Printscreen

saveti

NAPITAK OD SAMO 2 SASTOJKA VAM MOŽE POVRTATITI SNAGU KADA IMATE NIZAK PRITISAK: Dr Macura ima koristan savet

Vodite računa o tome koliko vode unosite u organizam

Objavljeno:

Umor, pospanost, zevanje, loša koncentracija, pa i vrtoglavica obično su znaci niskog krvnog pritiska.

U takvim situacijama teško se funkcioniše, a kako idu vrućine, dr Nada Macura savetuje da uz sebe uvek imate flašicu vode i malo šećera.

- Često se dešava da se prvo preznojite i osetite blagu drhtavicu. Gutljaj vode i malo šećera vratiće vam snagu, jer sa padom pritiska pada i i šećer u krvi - objašnjava dr Macura za Informer i naglašava da iz kuće ne izlazite bez doručka.

Voda
foto: Profimedia

- Ako se i bavite teškim fizičkim poslovima, jaka hrana nije opcija. Pijace su prepune raznovrsnog voća i povrća. Iskoristite te zelene, crvene i narandžaste boje namirnica, pošto su one moćni antioksidansi. Izbegavajte beli luk koliko možete zato što on prirodno obara pritisak - kaže Macura.

Ukoliko vas nizak pritisak često muči, pomoći će vam i neki od ovih trikova.

* Kad legnete u krevet, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak da prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način izbeći ćete vrtoglavicu.

* Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom jača krvne sudove. Zbog brzih promena temperature oni se tad brzo šire i skupljaju, pa se lakše prilagođavaju spoljašnjim uticajima, na primer sparnom vremenu. Tuširanje uvek završite hladnom vodom.

* Jedite manje i češće. Krvni pritisak je najniži prvog sata posle jela. On pada zato što je organima za varenje potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Biće bolje ako konzumirate manje porcije.

* Izbegavajte alkoholna pića. Alkohol ima više loših uticaja: podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca.

* Jak i slan doručak doprineće da se osećate bolje. So vezuje tečnost u organizmu, čime se krvni pritisak blago pojačava.

Odabrani čajevi

Vodite računa o tome koliko vode unosite u organizam. To može biti jedan od razloga za nizak pritisak. Svaki čovek bi dnevno trebalo da popije dva litra tečnosti, a ako se bavi sportom ili fizičkim poslovima, i više od toga. Na prvom mestu treba piti vodu, a onda i zeleni čaj, čaj od ruzmarina i gloga.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.