VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE PENZIONERE: Ovo su uslovi i neophodna dokumenta da vam leže novac iz inostranstva
Penzioneri, Foto: Nenad Kostić

OBRATITE PAŽNJU!

VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE PENZIONERE: Ovo su uslovi i neophodna dokumenta da vam leže novac iz inostranstva

Prema podacima Zavoda, prosečna penzija koja leže našim sugrađanima iz inostranstva je oko 3,367 evra godišnje

Objavljeno:

Tačno 237.564 penzionera u Srbiji trenutno prima penziju iz inostranstva. Ukupna vrednost ovih penzija, kako kažu iz Zavoda za socijalno osiguranje, na godišnjem nivou iznosi oko 800 miliona evra. Najviše deviznih penizonera svoja redovna primanja dobija iz 3 evropske države: Nemačke, Hrvatske i Austrije.

Kako za "Blic Biznis" navode u Zavodu, prema statističkim podacima koje dostavljaju države sa kojima Republika Srbija ima potpisane međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju, isplata penzija u Republiku Srbiju vrši se iz 28 zemalja.

- Većina penzija koje se isplaćuju u Republiku Srbiju su u eurima, isplate se vrše i u drugim valutama (američki dolar, kanadski dolar, švajcarski franak i dr.), kažu.

Prosečna devizna penzija u Srbiji

Prema podacima Zavoda, prosečna penzija koja leže našim sugrađanima iz inostranstva je oko 3,367 evra godišnje, tj. oko 280 evra mesečno (800 miliona evra godišnje podelimo sa 237.564 deviznih penzionera).

Uslovi za primanje inostranih penzija u Srbiji

Da bi ste mogli da primate inostranu penziju u Srbiji potrebno je pre svega, što je i logično, da ispunite sve uslove za penzionisanje u zemlji u kojoj ste proveli radni vek, kao i da ta zemlja ima potpisan međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju sa našom državom.

- Države sa kojima imamo potpisane sporazume su: Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Kvebek, Kipar, Kina, Libija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Norveška, Panama, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Turska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska, piše na sajtu PIO Fonda.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić

Potrebna dokumenta za starosnu deviznu penziju:

  1. Zahtev
  2. Fotokopija lične karte
  3. Izvod iz matične knjige rođenih (za osiguranike koji ne poseduju ličnu kartu izdatu u Republici Srbiji)
  4. Dokaz o regulisanom vojnom roku (fotokopija vojne knjižice ili uverenje vojnog odseka)
  5. Dokaz o korišćenju prava – evidenciji kod Nacionalne službe za zapošljavanje
  6. Dokaz o penzijskom stažu u Republici Srbiji - zaključena radna knjižica, uverenje o beneficiranom stažu i druge javne isprave o stažu (rešenja, uverenja, potvrde i sl.), u originalu
  7. Dokaz o prestanku zaposlenja - rešenje (fotokopija)
  8. Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti, koje izdaje nadležni organ opštine, odnosno odgovarajuće udruženje, savez (do 31. 12. 2005. god.), odnosno rešenje Agencije za privredne registre (od 1. 1. 2006. god.)
  9. Uverenje o plaćenom doprinosu za PIO, sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, koje je izdala Poreska uprava za period obavljanja samostalne delatnosti (ovo uverenje nije potrebno za samostalne umetnike, filmske radnike i sportiste do 31. 12. 2002. godine, a za sveštenike i verske službenike do 31. 8. 2004. godine)
  10. Uverenje o plaćenom doprinosu za PIO, sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, koje je izdala Poreska uprava za period obavljanja poljoprivredne delatnosti
  11. Svi pisani dokazi o stažu u inostranstvu
  12. Obrazac br. 1 ordinirajućeg lekara, koji je overila komisija nadležnog doma zdravlja, sa originalnom medicinskom dokumentacijom (za osiguranike koji podnose zahtev za prevremenu starosnu penziju, uz postojanje invalidnosti - Nemačka, Francuska). Obrazac br. 1 mora biti otkucan na pisaćoj mašini ili kompjuterski obrađen. Ukoliko ne postoji overa lekarske komisije, potrebno je priložiti potvrdu o plaćenim troškovima veštačenja

Neophodna dokumenta za druge oblike penzija možete pogledati na linku ovde.

Srpske penzije se isplaćuju 32 zemlje

- Isplata penzija iz Republike Srbije se vrši u 32 zemalje i to: Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Velika Britanija, Danska, Italija, Kanada, Luksemburg, Mađarska, SR Nemačka, Norveška, SAD, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Francuska, Holandija, Hrvatska, Češka, Švajcarska, Švedska, Meksiko, Novi Zeland, Rusija, Kipar, Turska, Grčka, Rumunija, kažu iz Zavoda za socijalno osiguranje.

(Espreso / Blic, Nikola Vojnović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.