NEKOLIKO STVARI KOJE MORATE ISKORENITI NA VREME: Ponavljamo ih nesvesno, a utiču na ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

navike

NEKOLIKO STVARI KOJE MORATE ISKORENITI NA VREME: Ponavljamo ih nesvesno, a utiču na ZDRAVLJE

Većinu njih ponavljamo nesvesno

Objavljeno: 18:14h

Svako od nas ima svoje navike. Nekih smo svesni.

Dok druge ponavljamo nesvesno.

Najveći problem je u tome što mnoge od njih štete našem zdravlju.

I sve one, ukoliko ih ne promenite na vreme, mogu da dovedu do različitih tegoba koje utiču na to da se, uprkos zdravoj ishrani, vežbanju, dovoljnom i kvalitetnom spavanju, ne osećate dobro.

Stručnjaci su naveliki najčešće nezdrave navike:

Jutarnja higijena

Spavanje na stomaku može da prouzrokuje bol ili utrnulost ruku. Vrat je u ovom položaju blago savijen unazad i pritiska nerve koji prolaze celom dužinom gornjih ekstremiteta.

Prekrštene noge prilikom sedenja dovode do podizanja krvnog pritiska. Često prebacivanje noge preko noge stvara pritisak na kukove, a može da izazove i zgrušavanje krvi u nogama, zbog prevelikog pritiska vena. Lekari savetuju da se u ovom položaju ne sedi duže od 10 do 15 minuta. Ukoliko ne možete da se oslobodite ove navike tek tako, svakako bi trebalo da povremeno ustanete, kako bi krv normalno cirkulisala.

Istezanje mišića neposredno nakon ustajanja može da dovede do povrede kičme. Kičmeni pršljenovi se opuštaju i hidriraju, pa tako naglo istezanje čini da budu pod velikim pritiskom. Da bi se mišići zagrejali i bili spremni za istezanje, prethodno treba obaviti jutarnju higijenu i raspremiti krevet.

Bol u stomaku

Ukoliko imate običaj da stežete kaiš da biste izgledali mršavije, treba da znate da to može da dovede do digestivnih problema. Kaiš koji je čvršće zategnut stvara pritisak u unutrašnjosti stomaka. Gastroenterolozi upozoravaju da posledica takvog stanja može da bude pojava gorušice, bol u stomaku, ali i otežano gutanje.

Stezanje kaiša radi vitke linije može dovesti do digestivnih problema. Čvršće zategnut kaiš stvara pritisak u unutrašnjosti stomaka, a posljedica takvog stanja je pojava gorušice, nekada bola u stomaku i grudima, kao i otežano gutanje, upozoravaju gastroenterolozi.

(Espreso / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.