ČAJ OD OVE BILJKE LEČI GIHT I SMIRUJE PROBAVU: Mogu ga koristiti i BEBE, a dosta pomaže i DIJABETIČARIMA
Od rogača se prave i kolači!, Foto: Profimedia

lek iz prirode

ČAJ OD OVE BILJKE LEČI GIHT I SMIRUJE PROBAVU: Mogu ga koristiti i BEBE, a dosta pomaže i DIJABETIČARIMA

Sluz i smola takođe su se upotrebljavali za lečenje povraćanja, i to u blagim preparatima koji su odgovarali i deci i trudnicama

Objavljeno:

Čak i u novembru možemo uživati u zdravim namirnicama iz prirode koje će nam pomoći da se pripremimo za hladne zimske dane.

Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača koriste se za lečenje proliva, probavnih smetnji i gorušice.

Rogačevo se brašno meša sa semenkama suncokreta i pirinčanim brašnom kako bi se dobio dovoljno blag pripravak koji može lečiti proliv kod male dece.

Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti creva. Sluz i smola takođe su se upotrebljavali za lečenje povraćanja, i to u blagim preparatima koji su odgovarali i deci i trudnicama. Istraživanja pokazuju kako rogač može poboljšati nivo lipida kod ljudi s prekomernom telesnom težinom.

Rogačeva smola koristi se kao dijetna hrana i kao nadomestak za čokoladu. Rogač ima drugačiji ukus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za oboljele od dijabetesa, migrena, anksioznosti, nervoze i sl. Prirodno je sladak pa je kod pripreme poslastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kad se prave poslastice od kakaa. Kalorijska vrednost mu je za 2/3 manja nego kod čokolade.

Čaj protiv gihta

Uzmite dva rogača, natrgajte ih na komade i kratko prokuvajte u 3 dl vode. Ostavite da odstoji neko vreme, najbolje preko noći. Procedite i popijte na prazan želudac. Ponavljajte postupak 20-25 dana i trebali biste primetiti značajna poboljšanja.

foto: Profimedia

Liker od rogača

Potrebno vam je 200 g domaćeg rogača, 150 g šećera, korica neprskanog limuna, vanilin šećer i litra domaće rakije. Operite rogač i nasecite ga na krupnije komade, bez odvajanja koštica. Limun operite i narežite koricu, najbolje nožem za guljenje krumpira. Sve sastojke stavite u bocu široka grla i ulijte litru domaće rakije. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji na suncu četrdesetak dana. Jednom na nedelju dana dobro protresite da bi se šećer bolje otopio. Procedite kroz sitno cedilo ili gazu te ulijte u tamnu bocu.

Probavne tegobe

Čaj od rogača može pomoći crevnoj flori. Možete ga pripremiti tako što ćete prokuvati 2 dl vode i dodati 1 malu kašiku brašna od rogača. Procedite ga dok je još mlak. Za probleme s probavom takođe možete na laganoj vatri prokuvati 6 g rogača u 2 dl vode i ostaviti da odstoji 45 minuta. Čaj nije potrebno cediti kako biste zadržali komadiće lekovitog i aromatičnog rogača.

Za najmlađe

Rogač je siguran i za lečenje proliva kod dojenčadi, a pomaže i kod drugih tegoba koje mogu pogoditi malu decu, bilo da se radi o dispepsiji ili enteritisu. Zbog svojeg sastava pogodan je za dojenčad od šest meseci. Mnogi ga roditelji daju bebama za žvakanje kad im počnu rastu zubići.

foto: Profimedia

Protiv proliva

Pomešajte 20-30 grama rogačeva brašna s malo mleka i brašna te uzimajte kod proliva.

Dijabetes

Kako može regulisati nivo šećera u krvi, može se koristiti i kao pomoć u lečenju dijabetesa. Nakon obroka s visokim glikemijskim indeksom, rogač će sniziti povišene vrednosti šećera.

Holesterol

Svako jutro na prazan želudac možete uzeti jednu malu žlicu usitnjenog rogača i progutati. On će tako skupiti višak masnoće, koju će kasnije izbaciti kroz stolicu.

Džem od smokve s rogačem

Na kilogram smokava dodate 350 g šećera, 50 g mlevenog rogača, 300 g šljiva, 1 manji limun i 300 ml vode. Smokve i šljive operite te prepolovite pa spojite s vodom i kuvajte uz dodatak limunova soka oko 30 minuta. Usitnite kuhane smokve i šljive pa spojite šećer i mleveni rogač te nastavite kuvati uz povremeno mešanje oko 45 minuta, a po želji do 20 minuta duže, da džem bude još čvršći.

Kocke od rogača

Sastojci: 2 šoljice mlevenih rogača, 3 jaja, 200 g maslaca, 2 praška za pecivo, 1 šalica oraha, 1 vanilin šećer, 100 g šećera, 3 šalice mleka, 3 šalice brašna.

Priprema: Odvojite belance od žumanaca i od njih napravite sneg. Otopite maslac te ga stavite u mikser sa žumancem, vanilin šećerom i šećerom. Napravite jednoličnu smesu te dodajte ostale sastojke i umešajte belance. Zagrejte pećnicu na 180 stepeni i pecite 30 minuta.

Kolač od rogača

Sastojci: 250 g mlevenog rogača, 1 velika kašika šećera, prašak za pecivo, 3 jaja, 1 šalica mleka, 2 šoljice brašna, 100 g čokolade za kuvanje, 6 kašika mleka, 1 kašika maslaca.

Priprema: Pomoću miksera pomešajte jaja i šećer te dodajte i druge sastojke. Zatim u posudu za pečenje ulijte smesu i pecite na 180 stepeni između 30 i 40 minuta. U međuvremenu na laganoj vatri skuvajte sve sastojke za kremu i prelijte preko ohlađenog biskvita.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.