OVI KORACI SU KLJUČNI U SLUČAJU PRIJAVE NESTANKA OSOBE: Policajac objasnio na primeru Danke Ilić, OBRATITE PAŽNJU!
Danka Ilić, Foto: Nenad Kostić, Društvene mreže

potraga

OVI KORACI SU KLJUČNI U SLUČAJU PRIJAVE NESTANKA OSOBE: Policajac objasnio na primeru Danke Ilić, OBRATITE PAŽNJU!

Nakon prikupljenih obaveštenja i saznanja određuje se pravac kretanja istrage

Objavljeno:

Potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) koja je nestala u utorak 26. marta u Boru i Banjskom Polju kod Bora ušla je u deseti dan. Od kako je objavljeno da je dvogodišnje dete nestalo, digla se cela Srbija. Po prvi put u istoriji naše zemlje upaljen je Amber alert, odnosno sistem "Pronađi me". Mnogobrojne ekipe MUP-a uključene su u potragu i nemurno pretraživale terene oko kuće kod koje je poslednji put viđena devojčica, ali bezuspešno. Nenad Ljubišić, predsednik policijskog udruženja "Arčibald Rajs" objašnjava za Nova.rs kako se vrši potraga za nestalom osobom i šta MUP radi nakon što neko prijavi nestanak.

Ljubišić za naš portal navodi da potraga za nestalim licem kreće onog momenta kada se nestanak prijavi.

„Nakon što neko prijavi nestanak osobe, a posebno ako se radi o detetu, policija postupa odmah. Putem sredstva za komunikaciju upoznaju se svi policijski službenici u smeni i potraga za takvim licem bukvalno kreće istog momenta. Kod takvih prijava analiziraju se svi podaci, kretanje tog lica neposredno pre nestanka, često i nedeljama i mesecima unazad, njegove navike, sklonosti, eventualna zdravstvena oboljenja, tačnije analizara se sve kako bi policija odredila pravi tok kretanja istrage. Kod prijave nestanka obavljaja se razgovor sa prijaviocem, članovima porodice, a po potrebi i drugim licima za koja se proceni da mogu imati bitne informacije o nestanku“, navodi naš sagovornik.

Nakon prikupljenih obaveštenja i saznanja, kako navodi naš sagovornik, određuje se pravac kretanja istrage.

„To može da podrazumeva i angažovanje drugih linija rada, posebno ako su u pitanju deca. Treba napomenuti da policija kod prijave nestanka neke osobe postupa odmah, i nema definisanog roka do kada se vrši postupak traganja za nestalom osobom. Svakako policija preduzima mere i radnje na pronalasku te osobe do momenta pronalaska. Neophodne jedinice i druge linije rada se uvek uključuju kako bi se otklonile sumnje na određene postupke nestale osobe ili drugog lica, pa tako često imamo priliku da čujemo da policija pretražuje obalu reke, samu reku, kao i teren gde je poslednji put nestala osoba viđena ili gde je radom policije utvrđena njena poslednja lokacija“, pojašnjava predsednik policijskog udruženja „Arčibald Rajs“.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: MUP Srbije, Damir Dervišagić, Privatna arhiva

Takođe, Nenad Ljubišić pojašnjava i da jasno definisanih principa u postupanju nema, jer je svaki slučaj nestanka specifičan.

„Jedno je sigurno, a to da kod svake prijave policija ima mogućnost da angažuje sve resurse, što se često i dešava, kao i u poslednjem slučaju male devojčice iz okoline Bora čiji se nestanak još istražuje. Policija koristi sve raspoložive resurse i danima nakon prijave nestanka, čak i nakon raznih utvrđenih činjenica, intenzitet potrage nije smanjen“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, dvogodišnja Danka nestala je 26. marta oko 13.45 časova u Banjskom polju kod Bora.

Ona je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Bonus video:

03:05

KURIR SAZNAJE: PRONAĐEN VIDEO SNIMAK NA KOM SE MOŽDA NALAZI NESTALA DANKA! Policija upravo proverava

(Espreso/Nova/Aleksa Momčilović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.