NOVI SAD DOBIJA FABRIKU ČOKOLADE! Biće najveća u ovom delu Evrope, USKORO SE KREĆE SA PROIZVODNJOM (FOTO)
Foto: Ustupljene fotografije

NOVI SAD 2020. - NOSILAC RAZVOJA

NOVI SAD DOBIJA FABRIKU ČOKOLADE! Biće najveća u ovom delu Evrope, USKORO SE KREĆE SA PROIZVODNJOM (FOTO)

Izgradnja novog proizvodnog pogona u Srbiji je kapitalno intenzivno ulaganje izvoznog karaktera

Objavljeno:

Kompaniji "Barry Callebaut" preneto je u vlasništvo zemljište od dva hektara i devet ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, a investitor se obavezao da investira 45 miliona evra u izgradnju fabrike čokolade primenom najmodernijih tehnologija i zaposli više od 100 ljudi na neodređeno vreme.

Fabrika čokolade Novi Sad
foto: Ustupljene fotografije

Kompanija je osnovana 1996. godine spajanjem belgijske Callebaut i francuske kompanije Cacao Barry, a sedište joj je u Cirihu. Poseduje fabrike u više od 30 zemalja u kojima zapošljava oko 11.500 ljudi, a sada gradi novi proizvodni pogon u Novom Sadu.

Fabrika čokolade Novi Sad
foto: Ustupljene fotografije

U Novom Sadu će biti izgrađen regionalni centar ove kompanije za distribuciju na tržište jugoistočne Evrope. Fabrika u Novom Sadu je ne samo najmodernija, nego i najveća investicija koju je ova kompanija realizovala u poslednjih deset godina. U planu je da fabrika čokolade i kakao proizvoda započne sa proizvodnjom tokom 2021. godine.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije preduzela je aktivnosti na izgradnji infrastrukturnih objekata potrebnih za nesmetan rad i funkcionisanje fabrike, za koje su iz budžeta Grada opredeljena sredstva za realizaciju predmetne investicije u ukupnom iznosu od 46,5 miliona dinara.

Ovim sredstvima, pored neophodne projektne dokumentacije i dozvola, finansirano je izvođenje radova na zacevljenju atmosferske kanalizacije u dužini od 566,00 m i čišćenje i uređenje kanala u dužini od 421 m sa izradom zagata i izlivne građevine. Ugovorena vrednost radova iznosi 26,1 mln dinara i izgradnja saobraćajnih površina na delu režijske saobraćajnice IB reda br.12 Novi Sad – Zrenjanin.

Fabrika čokolade Novi Sad
foto: Ustupljene fotografije

Izgradnja novog proizvodnog pogona u Srbiji je kapitalno intenzivno ulaganje izvoznog karaktera. Poseban značaj investicije je u povezivanju nauke i obrazovanja sa proizvodnjom, imajući u vidu da je kompanija uspostavila saradnju sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu. Na odabir Novog Sada za izgradnju novog pogona je, pored izuzetno dobre lokacije, veliku ulogu imala snažna baza talentovanih ljudi, ugledan Univerzitet i dugogodišnja tradicija obrazovanja.

Biće to najveća fabrika čokolade u ovom delu Evrope. Projekat veoma važan i za prerađivačku i prehrambenu industriju, jer će se u regionu jugoistočne Evrope najveći broj sirovina nabavljati iz Srbije. Potencijal ulaganja leži i u planovima da se pored fabrike otvori i Akademija čokolade, gde bi se uspostavila saradnja sa fakultetima i zaposlili mladi visoko obrazovani ljudi.

Fabrika čokolade Novi Sad
foto: Ustupljene fotografije

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.