BILI SMO NA NAJVEĆEM GRADILIŠTU U NOVOM SADU: Ovde se zida 1.972 stana za SNAGE BEZBEDNOSTI, biće im baš povoljno
Gradilište, ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić, Ustupljene fotografije

SJAJNA AKCIJA

BILI SMO NA NAJVEĆEM GRADILIŠTU U NOVOM SADU: Ovde se zida 1.972 stana za SNAGE BEZBEDNOSTI, biće im baš povoljno

O važnosti projekta razgovarali smo i sa Dejanom Mandićem, načelnikom gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Objavljeno:

Na nekadašnjem zemljištu kasarne "Jugovićevo" danas se zida punom parom!

U kompleksu zgrada koje se grade na Novom naselju obezbeđuju se stanovi za pripadnike službi bezbednosti.

Pravo da kupe ove stanove po ceni od 500 evra po kvadratu imaju pripadnici vojske, policije, BIA-a, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih bezbednosnih službi.

Mnogi jedva čekaju da se usele u nove stanove, što će biti uskoro.

O tome kako napreduju radovi na ovom kompleksu uverili smo se i sami.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Radnici tamo rade punom parom.

Završeno je mnogo toga, žuri se da se ispoštuju rokovi.

1 / 6 Foto: Aleksandra Čolić

Na gradilištu smo mogli da vidimo radnike koji nisu stali ni na pauzu, a radove smo posmatrali i iz ptičje perspektive.

1 / 3 Foto: Ustupljene fotografije

O važnosti ovog projekta razgovarali smo i sa Dejanom Mandićem, načelnikom gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Dejan Mandić
foto: Aleksandra Čolić

O važnosti ovog projekta razgovarali smo i sa Dejanom Mandićem, načelnikom gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

- Izgradnja stambenih blokova za pripadnike snaga bezbednosti na lokalitetu "Jugovićevo" je svakako jedan od najznačajnijih građevinskih projekata u Novom Sadu. Republika Srbija gradi 1.972 stana ovde, a grad Novi Sad obezbeđuje kompletnu infrastrukuru. Trenutno radimo opremanje blokova 1 i 2 koji bi početkom naredne godine trebalo da budu useljivi. Završićemo sa izgradnjom krajem januara, iako je rok bio mart, što je značajno ranije od predviđenog. Imamo kilometar i trista saobraćajnica, kilometar i 800 pešačkih staza, 300 metara biciklističkih staza i više od 600 parking mesta, 57 stubova javne rasvete. Kompletno ćemo dva bloka zgrada završiti. Vrednost tih radova je preko 330 miliona dinara. Takođe, u završnoj fazi je izbor izvođača u postupku javne nabavke za blokove 3, 4 i 5. Procenjena vrednost je preko 595 miliona i rok za to je kraj leta naredne godine. Kada se i sa tim završi grad Novi Sad će samo preko ove uprave uložiti milijardu i sto miliona dinara u opremanje svih pet blokova za pripadnike snaga bezbednosti. Ako se tome pridoda i vrednost posla koje rade Vodovod i kanalizacija i javno preduzeće "Toplana", to je u Novom Sadu preko milijardu i 400. To je zato vrlo značajna investicija i jedna od najvećih gradilišta ovog tipa verovatno u celoj Srbiji.

Dejan Mandić
foto: Aleksandra Čolić

- Predvideli smo takođe i mesto za vrtić, mesto za osnovnu školu i na te blokove se oslanja budući atletski stadion i atletska dvorana, tako da to neće biti samo spavaonica, već jedno urbano mesto za život - zaključio je Mandić.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Ekipa portala Espreso imala je uvid u zvanične podatke o ovom projektu iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad.

Jugovićevo, stambeni blokovi za pripadnike snaga bezbednosti vam prikazujemo kroz brojke:

Ovde se ukupno gradi 1.972 stanova, i to 548 iz IA faze i 1.424 i IB faze. Grad Novi Sad je za infrastrukturno opremanje ovog lokaliteta izdvojio je više od 1,4 milijarde dinara.

Pripremni radovi na izradi projekata neophodnih za izvođenje radova, ishodovanju dozvola i razminiranju lokaliteta Jugovićevo, koje je zbog blizine vojnog objekta bilo bombardovano 1999. godine, iznosili su ukupno 190 miliona dinara.

U toku je izvođenje radova na izgradnji i infrastrukturnom opremanju stambenih blokova 1 i 2 obuhvaćenih fazom IA. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad privodi kraju radove na izgradnji saobraćajnih sa pratećom infrastrukurom ukupne vrednosti oko 331 milion dinara.

Završetkom radova na infrastrukturnom opremanju faze IA biće izgrađeno 1.314 m saobraćajnih površina, 1.807m pešačkih i 314m biciklističkih staza, 610 novih parking mesta i postavljeno 57 stubova javne rasvete.

U toku je i izrada projekta ograde na lokalitetu Jugovićevo, a za 2021. godinu planirani su radovi na izgradnji procenjene vrednosti od 35 miliona dinara.

JKP Vodovod i kanalizacija izvodi radove na izgradnji kanalizacione I vodovodne mreže ukupne vrednosti od 208 miliona dinara, dok je za izgradju toplovodne mreže JKP Novosadska toplana predvidelo 101,8 miliona dinara.

Rebalansom Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2020. godinu opredeljena su sredstva za izvođenje radova na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom za stambene blokovi 3,4 i 5 obuhvaćenih fazom IB. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova. Procenjena vrednost radova iznosi 560 miliona dinara.

Realizacijom faze IB biće izgrađeno novih 3.049m saobaćajnih površina, 3.377m pešačkih i 290m biciklističkih staza, još 1.133 nova parking mesta i postavljeno 117 stubova javne rasvete.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.