VRNJAČKA BANJA-KRALJICA ZELENILA: Zavirite u prelepa bogatsva Srbije koje krije ovo mesto
Vrnjačka banja, Foto: Printscreen

posetite!

VRNJAČKA BANJA-KRALJICA ZELENILA: Zavirite u prelepa bogatsva Srbije koje krije ovo mesto

Tek kada širom otvorenih očiju, uživajući u tišini i zvucima prirode obiđete kraj, potvrdiće se svaki epitet koji krasi Vrnjačku Banju

Objavljeno:

Srpske banje odmor su za dušu i telo, Vrnjačka je na listi najzelenijih banja u Srbiji, a to dokazuju svi vrtovi i uređene zelene staze.

Vrnjački park bogat je biljkama koje u velikoj meri utiču na čist vazduh, te je dobio i značajnu društvenu, psihohigijensku funkciju. Šetališta daju posebnu čar, pa tako oni koji odu na lečenje i zaborave da nisu tu samo zbog odmora, dok udišu mirise prosvetalih lipa. Ne smemo zaboraviti da je jednako čisto uređeno i tokom zimskih meseci.

Najzeleniji delovi banje koji odišu posebnom energijom.

Drvoredi Vrnjačke Banje

Drvoredi Vrnjačke Banje se protežu od mineralnog izvora „Snežnik“, pored tople vode, do ušća „Lipovačke“ u Vrnjačku reku, sa jednim ogrankom koji se odvaja ka izvoru „Slatina“, predstavljaju posebnu atraktivnost turističke ponude. Sađeni su etapno od 1892. do 1923. godine. Glavni drvored dug je 1,5km. Sačinjavaju ga uglavnom tri vrste lipe i broji 902 stabla.

Zelenilo parka čini četinarsko i listopadno drveće: lipe, hrastovi, divlji kestenovi, jasenovi, platani, javori, jele, crni bor; retke egzotične vrste drveća: kanadska i bodljikava smrča, ajanska smrča, žalosna vrba, japanska trešnja itd, kao i brojne vrste četinarskog i listopadnog šiblja.

Vrnjačka banja
foto: Printscreen/Youtube/Newhousedesing

Bujna vegetacija ispunjava parkove Vrnjačke Banje opojnim mirisima i hladovinom čineći ga uvek prijatnim za šetnju, svežim i tokom letnjih meseci i bajkovito snežnim zimi.

Cvetne rundele

Posebno obeležje parka su cvetne rundele, tj. cvetni tepisi i mozaični cvetnjaci sa ispisanim porukama. U rundelama rastu razne tropske trave, muškatle, kadivice, begonije itd, a ukupna površina pod cvećem je 1630 m2.

Mirisne klupe u Centralnom parku

Biljke koje okružuju Mirisne klupe doprinose zdravlju posetilaca, jačanju njihovih motoričkih, senzornih i kognitivnih potencijala. Samim izgledom pomenutog prostora, oblicima, strukturom, bojama, postiže se višeosećajni doživljaj uređenog prostora. S obzirom da se na našim prostorima malo zna o aromatičnim parkovima, njihovom postojanju i funkciji, a da su u ostalim zemljama deo gotovo svakog javnog parka kao zasebne tematske celine, odlučili smo da i naš Centralni park zasluženo dobije svoju tematsku celinu, po ugledu na svetske parkove.

Rekonstrukcijom Centralnog parka i naš park dobija prostor nazvan Mirisne klupe koje pružaju potpuni užitak za sva čula. Biljne vrste koje se nalaze u ovom delu parka su: lavanda, timijan, ruzmarin, origano. Za svaku od pomenutih vrsta smo postavili info-tablu kako bismo posetiocima približili uticaj ovih biljaka na njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Posetiocima se preporučuje da u ovom delu Centralnog parka provedu 15 do 20 minuta kako bi sedenjem i uživanjem postigli efekat aromaterapije.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Goran Gogin

U okviru parka nalaze se i Rimski izvor, Muzički paviljon, brojne česme, kao i skulpture naših i stranih autora.

Četrdeset pet skulptura duž korita Vrnjačke reke predstavlja savremena dela jugoslovenskih i svetski poznatih vajara nastale nakon održavanja simpozijuma Skulptura na otvorenom prostoru 1965.

Spomenik prirode „Crni Bor“

Crni Bor nalazi se u Centralnom banjskom parku, sa desne strane Vrnjačke reke, preko puta nekadašnjeg hotela Srbija“. Visina stabla je 35 m, prečnik krune 17 m. Starost stabla je oko 200 godina i za njega se vezuje vrnjačka legenda o tragičnoj sudbini Srbina i mlade bule koji su žrtvovali svoje živote zbog ljubavi.

Japanski vrt

U okviru vrnjačkog parka nalazi se i Japanski vrt. Japanski Vrt je izgrađen 2011.godine, donacijom Japana i sredstvima lokalne samouprave.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/light2tube

Prostire se na 3.000 kvadratnih metara. Obogatio je Vrnjački park jednom novom kulturnom sadržinom. Srž vrta je malo jezero sa ostrvcem, čajna kućica,a na brdu mali kaskadni vodopad i most. Ovo je drugi japanski vrt u Srbiji, prvi je u Beogradu.

Aleja vrnjačkih velikana

U Centralnom banjskom parku na prostoru između dve fontane, nalazi se Aleja vrnjačkih velikana. Tu su podignute biste zalužnim građanima Vrnjačke Banje, među kojima su biste: Dr Dušanu Radiću, Miodragu B. Protiću, Vladeti Vukoviću, Jovanu Miodragoviću…

Park sećanja

Zahvaljujući udruženju „Danilo Bata Stojković“, mnogi srpski glumci koji više nisu među nama, dobili su u centru Vrnjačke Banje park u kojem različita stabla čuvaju uspomenu na glumačke doajene koje je publika obožavala. Park se nalazi pored Hrama Prevete Bogorodica Živonosni Istočnik.

Dečji park

U sklopu centralnog parka postoji i Dečji park sa brojnim rekvizitima za igru: penjalicama, ljuljaškama, klackalicama, toboganima.

Vrnjačka Banja
foto: Printscreen/youtube/Arhiva Snimaka

Avantura park

Avantura park je opremljen sa 9 interesantnih prepreka koje će vam aktivirati telo, pojačati koncentraciju i zabaviti vas, a tu su i profesionalna oprema i sertifikovani operateri da ugodjaj bude bezbedan. Avantura park mogu koristiti svi dobre volje i minimalne visine 115 cm, a za naše mališane koji ne ispunjavaju visinske uslove tu je uvek popularni zip line.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.