SLONICA TVIGI OKUPANA NA 87. ROĐENDAN ZOO VRTA: Biolog za Espreso otkrio kako životinje PODNOSE VRUĆINE (VIDEO)
Kristijan Ovari, Foto: Marko Nikolić

LETNJA PRIČA IZ BEOGRADSKOG ZOO VRTA

SLONICA TVIGI OKUPANA NA 87. ROĐENDAN ZOO VRTA: Biolog za Espreso otkrio kako životinje PODNOSE VRUĆINE (VIDEO)

Biolog je za Espreso objasnio kako pomažu životinjama da se rashlade

Objavljeno:

Vreli letnji dani su iza nas, ali i pred nama, sudeći po najavama meteorologa. Danas je u 7 sati ujutru, u hladu izmereno 26 stepeni. Popodnevne temperature se približavaju četrdesetom odeljku na Celzijusovoj skali, a RHMZ i lekari upozoravaju građane na visoke temperature.

Bilo je mnogo saveta kako se zaštitit i na prirodan način rahladiti kada letnje temperature dostignu svoj maksimum, ali nas je zanimalo kako je ovih dana stanovnicima beogradskog Zoološkog vrta, koji se, ipak, ne mogu sami zaštiti od Sunca i vrelog vazduha.

Danas ZOO vrt slavi 87. rođendan, a svečano je okupana i slonica Tvigi.

Ekipa Espreso portala razgovarala je sa biologom Kristijanom Ovarijem, koji nam je objasnio kako se životinje prilagođavaju visokim temperaturama, kako im pomažu da se rashlade, da li se menja način ishrane kada temperature postanu neizdržive, ali i koji se stanovnik najteže navikava na temperaturne šokove.

Svake godine se pripremamo za vrućine, a kako imamo dugogodišnje iskustvo u čuvanju životinja, znamo najbolje šta kojoj fali. U principu, životinje nisu toliko pogođene vrućinom, kao ni hladnim vremenom, kao mi. One imaju svoje prostore u koje mogu da se zavuku ukoliko im je pretoplo. Životinjama to ne pada teško, a one sa hladnijih prostora su u posebnim prostorijama. Tako su, na primer pingvini u svojim pingvinarijumima na temperaturi od 26 stepeni. Što se tiče majmuna, oni su ti koji su najviše pogođeni i negde najteže podnose vrućine, ali oni dosta vremena provode unutra, ne napolju na suncu, tokom dana su im vrata otvorena pa je izbor na njima, počinje ovaj razgovor Kristijan.

Kristijan Ovari, Slonica Tvigi
foto: Marko Nikolić

Ipak, postoje one koji su malo osetljiviji, a biolog nam je objasnio na koji način oni pomažu svojim životinjama da se rashlade.

Kada su gmizavci u pitanju, najosetljiviji su jer nisu u stanju da sami regulišu temperaturu tela, pa je zato važno da imaju svoje hladovine, ali se uglavnom nalaze unutra na kontrolisanoj temperaturi. Za ostale životinje organizujemo različite mogućnosti rashlađivanja, fokama održavamo temperaturu u njihovim bazenima, a slonove kupamo, što bude prava atrakcija za sve posetioce. Naravno, tu su i ostali načini rahlađivanja, neke životinje vole da se kupaju u blatu ili da se međusobno prskaju blatom. Sve to postižemo, neki čak dobijaju ledene poslastice, a to radimo tako što činije za hranu zamrznemo pa im služimo komade mesa ili ono što najviše vole. Mogućnosti su velike i različite, ali su potrebe životinja uvek namirene, zaključio je Kristijan.

1 / 16 Foto: Emilija Jovanović
02:15

NOVI NEODOLJIVI STANOVNIK BEO ZOO VRTA: Spava 16 sati, izlazi noću, i čim mu nešto nije po volji pretvara se u OKLOPNU LOPTICU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.