KINESKA ČETVRT U NOVOM SADU BILA JE RUGLO, A SAD SE TAMO OZBILJNO GRADI: Biće CENTAR KREATIVNIH INDUSTRIJA (FOTO)
Kineska četvrt u Novom Sadu, radovi, Foto: Aleksandra Čolić, Ustupljene fotografije

RAZVOJ U NOVOM SADU

KINESKA ČETVRT U NOVOM SADU BILA JE RUGLO, A SAD SE TAMO OZBILJNO GRADI: Biće CENTAR KREATIVNIH INDUSTRIJA (FOTO)

Cilj projekta, kako nam je ispričao Dejan Mandić, načelnik gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, jeste da mesto koje su svi izbegavali jer je bilo zapušteno i mračno, postane centar u kom će se organizovati sva interesantna zbivanja posebno zanimljiva mladim ljudima

Objavljeno:

Nekada ruglo, uskoro ponos!

Kineska četvrt nekada je bila poznati kvart u Novom Sadu, mesto umetnika i zanatlija, vremenom se urušavala i postajala ruglo, a sada ide ka tome da bude jedno sasvim drugačije mesto namenjeno prvenstveno mladim ljudima.

Ideja za preoblikovanje Kineske četvrti došla je još 2013. godine kada se došlo do zaključka da napuštene fabrike, skladišta, mlinovi ili stare bolnice imaju veliki potencijal ukoliko se na ispravan način revitalizuju i ponude građanima na korišćenje.

Kineska četvrt Novi Sad
foto: Ustupljene fotografije

Cela četvrt bila je stecište zgrada koje su bile u tako lošem stanju da su postale gradsko ruglo, koje sada napokon dobija novo ruho.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Radnici su na tom gradilištu neprestano, radi se i gradi. Radnici koji su tamo najpre su morali da sruše neke zgrade do temelja jer su u tako lošem stanju bole, pa da iznova počinju da grade, a da pritom zadrže duh one četvrti kakva je ovde nekada bila.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

Omladinska kulturna stanica je završena, a ovaj zanimljivi objekat pokazuje kako će ta četvrt urbano izgledati.

Kineska četvrt Novi Sad
foto: Aleksandra Čolić

Cilj projekta, kako nam je ispričao Dejan Mandić, načelnik gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, jeste da mesto koje su svi izbegavali jer je bilo zapušteno i mračno, postane centar u kom će se organizovati sva interesantna zbivanja posebno zanimljiva mladim ljudima.

Dejan Mandić
foto: Aleksandra Čolić

Inače, prema podacima koje smo dobili iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad navedeno je između ostalog i da se uređenje javnih površina Kineske četvrti realizuje u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”. Predmetni lokalitet je kompleks nekadašnje fabrike u vlasništvu Grada novog Sada koji je smešten između naselja Liman 3 (pretežno namenjenog stanovanju velikih gustina ), priobalja Dunava koje je namenjeno sportu i rekreaciji (gradskog kupališta Štrand i sportska zona Dunavca) i značajnog zelenog prostora Limanskog parka.

Kineska četvrt Novi Sad
foto: Ustupljene fotografije

Cilj uređenja javnih površina Kineske četvrti je očuvanje posebnih urbanističko - arhitektonskih karakteristika lokaliteta, stvaranje uslova za dalji razvoj i inicijativa za formiranjem kreativnog distrikta u okviru kompleksa bivše fabrike " Petar Drapšin " (Kineska četvrt ).

Uređenje javnih površina izvodi se u više faza s obzirom na kompleksnost lokaliteta i sinhronizacije sa dinamikom radova na samim objektima koje realizuje Gradska uprava za imovinu .

Predviđeni su radovi na: izgradnji infrastrukture (vodovoda, kanalizacije, crpne stanice), izgradnji saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, hortikulturnom uređenju, postavljanju mobilijara i urbane opreme.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je u decembru 2020. završila radove na uređenju javnih površina Kineske četvrti u Novom Sadu – 2. faza. S obzirom na kompleksnost lokaliteta i sinhronizaciju sa dinamikom radova na samim objektima koje realizuje Gradska uprava za imovinu, uređenje javnih površina se izvodi fazno - 2019. godine je završena prva faza, a 2020. druga faze uređenja.

Realizacijom ovog projekta od kapitalnog značaja za Grad Novi Sad, za uređenje javnih površina do sada je izdvojeno 330 miliona dinara. Izgrađeno je 877m novih saobraćajnih površina, 1.284m pešačkih staza, 920m biciklističkih staza, 211 novih parking mesta, 1.750m kanalizacione mreže i postavljeno 46 novih stubova javne rasvete. Uređenje javnih površina obuhvatilo je i postavljanje mobilijara i urbane opreme – 72 klupe, 64 korpe i 32 nosača za bicikle.

U okviru 1. faze izvedeni su radovi u okviru kompleksa nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, odnosno u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje Bulevar despota Stefana sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama unutar kompleksa. Izgrađen je kolovoz, obostrane pešačke i biciklističke staze, parkinzi, nova vodovodna i kanalizaciona mreža sa crpnom stanicom, atmosferska kanalizacija, nova trafo stanica, novo javno osvetljenje sa LED izvorom svetla. Uklonjeni su objekti, koji su bili na planiranoj trasi. Površine unutar kompleksa popločane su granitnom kockom.

U okviru 2. faze izvedeni su radovi na izgradnji parkinga, fekalne i atmosferske kanalizacije, javnog osvetljenja, pešačke veze sa kejom, hortikulturnog uređenja i postavljanje urbanog mobilijara (korpa, klupe, nosači za bicikle).

Programom radova za 2021. godinu predviđena je poslednja faza uređenja javnih površina Kineske četvrti, za koje je budžetom opredeljen iznos od 210 miliona dinara.

Rekonstrukcija Kineske četvrti zauzima centralno mesto u okviru projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“, sa ciljem očuvanja posebnih urbanističko - arhitektonskih karakteristika lokaliteta i stvaranja uslova za razvoj urbanog distrikta, centra kreativnih industrija.

Projekat od izuzetne važnosti za Grad Novi Sad, što dokazuje i ukupna vrednost investicije u infrastrukturno opremanje ovog lokaliteta u iznosu od 540 miliona dinara.

1 / 3 Foto: Ustupljene fotografije

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.