U DVA GRADA U SRBIJI VEĆ IZMERENA ČAK 34 STEPENA: Temperatura SAMO RASTE, a onda stiže SUPERĆELIJSKA OLUJA!
Termometar, Foto: Zorana Jevtić

METEOROLOZI UPOZORILI

U DVA GRADA U SRBIJI VEĆ IZMERENA ČAK 34 STEPENA: Temperatura SAMO RASTE, a onda stiže SUPERĆELIJSKA OLUJA!

Prijatna temperatura je na Paliću, gde je u podne izmereno 25 stepeni, dok je na Kopaoniku 23

Objavljeno:

Srbija usred toplotnog talasa, i u 12 časova u skoro svim gradovima i mestima u Srbiji zabeleženo je oko 30 stepeni ili više, čak je i u Sjenici u ovo vreme izmereno 29 stepeni! Tačno u podne dva najtoplija grada u Srbiji su Negotin i Zaječar, gde je izmereno 34 stepeni Celzijusovih!

Gledajući prema subjektivnom osećaju temperature koje su objavljene na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u Negotinu je osećaj da je ona za dva stepena viša, koliko je isto i u Ćupriji, gde je inače zvanično izmereno 32.

U Beogradu je u podne izmeren 31 stepen, dok je subjektivni osećaj da je 32.

Maksimalne temperature u Srbiji
Maksimalne temperature u Srbijifoto: METEOCIEL / SCREENSHOT

Danas su u 12 sati među najtoplijim gradovima u našoj zemlji, sa izmerenih 33 stepeni, Banatski Karlovci, Smederevska Palanka, Kikinda, zatim slede gradovi gde su u podne izmerena 32 stepena - Loznica, Valjevo, Veliko Gradište, Kraljevo, Kuršumlija, Kruševac, Niš, Leskovac, Dimitrovgrad.

RHMZ
foto: RHMZ / SCREENSHOT
RHMZ
foto: RHMZ / SCREENSHOT
RHMZ
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Ostali gradovi su u podne imali temperature za po stepen, dva niže od 32 stepena.

Prijatna temperatura je na Paliću, gde je u podne izmereno 25 stepeni, dok je na Kopaoniku 23.

Do 38, pa superćelijska oluja od večeras

U novoj vremenskoj prognozi Marko Čubrilo, meteorolog, napominje da će sreda ponovo biti ekstremno topla i u najtoplijem delu dana maksimalne temperature će biti od +34 do +38 stepeni Celzijusa.

- Poslepodne i uveče se preko zapadnih i severnih delova regiona očekuje premeštanje slabog, hladnog fronta. Kao i prošle sedmice i vrlo mala količina vlažnog i svežijeg vazduha će u kontaktu sa pregrejanom atmosferom nad nama usloviti jaku destabilizaciju i pokretanje snažnih grmljavinskih sistema - kaže Čubrilo.

Kako dodaje dalje, u sredu posle pode i u noći ka četvrtku nad severozapadnim, severnim, a zatim i istočnim delovima Hrvatske, zapadom i severom Bosne i Hercegovine, nad Vojvodinom, severozapadom Srbije, severom Šumadije i severoistokom Srbije biće vrlo nestabilno uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

- Ponovo će biti povoljnih parametara za razvijanje superćelijskih oluja – napominje Čubrilo i dodaje da će tek u sredu moći detaljnije da procenu tu opasnost.

Superćelijski oblak
Superćelijski oblakfoto: Printscreen/Twitter/Ceca2103

I RHMZ upozorava na jako nevreme.

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas pa do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (> 24 m/s), izolovano i orkanske (> 28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka", navodi se u najnovijem upozorenju.

Nepredvidivi superćeljski oblaci

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, dodaju. Danas je navode, najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim satima i u toku noći, najpre u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini.

"Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred", navodi RHMZ.

Blagi pad, pa onda do 40 stepeni

Da će danas maksimalne temperature ići do 38, prognozira i RHMZ.

"Maksimalne temperature koje se danas očekuju u Srbiji iznose od 33 do 38 °C. Sutra se očekuje manji pad dnevnih maksimuma, ali u petak i subotu (21 i 22.07.) u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlјe ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 °C. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu (23.07.), početkom sledeće sedmice (24-26.07.) novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 °C.

Bonus video:

01:39

KAKO SE BEOGRAĐANI BORE SA VRUĆINAMA: Dok se neki brčkaju u fontani, ima i onih koje ljubav greje i hladi!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.