NAJVREDNIJI PROJEKAT OPŠTINE ČAJETINA - GONDOLA NA TRASI ORGANIZOVALA BITAN DOGAĐAJ! Sjajan poduhvat na Zlatiboru
Žena je sinonim za hrabrost, Foto: Opština Čajetina

čajetina brine o prevenciji zdravlja

NAJVREDNIJI PROJEKAT OPŠTINE ČAJETINA - GONDOLA NA TRASI ORGANIZOVALA BITAN DOGAĐAJ! Sjajan poduhvat na Zlatiboru

Prema Kalendaru javnog zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno: 09:57h

Opština Čajetina realizovala je najvredniji projekat u svojoj istoriji – izgradnju zlatiborske "Gold gondole", koja je zabeležila rekordnu posećenost.

Gondola je Zlatiborce koštala oko 13 miliona evra, koliko je uloženo u izgradnju i opremu. Kredit je otplaćen pre vremena, prošle godine, kazala je direktorka „Gold gondole Zlatibor“ Bojana Božanić, iznoseći podatke o posećenosti.

Za godinu dana gondolom se vozilo 300.000 turista, od januara do početka maja 100.000, a u januaru gondolu je koristilo 38.000 turista. Ovo su pokazatelji koji ukazuju da je bilo neophodno povećati broj kabina, što je i učinjeno i sada je u opticaju još 18 novih. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica.

1 / 6 Foto: RINA

Gondola trenutno ima kapacitet 800 putnika po satu u 72 zasebne kabine sa po 10 mesta. Vožnja Gondolom pruža impresivnih 50 minuta živopisnih pejzaža Zlatibora.

Maksimalan kapacitet je 90 kabina i prevoz 1.000 putnika u jednom satu, pre renoviranja je bilo 600 putnika. Sa povećanjem broja kabina, smanjena su čekanja na vožnje, a pravi efekat se očekuje tokom narednih letnjih meseci i jeseni.

- Gold gondola ima ogroman značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor već i za čitavu Srbiju, jer je turistička ponuda zemlje ovim projektom dodatno obogaćena, i postavljena na sam pijedastal atraktivnosti u ovom delu Evrope, - kazala je Božanić, napominjući da je ovo jedan je od novih sadržaja, koji će ovog leta biti ponuđen turistima koji se budu vozili zlatiborskom, panoramskom gondolom, kako bi što više upoznali i uživali u prirodnim lepotama Zlatibora. Na ovom prostoru planiraju se novi sadžaji za decu i odrasle, od velnes dana do edukativnih sadržaja. Pri povratku sa Tornika, pored Ribničkog jezera, priređen je koktel i posluženje uz zvuke gitare za koje se pobrinuo glumac Janko Radišić.

- Zlatibor pre i posle gondole, definitivno nije isti. Gondola je okosnica razvoja turizma na Zlatiboru u narednom peridu. Naš cilj je da ona bude nezaobilazan sadržaj u svakom dolasku na našu „zlatnu“ planinu, i leti i zimi, da se ljudi voze i da mogu da vide nešto interesantno - kazala je Božanić.

Osim toga Gondola organizuje i brojne akcije, a jedna od njih je ona o značaju prevencije zdravlja.

"Žena je sinonim za hrabrost", poruka je akcije na Gold Gondoli povodom meseca borbe protiv raka dojke. JP „Gold Gondola Zlatibor“, u saradnji sa užičkim savetovalištem "Jefimija", srpskim forumom protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“, udruženjem "Žena uz ženu", organizovala je druženje na Torniku sa ženama koje su pobedile ovu bolest.

"Od velike je važnosti podrška ženama koje se bore sa rakom dojke. Kao društveno odgovorno preduzeće, koje i samo promoviše zdrave stilove života, sasvim je prirodno da udružimo snage u borbi protiv ove bolesti savremenog doba, rekla je Bojana Božanić, direktorka JP "Gold Gondola Zlatibor".

"Po broju obolelih Srbija je u evropskom proseku, ali nažalost, po broju preminulih od ove bolesti je na neslavnom prvom mestu u Evropi", kaže Slavica Simić iz savetovališta "Jefimija".

1 / 5 Foto: Opština Čajetina

"Žene koje imaju rak dojke, su osvestile važne stvari kao što su potreba za odmorom, briga o svom zdravlju i stavljanje sebe na prvo mesto. Važno je napomenuti da su potrebni preventivni pregledi čak i kada nema nikakvih tegoba. Svaka žena posle 40-e godine već treba da ide na mamografske preglede dojki i kliničke ultrazvučne preglede prema protokolima“, rekla je potpredsednica savetovališta "Jefimija" dr Maja Gulan.

"Žene koje smo ugostili su učinile mnogo za promociju preventive raka dojke i izdvojile se svojim stavovima i odlučnošću da menjaju svest o problemima vezanim za samu bolest. Mnoga istraživanja su dokazala kako priroda deluje umirujuće i terapeutski na um i telo. Preduslov za očuvanje dobrog zdravlja je i boravak u prirodi. Zato smo im priuštili jedan Gondola planinski velnes “tretman”, kako bi se osećale bolje, relaksiranije i snažnije", kazala je Božanić. "Bolest ne bira i zato treba da razmišljamo srcem i podržimo jedna drugu“, zaključila je spisateljica i osnivačica udruženja "Žena uz ženu" Ana Dornik.

Prema Kalendaru javnog zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Organizaciju akcije „Žena je sinonim za hrabrost“, pomogli su „Gaga turs“, "Vizitor kafe" Zlatibor, Hotel "Palisad", "MTC training" i Hotel "All seasons" Zlatibor.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.