OVA BOLEST NE BOLI, MOŽETE DA JE NE OSETITE, A DA JE IMATE! Mi smo se testirali jer je peti uzrok umiranja u Srbiji
Prevencija dijabetesa je bitna, Foto: Filip Plavčić, Printscreen

obratite pažnju

OVA BOLEST NE BOLI, MOŽETE DA JE NE OSETITE, A DA JE IMATE! Mi smo se testirali jer je peti uzrok umiranja u Srbiji

Test nam je oduzeo svega 2-3 minuta. Bilo je potpuno bezbolno i bez neprijatnosti

Objavljeno:
Jovana Korica

Danas je svetski dan borbe protiv dijabetesa, bolesti koja je peti uzrok umiranja u Srbiji.

Svi građani Srbije mogli su danas besplatno da testiraju krvni pritisak i nivo šećera u krvi na nekoliko mesta u gradu. Mi smo odabrali Shopping centar "Ušće", gde je Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda organizovalo besplatno testiranje, ali i nekoliko edukativnih aktivnosti vezano za ovo oboljenje.

Test nam je oduzeo svega 2-3 minuta. Bilo je potpuno bezbolno i bez neprijatnosti.

Najpre su mi lekarke izmerile krvni pritisak posmatrajući parametre na aparatu. 113/63, kažu idealno! Onda sam prešla na drugu stolicu, kratak ubod, prislanjanje na aparat i za kratko vreme izlazi broj 5. Takođe, odličan rezultat.

1 / 8 Foto: Filip Plavčić, Printscreen

U video možete da pogledate kako testiranje zapravo izgleda:

Bitno je napomenuti da je dijabetes bolest koja ne boli - možete je imati više godina, a da je ne osetite. Za razliku od dijabetesa tipa 1, dijabetes tipa 2 može da se spreči, ili bar donekle uspori njegovo nastajanje i napredak.

Odlična prevencija je potpuno izbacivanje ili bar smanjen unos hrane koja je štetna za organizam. Grickalice, slatkiše i brzu hranu, trebalo bi zameniti sa više povrća i voća.

Takođe, redovna fizička aktivnost, nešto je što će održati duže vaše zdravlje i učiniti da se osećate bolje i imate više energije. Bitno je da nivo šećera u krvi merite redovno.

Samokontrola je jedan od najvažnijih elemenata u borbi sa dijabetesom.

Šta svi moraju da znaju o dijabetesu?

Dijabetes je hronično oboljenje nastalo usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina (hormona koji se stvara ugušterači - pankreasu), a koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera. Bez insulin, šećer se ne može preneti do ćelija, što uslovljava porast šećera u krvi. Dijabetes je stanje u kome je količina šećera u krvi veća od 7.0 mmol.

Šećerna bolest se manifestuje karakterističnim simptomima:

1. Izražena žeđ

2. Učestalo mokrenj

3. Gubitak telesne težine (uprkos često povećanom apetitu)

4. Brzo zamaranje (malaksalost)

Za ovakvo ispoljavanje dijabetesa kaže se da je klasično, pošto su prisutni svi simptomi koji karakterišu ovo oboljenje. Kod simptoma koji nisu izraženi bolest se najčešće otkrije slučajno pri nekom pregledu.

Neki imaju potrebu za slatkišima, žale se na svrab na polnim organima, obolevaju od čireva na koži, itd. Ako se iz bilo kojih razloga posumnja, neophodno je izvršiti lekarski pregled (analiza krvi i mokraće).

Prevencija

  • Izbegavajte stres
  • Pojačajte fizičku aktivnost (2-3 puta nedeljno)
  • Izbegavajte brzu hranu, gazirana pića i slatkiše

Gojaznost i fizička neaktivnost direktni su uzročnici pojave dijabetesa tip 2. Kontrola telesne težine i umerena fizička aktivnost mogu da spreče pojavu dijabetesa tipa 2, a kod obolelih od dijabetesa tipa 1 i 2 ovi faktori, kao i dobra regulacija šećera u krvi mogu znatno umanjiti rizik od pojava komplikacija.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.