NA DANAŠNJI DAN JE "99. NIŠ ZAVIJEN U CRNO: Poginulo je 16 osoba, među njima i Ljiljana u 7. mesecu trudnoće
Bombardovanje, Foto: EPA DMITRI KHRUPOV

da nikad ne zaboravimo

NA DANAŠNJI DAN JE "99. NIŠ ZAVIJEN U CRNO: Poginulo je 16 osoba, među njima i Ljiljana u 7. mesecu trudnoće

Među onima koji su danas položili cveće na spomenik žrtvama NATO agresije bio je Aleksandar Trifunović, čiji je otac Trifun poginuo u bombardovanju

Objavljeno:

Parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama NATO agresije, na Univerzitetskom trgu Nišu je danas obeležen Dan sećanja na civile stradale od kasetnih bombi tokom bombardovanja 1999. godine.

Pre 24 godine u NATO bombardovanju Univerziteta, Velike pijace, autobuske stanice i naselja pored Kliničkog centra, poginulo je 16 ljudi, a teže ranjeno 18. Jedna od stradalih je i Nišlijka Ljiljana Spasić (26) koja je bila u sedmom mesecu trudnoće.

Među onima koji su danas položili cveće na spomenik žrtvama NATO agresije bio je Aleksandar Trifunović, čiji je otac Trifun poginuo u bombardovanju.

"Otac je imao tada 86 godina, ali je bio vitalan. Stajao je ispred kuće kada su se odjednom pojavili avioni i zasuli čitavo naselje kasetnim bombama. Geleri su izrešetali celu kuću, rekao je Trifunović.

On je kazao da je u momentu bombardovanja bio u gradu, ali da je došao do svog naselja čim su se avioni razišli.

"Zatekao sam užas, ranjene i poginule ljude na ulici, uništene kuće. Pomogao sam da jednog mlađeg komšiju koji je bio teško ranjen unesemo u kola, a kada sam stigao do svoje kuće zatekao sam oca takođe teško ranjenog. Još je bio živ, ali je vrlo brzo preminuo u bolnici", vidno potrešen izjavio je Trifunović.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Kako je kazao, u tom naselju od kasetnih bombi stradalo je petoro ljudi, od kojih dvoje mladih.

Bombardovanje Niša 7. maja nikada neće zaboraviti ni zastavnik u penziji Živorad Mijačić, koji je u to vreme sa još jednim vojnikom prevozio drugog vojnika u Vojnu bolnicu.

"Bili smo u centru grada kada je kasetnim bombama bombardovan deo grada oko Univerziteta. Kada je bombardovanje prestalo, otišli smo do ugla Šumatovačke ulice i Bulevara 12. februar. Zatekli smo dim, jauke i plač. Pokupili smo dva ranjena muškarca i jednu ženu i odvezli ih do Kliničkog centra, tamo je već bila velika gužva i puno ljudi", rekao je Mijačić nakon polaganja venaca nastradalima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je trudnica Ljiljana Spasić (26) bila najmlađa žrtva bombardovanja Niša kasetnim bombama, dok je Trifun Trifunović bio najstariji poginuli građanin.

"Tadašnja generalni sekretar NATO Havijer Solana dan kasnije je izjavio da je u pitanju bila greška holandskih pilota. Međutim, samo pet dana kasnije, 12. maja, NATO je ponovo pokazao svoje pravo lice ponovo gađajući Niš zabranjenim kasetnim bombama", izjavila je Sotirovski.

Pukovnik u penziji, predsednik Saveza narodnoslobodilačkih ratova Srbije, Anđelko Milićević je rekao da je Niš tokom NATO agresije bio najviše bombardovan grad u Srbiji.

"Niš je dao 26 žrtava, dok je više od 50 ljudi teško ranjeno, a više od 200 lakše. Nišlije su provele u skloništima 45 dana", naglasio je Milićević.

Kako je danas rečeno, tokom NATO agresije, na Niš bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi. Vence i cveće na spomenik žrtvama NATO agresije položili su danas predstavnici grada, niških gradskih opština, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave Niš, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra, boračkih organizacija i udruženja građana.

Najmlađa žrtva tog dana bila je Ljiljana Spasić (26), koja je kobnog 7. maja 1999. godine, u sedmom mesecu trudnoće krenula je ka niškoj pijaci. Išla je ruku pod ruku sa svekrvom. Bile su vesele. Pošle su da kupe prve trešnje. Nije znala da ih nikada neće probati.

Začulo se avionsko nadletanje. Onda je uledila kiša kasetnih bombi. Ljiljana je ostala na mestu mrtva, kada ju je samo jedan geler pogodio i presekao vratnu aortu.

13:05

VESNA DALA OBE NOGE DA BI SPASILA ĆERKU: Sve što sanja su proteze od 4,5 miliona dinara i da opet prohoda kao malo dete!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.