OVA NOVOSADSKA ŠKOLA BIĆE U RANGU KRALJEVSKOG KOLEDŽA U LONDONU: Ušli smo unutra, uskoro će i đaci u svoje klupe
Svetsko, a naše!, Foto: Foto: Aleksandra Čolić

NOSILAC RAZVOJA

OVA NOVOSADSKA ŠKOLA BIĆE U RANGU KRALJEVSKOG KOLEDŽA U LONDONU: Ušli smo unutra, uskoro će i đaci u svoje klupe

Najskuplja, ali i najsavremenija muzička škola Srbiji, urađena po svetskim standardima.

Objavljeno:
Suzana Trajković

Impresivna građevina niče u Novom Sadu! Ona će biti magnet za poznata imena iz sveta muzike i baleta!

Reč je o muzičko-baletskoj školi u Novom Sadu sa čijom se izgradnjom počelo 2016. godine. Radovi se privode kraju, a u to da đaci u nju što pre krenu uloženo je mnogo novca.

Impresivna koncertna dvorana škole, koja je gotovo završena, prva je prava koncertna dvorana koju dobija grad. Već s prvim pogledom na ovu građevinu jasno je da je reč o školi koja će biti naša dika i za celu Srbiju, ali i šire.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Ovim skupim objektom od 14.000 kvadratnih metara, u koji je do sada grad uložio 2,7 milijardi dinara Novi Sad dobija prostor u kome će moći da vežba i nastupa više od 2.000 đaka muzičke i baletske škole i preko 300 njihovih nastavnika, ali i velike domaće i svetske muzičke zvezde.

Muzičko-baletska škola Novi Sad
foto: Aleksandra Čolić

Koliko je ponosan nedavno nije mogao da sakrije ni prvi čovek ovog grada - Miloš Vučević.

Miloš Vučević
foto: Grad Novi Sad

"Ovo toliko dobro izgleda da ne mogu da sakrijem emocije. To je ulaganje u budućnost, verujem da ćemo veoma brzo, već tokom 2021. godine imati koncerte i nastupe", rekao je on.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Ovaj objekat, kaže Vučević, nadilazi srednjoškolsku ustanovu, tu će biti baza za rad sa našim muzičkim talentima, ali i magnet za mnoga poznata imena iz sveta muzike i baleta, koji će doprineti afirmaciji Novog Sada, i novac uložen u njega "apsolutno nije bačen novac".

Inače, ova nova zgrada objedinila je već postojeće škole u Novom Sadu - Muzičku školu "Isidor Bajić" u Novom Sadu i Baletsku školu.

- Muzička škola posle 111 godina je na korak od svog vekovnog sna, da se useli u novu školu. Bila sam u nekoliko stotina muzičkih škola u Evropi, ovo će sigurno biti jedna od najvećih i najmodernijih, onakva kakvu Isidor Bajić zaslužuje. Sve ono što je Isidor Bajić počeo da radi, mi ćemo nastaviti, ali na jedna moderan način - rekla je direktorka kole "Isidor Bajić" Radmila Rakun Martinović.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Baletska škola posle 72 godine dobija zgradu, jer se tokom prethodnih 70 godina selila na razne lokacije. Koncertna dvoranu koju će nova građevina imati biće ne samo za učenike dve škole, nego i građane Novog Sada, jer grad ima samo dve scene koje se mogu koristiti za veće događaje.

Vizija je da će ova, kako je najavljeno zgrada koja će biti opremljena po najvišim standardima, postati prva državna baletska akademija u Srbiji, tako da će učenici posle srednje škole imati gde da nastave školovanje.

Radmila Rakin
foto: Grad Novi Sad

Direktorka Bajić otkrila nam je da će ovih dana radovi i zvanično biti gotovi.

- Posle Nove godine čeka nas tehnički prijem i opremanje, te ćemo sledeće školske godine i zvanično moći da se uselimo, i zbog toga smo svi presrećni.

Osim opremanja škole, čeka se i upotrebna dozvola, a ta procedura ići će zajedno sa tom drugom fazon radova.

- Obišla sam 50 škola ovakve namene širom sveta. Slobodno mogu da kažem da će ova naša škola biti u rangu kraljevskog koledža u Londonu, sa ponosom je rekla direktorka.

- Planira se i mnogo programa za sve ljude u njoj, ali i one koji bi da dođu povremeno. Imaćemo Centar za praćenje mladih talenata putem sponzora po uzoru na Nemačku, kao i Fond instrumenata za talentovanu decu. Biće tu i program za odrasle koji žele da uče, rado ćemo primiti svakoga ko želi. Čuće se tu neki stari zvuci u novim odsecima, kao na primer, džez, stari dobri rokenrol - rekla je naša sagovornica, dodajući da je sve to dokaz da će sama škola postati pravi centar kulture.

Velika koncertna dvorana imati oko 450 mesta, mala oko 250, a još jedna dvorana Muzičke škole oko 180 mesta.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.