SRBIJA DANAS UŠLA U "LJUBIČASTO": UV zračenje EKSTREMNO visoko, a evo šta nas čeka narednih dana
UV zračenje, Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

SRBIJA DANAS UŠLA U "LJUBIČASTO": UV zračenje EKSTREMNO visoko, a evo šta nas čeka narednih dana

Naime, indeks UV zračenja je u pet gradova bio ekstremno visok

Objavljeno:

Kako je sunce bilo jako, bio je visok i stepen UV zračenja.

Kako se može videti na sajtu RHMZ-a, danas smo "ušli u ljubičasto".

Naime, indeks UV zračenja je u pet gradova bio ekstremno visok. Išao je čak na 10 i 11, i to u sledećim gradovima: Zlatibor, Sjenica, Kopaonik, Peć i Priština.

Sunce je bilo jako, tačnije indeks UV zračenja bio je vrlo visok u celoj Srbiji. Nešto povoljnija situacija može se očekivati naredna dva dana, ali je vreme i dalje opasno.

Inače, UV indeksa ima 11, vrednost do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok, a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, čini se da mnogi ljudi i dalje nisu svesni opasnosti koju nosi ova vrsta zračenja. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina pa je veoma važno da se zaštite na adekvatan način.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija lekari preporučuju izbegavanje izlaganja kože suncu u periodu od 11 do 16 časova.

Dermatolozi savetuju da obavezno nanesete kremu sa zaštitnim faktorom sa minimum SPF 30, a naročito je važno da zaštitite vrat i dekolte. Naglašavaju da je važno daU kremu nanesete 10 minuta pre nego što izađete iz kuće. Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma - karcinoma kože.

Bonus video: NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA​​​​​​​

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.