ODLAZE LI RUSI IZ SRBIJE ILI SE NEŠTO ČUDNO DEŠAVA? Raste broj frmi, a oni poručuju sledeće
Rusi u Srbiji, Foto: Google Earth

RUSI ODLAZE?

ODLAZE LI RUSI IZ SRBIJE ILI SE NEŠTO ČUDNO DEŠAVA? Raste broj frmi, a oni poručuju sledeće

Pored stručnjaka iz tehnološke industrije i marketinga, dolaze doktori, advokati, farmaceuti, profesori, prevodioci..

Objavljeno:

Prema zvaničnoj statistici MUP, u Srbiju je tokom 2022. došlo 219.153 ruska državljanina, ali nisu svi ostali. Odobrenu dozvolu za privremeni boravak u našoj zemlji trenutno ima 30.000 državljana Rusije, zaključno sa 15. majem, dok ih je na popisu 2011. bilo 3.247. Mnogi su se dobro uklopili i odlučili da baš ovde izgrade život od nule, što pokazuje i podatak da se broj registrovanih ruskih firmi dosad približio cifri od 7.000. Mnogi se ipak vraćaju i zatvaraju biznise.

Posle više od godinu dana od velikog i naglog priliva ratnih migranata iz Rusije došlo je do niza promena u prestonici. Ruski jezik se mogao čuti na svakom koraku, porasla je ponuda ruske kulture i proizvoda, a najkrupnije posledice su svakako rast kirija i cena stanova. Mnogi od njih su odustali od života u velegradu i potražili utočište u unutrašnjosti, a većini je utisak isti: ne planiraju iz Srbije skoro.

Broj Rusa utrostručen

Za deset godina broj Rusa u Srbiji je utrostručen. Na popisu stanovništva iz 2011. godine njih je registrovano tačno 3.247, dok je taj broj na poslednjem popisu u 2022, u godini kada je rat u Ukrajini otpočeo, iznosio 10.486. To ih čini 16. manjinskom zajednicom u našoj zemlji, dok su 2011. bili ba 20. mestu, glase podaci RZS. Trenutno ih ima više, na primer, od Nemaca, Ukrajinaca i Slovenaca.

Najveći broj njih je izabrao Beograd za svoj život i rad i to njih 7.735. Zatim po brojnosti slede Južno-bački okrug (3.076), Južno-banatski okrug (231), Sremski okrug (328) i Mačvanski (364).

U Srbiji je u maju registrovano oko 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka, pokazuje zvanična statistika MUP-a.

Dugoročni planovi u Srbiji

Njihove priče su različite, neki su Srbiju videli kao tranzitnu zemlju, a mnogi su odlučili da ostanu jer su ovde dobro uklopili i zbog toga što ovde imaju perspektivu. Mnogi su biznise zatvorili i otišli.. Neki su se vratili u Rusiju, negi otišli u neke druge zemljle.

Od 2022. ruski državljani bez viza mogu da putuju u samo šest država u Evropi, a to su Srbija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Turska, Gruzija i Jermenija.

- Živimo u Beogradu sada, cela porodica je dobila dozvolu za boravak. Muž je našao posao kao programer u IT kompaniji, dok ja još uvek tražim posao u Srbiji, ali delimično radim za kompaniju u Rusiji. O povratku u tamo ne razmišljamo - rekla je jedna sagovornica za "Blic Biznis" i dodala da se ni njeni prijatelji neće vraćati.

Kako nam je ranije ispričala, ona je sa mužem i detetom došla u Novi Sad 11. oktobra 2020. godine i tada su oboje bili u potrazi za poslom, smeštaj iznajmljivali preko Airbnb-a i pokušavali su da se snađu u novoj sredini.

- Volimo Srbiju. Ako sve bude u redu, ostaćemo ovde", kratko je objasnila još jedna naša sagovornica K. D.

Razgovarali smo i jednim Rusom koji je bio menadžer ruskog restorana u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, a pored toga, prodavao je i hranu na novogodišnjem vašaru na Trgu republike. Restoran je nedavno zatvoren, a on je zbog porodičnih obaveza privremeno morao nazad u Rusiju.

- Spreman sam da se vratim u Beograd, možda na jesen. Imam neke ponude srpskih kompanija za posao - rekao je Andrej kada smo ga ponovo kontaktirali.

I mnogi drugi restorani koji su Rusi otvorili u prestoni su zatvoreni.

Registrovano skoro 7.000 ruskih firmi

Broj kompanija i preduzetnika poreklom iz Rusije u Srbiji za prva četiri meseca 2023. porastao za 37 odsto u odnosu istto period lane, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Dakle, oni su vlasnici ili osnivači ukupno 6.796 privrednih društava i kompanija.

Prema zvaničnim podacima iz Registra privrednih subjekata, u periodu 01.01-15.06.2023. fizička i pravna lica iz Ruske Federacije su osnovali 377 privrednih društava i registrovan je 2.141 preduzetnik.

Rusi, Nekretnine, Pare
foto: Profimedia

Broj osnovanih privrednih društva u 2022. bio je 1.034, a broj osnovanih preduzetnika je bio 3.244.

Najčešće oblasti poslovanja i u 2023. su informacione tehnologije, konsultantske delatnosti i računarsko programiranje. Dolazak ruskih programera i IT stručnjaka su primer takozvanih "belih migracija" jer su u pitanju visokoobrazovani ljudi koji svoje znanje donose na srpsko tržište. Mnogi stručnjaci se slažu da je to dobar podsticaj srpskoj privredi. Oni su se ovde zapošljavali i u stranim kompanijama, ali su prenosili i svoje stare poslove iz Rusije, usavršavajući ih ovde. U tom svetlu je zanimljiv i podatak da je tokom 2022. povećano izdavanje poslovnog prostora, kao i cene iznajmljivanje istog.

Pored stručnjaka iz tehnološke industrije i marketinga, dolaze doktori, advokati, farmaceuti, profesori, prevodioci...

Ugostiteljstvo je i dalje popularno kod Rusa u Srbiji. U Beogradu je otvoreno mnoštvo restorana i kafića sa tradicionalnom ruskom hranom, a mnogi se bave i kućnom proizvodnjom i dostavom slatkiša i drugih poslastica. Pored toga, zapošljavaju se i dalje kao kuvari, konobari ili pomoćno osoblje u ugostiteljskim objektima.

Poznati su po prirodnoj kozmetici i tretmanima, pa se bave i kozmetičkim uslugama. Brojni su i ruski umetnici koji organizuju kulturne i muzičke manifestacije, festivale i izložbe.

Nespecijalizovana trgovina na veliko je jedna od pretežnijih registrovanih delatnosti ruskih privrednih društava.

Bez viza mogu u 6 zemalja EU

Ipak nisu se svi snašli.

U razgovoru sa brojnim sagovornicima, rečeno nam je da se veliki broj onih koji odluče da odu iz Srbije ili neke druge evropske zemlje nakon privremenog boravka, ipak vraća u Rusiju jer "ne mogu da se naviknu na evropski način života" ili zbog toga što je njihova porodica ostala u Rusiji.

Bonus video:

00:26

BRAĆO RUSI, IMA DA VAS NEMA Šahrimanjan Obradović: Oni su u panici, kad budu čuli da su stigli avioni F-16, to će im biti kraj

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.