KAKO SE RASHLAĐUJU ŽIVOTINJE U PALIĆKOM ZOOLOŠKOM VRTU? Neki jedu sladoled, a evo ko uživa u bazenu! (FOTO)
Zoološki vrt na Paliću, Foto: Printscreen/RTS

IMAJU I LEDENE POSLASTICE

KAKO SE RASHLAĐUJU ŽIVOTINJE U PALIĆKOM ZOOLOŠKOM VRTU? Neki jedu sladoled, a evo ko uživa u bazenu! (FOTO)

Medvedice Mara i Stana redovno se brčkaju u bazenu

Objavljeno:

Velike vrućine ne prijaju ljudima, a i životinje ih teško podnose. Zato su se u palićkom zoološkom vrtu pobrinuli da se životinje rashlade kad god požele i da se hrane primereno visokim temperaturama.

Lavica Kjara obožava da se sladi i igra rashlađenom lubenicom punjenom mesom. Ni tapir Ištvan ne može da odoli ledenoj poslastici. Emui se tuširaju, a kenguri se, nakon prolaska ispod prskalica, lizanjem šapa dodatno rashlađuju.

"Najbolje podnose letnje temperature životinje afričkog podneblja – naši afrički lavovi i kamile. Mada i oni u najtoplijem delu dana vole da se zavuku u hladovinu. S druge strane, leto najteže pada preživarima koji imaju debelo krzno. Što se tiče ishrane životinja u letnjem periodu, svi svaštojedi dobijaju značajno više voća i povrća“, kaže Sonja Mandić, direktorka Zoo-vrta Palić.

Medvedice Mara i Stana redovno se brčkaju u bazenu, gde im jabuke posebno prijaju. Medenom se poslužuje ledena poslastica.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

„Medeni dobija – mi to zovemo sladoled, to je zamrznuto voće i povrće, to su uglavnom šargarepe, jabuke, paprike. Često dobija i lubenicu koju obožava i voli da se igra lubenicom u vodi. Medvedice takođe obožavaju lubenice, ali one su više avanturistički nastrojene, vole da se prskaju međusobno”, ističe Andrijana Tot.

Kopitari uživaju u hladu i velikim količinama vode koje piju.

Životinje se rashlađuju na različite načine, a za posetioce zoo-vrta su na nekoliko mesta postavljene vodene zavese.

U palićkom zoološkom vrtu kažu da na suncu najviše uživa hijena – veteran Moci stare kosti voli da greje na suncu.

03:35

VREMENSKA PROGNOZA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Upozorenje stoji do subote, a OVI DANI DONEĆE VREMENSKI PREOKRET

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.