ČUDO SA PLANINE RUDNIK: Slobodan zna koliko je sati u Kini i Americi istovremeno, a sve zahvaljujući SVOM IZUMU!
Slobodan Vesić i njegovi satovi, Foto: printscreen

Neverovatno!

ČUDO SA PLANINE RUDNIK: Slobodan zna koliko je sati u Kini i Americi istovremeno, a sve zahvaljujući SVOM IZUMU!

Slobodan Vesić sa planine Rudnik ručno je napravio dva sata sa pet kazaljki

Objavljeno:

Za Slobodana Vesića, sa planine Rudnik, postoje samo dve vremenske odrednice "onomad" i "sjutra", i upravo zbog toga konstruisao je dva sata, sa jednom i sa pet kazaljki. On u svakom trenutku zna koliko je sati ne samo u Srbiji, već i na još nekoliko kontinenata.

- Imam prijatelje u celom svetu i zato sam napravio dva sata, jedan da pokazuje vreme u Čikagu, Moskvi, Tokiju, Sidneju, a drugi na mom Rudniku. Sat sa jednom kazaljkom na sebi ima dva polja - svetlo i tamno, u zavisnosti od doba dana na svakih petnaest minuta pokazuje koliko ima sati u Srbiji. Drugi časovnik koji sam ručno napravio sa pet kazaljki pokazuje vreme na nekoliko kontinenta, pa tako kada hoću da se čujem sa sestrom u Čikagu zbog vremenske razlike,pogledam na sat i vidim ako je kod nas četri sata popodne kod nje je devet časova pre podne, ne moram da se sabiram - kazao je za RINU, Slobodan Vesić inovator sa Rudnika.

1 / 1 Foto: Rina

Slobodan, iako je u penziji, ne sedi skrštenih ruku. Osmislio je idealno rešenje za one koji imaju manjak prostora u svom stanu.

- Bio sam prinuđen da napravim nešto što će mi dati komfor u domu. Moj izum je naizgled običan krevet, koji kada ga rasklopim dobijem francuski ležaj na kome se može spavati. Ali zato kada ga skupim dobijem tri odvojene fotelje sa naslonom gde se može piti kafa i igrati šah, i pokazalo se zaista praktično i dobio sam na prostoru u svom stanu - dodao je Slobodan.

Svoja dostignuća Vesić je pokušao da prijavi Zavodu za patente, ali složena papirologija i nedostatak materijalnih sredstava, koji su bili neophodni za prijavu izuma, nije mogao da nabavi. Zato Slobodan to i danas radi kako kaže "sebi za dušu".

(Espreso.co.rs/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.