PRIKAZAN PROJEKAT "NOVI ZLATIBOR–VIZIJA BUDUĆNOSTI": Teži se da postane PLANINA BROJ 1, ali i bolje mesto za život
Čajetina, Foto: OPŠTINA ČAJETINA

planovi su predstavljeni

PRIKAZAN PROJEKAT "NOVI ZLATIBOR–VIZIJA BUDUĆNOSTI": Teži se da postane PLANINA BROJ 1, ali i bolje mesto za život

Zlatibor predstavio inovativne projekte i bogat zimski program planiran za ovu sezonu

Objavljeno:

Budući projekti koji će unaprediti turističku ponudu Zlatibora premijerno su predstavljeni u prisustvu ministra omladine i turizma Huseina Memića, direktora JP “Emisiona tehnika i veze” Save Savića, predsednika opština Zlatiborskog okruga, direktora privatnih i javnih preduzeća, te brojnih partnera, Opština Čajetina i JP “Gold gondola Zlatibor”.

Projekti obuhvataju transformaciju vrha Tornika, izgradnju nove trase gondolske žičare od vrha Tornika do Pribojske Banje, kao i projekat "Zlatni grad“ u okolini Ribničkog jezera, čime će se dodatno obogatiti turistička ponuda ovog prelepog planinskog područja.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je naglasio da se Zlatibor nalazi na raskršću puteva do koga je postignut jedan zapažen nivo turističkih usluga i da se sada nalazimo na prekretnici da li ćemo da ostanemo na tom nivou i da stagniramo ili da koristimo te inovativne metode, zahteve i potrebe savremenog turiste i da idemo napred.

Čajetina
foto: OPŠTINA ČAJETINA

"Sa brojnih studijskih putovanja i gostovanja stranih delegacija na Zlatiboru i tokom naših putovanja po Evropi polako smo beležili i prepisivali i ono što je bilo moguće prema našoj zakonskoj regulativi da se primeni kod nas, mi smo to i primenili u praksi. Najviše smo koristili iskustva skandinavskih zemalja, jer su oni izuzetno praktični. Našu strategiju razvoja koja je urađena 2004. godine je uz našu stručnu pomoć uradio norveški institut Niva i tada su nas pitali za koji vid turizma hoćemo da se opredelimo u našim strateškim planovima, mi smo se opredelili za masovnost, jer su u svakom poslu profit i zarada upravo u masovnosti. Ima poslova u kojima možete da čuvate i etno turizam, da se bavite zaštitom životne sredine i da sačuvate taj planinski stil gradnje, ali je pitanje da li država ima novca da razvija takav vid turizma. Pošto ga tada nije bilo, opredelili smo se za masovni turizam", izjavio je Stamatović i dodao:

Čajetina
foto: OPŠTINA ČAJETINA

"Trudićemo se da radimo u opštem interesu, da pomognemo svojoj državi, da pomognemo lokalnom stanovništvu gde mi živimo i gde dobijamo podršku za sve ovo što radimo. Hoću ovim putem da se zahvalim svim onim ljudima, kompanijama, izvođačima, ministarstvima, na razumevanju i koji su nam pomogli. Nadam se da će Zlatibor vrlo brzo stati u red svetskih turističkih destinacija . Mislim da Zlatibor ima budućnost, da Srbija ima budućnost”, zaključio je Stamatović. Ministar turizma i omladine Husein Memić je naglasio da su prisutni imali priliku da vide gde će Zlatibor biti za tri, pet ili 10 godina i da je zadovoljan što se uverio da su planovi jako ozbiljni.

Husein Memić
Husein Memićfoto: OPŠTINA ČAJETINA

"Kao resorno ministarstvo im stojimo na raspolaganju i tokom posete Zlatiboru sam razgovarao sa direktorom turističke organizacije o tome da bi bilo dobro da se na jednom mestu okupe svi oni koji rade na različitim projektima“, rekao je ministar Memić i dodao: "Razgovaraću sa premijerkom da Zlatibor i čitav Zlatiborski okrug dobiju, da tako kažem, jednu vladinu resornu grupu u okviru koje ćemo razgovarati o svim potrebnim stvarima. Da li će za realizaciju projekta biti potreban gas ili dalekovod, da li je na nekoj lokaciji potrebna eksproprijacija, i sve to moramo videti sa državom. Bez pomoći države sve ovo nije moguće tako lako i brzo realizovati", zaključio je Memić.

Čajetina
foto: OPŠTINA ČAJETINA

Ispred domaćina, prisutnima se obratila i Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor, koja je istakla da su tokom prezentacije nove trase gondolske žičare od Tornika do Pribojske Banje predstvanjena najsavremenija i veoma interesantna tehnička rešenja čime se Zlatibor šalje u orbitu u smislu novih planova, ideja i inovativnih rešenja. Božanić je govorila i o ideji projekta „Zlatni grad“ na Zlatiboru čija realizacija takođe kreće uskoro.

Bojana Božanić
Bojana Božanićfoto: OPŠTINA ČAJETINA

"Projekat „Tornik sutra: konceptualni horizonti – Zlatni bor“, koji će se realizovati na vrhu Tornik, predstavila je njegova autorka dr Snežana Vesnić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Ona je istakla da je „specifičnost ovog projekta to što predstavlja materijalizaciju specifičnosti Tornika i Zlatibora i njihovih pretakanja u jednu poetsku sliku i arhitekturu. Projekat se bazira na mitološkoj slici zlatnog bora koji je gotovo neuhvatljiv simbol savršenstva", kazala je Božanić.

Očekuje se da će ovi projekti unaprediti turističku infrastrukturu, privući nove posetioce i pozicionirati Zlatibor kao prepoznatljivu svetsku destinaciju.

Čajetina
foto: OPŠTINA ČAJETINA

U zimsku sezonu Zlatibor ulazi sa novim zabavnim sadržajima koje su zajedno najavili JP "Gold gondola Zlatibor", Turistička organizacija Zlatibor i Kulturni centar Zlatibor sa ciljem da turisti što bolje isplaniraju svoje slobodno vreme i predstojeće praznične dane.

"Kao što su posetioci Gondole navikli, svaki dan ih očekuju neke aktivnosti tokom praznika i cele zimske sezone. Ponedeljak je planiran za sportske aktivnosti, a pre svega nordijsko skijanje ukoliko bude snega. Utorkom će biti u ponudi topli napici u našem novom kafiću sa popustom u okviru Zlatiborske čajanke. Najmlađi će se najviše obradovati sredi kada će se odvijati besplatne radionice vajanja na snegu, kao i razni drugi zabavno-edukativni sadržaji. Četvrtak će biti dan za umetnost kada će učesnici iskazati kreativnsot kroz slikarstvo i pravljenje tradiconalnih zlatiborskih proizvoda, a ljubitelji stranih i domaćih hitova uživaće u žurkama na Torniku vikendom", rekla je direktorka JP "Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

Čajetina
foto: OPŠTINA ČAJETINA

Kako bi i ove zime nastale najlepše uspomene na planini, Turistička organizacija Zlatibor i Kulturni centar Zlatibor potrudili su se da obogate turističku ponudu raznovrsnim programom.

"U godini proslave izuzetnog jubileja imamo dosta stvari sa kojim možemo da se pohvalimo, a o tome svedoči i zvanična republička statistika koja je pokazala da Zlatibor kao destinacija u prvih 10 meseci beleži porast broja posetilaca od 25 posto. Na osnovu tih podataka nalazimo se iza Beograda po posećenosti tj. na drugom mestu. Odmah smo iza najvećeg grada što pokazuje jedan ozbiljan potencijal destinacije i planovi razvoja kojima opština Čajetina, Turistička organizacija i celokupna turistička privreda želi da se predstavi u narednom periodu. Pre par dana je otvoren još jedan hotel na Zlatiboru u pitanju je “Queen of Zlatibor”, za nekoliko dana se otvara još jedan hotel sa pet zvezdica “BOR Hotel By Karisma” koji će upotpuniti turističku ponudu Zlatibora i sve su to stvari koje pokazuju da će Zlatibor u ovoj godini jubileja ostvariti jednu rekordnu, uspešnu turističku godinu", rekao je direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović i dodao:

1 / 9 Foto: OPŠTINA ČAJETINA

"Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor su kao i svake godine pripremili bogat program nastupa na Kraljevom trgu za novogodišnje praznike. Program počinje već 28.decembra dečjom Novom godinom, dodelom paketića za decu. U pitanju je koncert Leontine i dečijeg hora “Čarolija”. Tom prilikom će za svu decu sa teritorije opštine Čajetina biti uručeni paketići. Verujemo da će se mališani lepo provesti i da ćemo tu tradiciju podele paketića nastaviti i u narednim godinama. Za doček Nove godine, 31. decembra očekuje nas nastup Saše Matića sa početkom u 21 čas, u ponoć koncert trubačkog orkestra Dejana Jevđića, služiće se kuvano vino, rakija, a u ponoć će biti vatromet. Prvi januar je rezervisan za koncert „Magla benda“. Takođe u zlatiborskim hotelima i restoranima priremljen je bogat novogodišnji program“, zaključio je Živanović.

Čajetina
foto: OPŠTINA ČAJETINA

"Po prvi put ove godine, uz sve turističke sadržaje, organizovaćemo manifestaciju „Duhovnim stopama“ koja će početi otvaranjem izložbe ikona "Ka liku“ profesora Jnjićijevića u saradnji sa još dvoje umetnika. Na programu je duo drama o patrijarhu Pavlu, kao i nastup Braće Teofilovići u istom duhu. Matija Bećković nam je potvrdio dolazak, ali ćemo tek da preciziramo datum. Školski Savindan će biti deo naše tradicionalne manifestacije u saradnji sa Hramom Preobraženja Gospodnjeg. U februaru očekujemo duo dramu Nebojše Milovanovića "Čovek visine“, to je Predićeva rasprava o Njegoševom mauzoleju na Lovćenu. Nadam se da ćemo od Božića do Sretenja zaokružiti kulturnu ponudu na Zlatiboru i ispuniti potrebu posetilaca za takvom vrstom sadržaja“, rekla je direktorka Kulturnog centra Zlatibor Danica Jevtić Šišović.

Svake sezone Zlatibor kontinuirano opravdava status najposećenije planine u Srbiji zbog čega mu se posetioci uvek rado vraćaju u sve većem broju. Takav uspeh je ujedno i inspiracija da se ponuda konstantno obogaćuje i unapređuje u pravcu specifičnih potreba savremenog turiste.

"Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

Bonus video: Jeleni i košute se vratili na Zlatibor: Na srpskoj planini nastanjeno 19 jedinki, nakon perioda prilagođavanja biće pušteni u prirodu

01:06

Jeleni i košute se vratili na Zlatibor: Na srpskoj planini nastanjeno 19 jedinki, nakon perioda prilagođavanja biće pušteni u prirodu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.