"CRKVENO BRDO" JE NAJZNAČAJNIJA EKOLOŠKA ZONA U VRNJAČKOJ BANJI! Postoje dobri razlozi za to
Crkveno brdo, Foto: Printscreen/Youtube

ŽIVOTNA SREDINA

"CRKVENO BRDO" JE NAJZNAČAJNIJA EKOLOŠKA ZONA U VRNJAČKOJ BANJI! Postoje dobri razlozi za to

Planiranje i korišcenje raspoloživog prostora mora biti u skladu sa ekološkim potencijalom

Objavljeno:

Najznačajnija ekološka zona u Vrnjačkoj Banji je "Crkveno brdo" sa zelenilom, nadvisujućim položajem i Lipovačkom rekom, kao velikim ekološkim potencijalom, predstavlja zonu sa potencijalnim negativnim uticajem na životnu sredinu zbog velikih gustina stanovanja, preizgradenosti, pojave povećanih intenziteta komunalne buke, povećanih koncentracija polutanata atmosfere i promenu mikroklimatskih uslova, naročito pri nepovoljnim meteorološkim uslovima.

Ekološka valorizacija područja Plana, data je na osnovu postojećih podataka o prostoru, evidentiranih i mogućih konflikata u prostoru, potencijalno ugroženih medijuma i povredivih objekata i lokacija, kao i smernica izveštaja o Strateškoj proceni uticaja Generalnog plana na životnu sredinu.

Ekološko-prostorna osnova postojećeg stanja i procenjeni kapacitet životne sredine za planirane namene, moraju biti ekološki saglasni kako bi se sprečilo narušavanje „ekološkourbane” ravnoteže.

Planiranje i korišcenje raspoloživog prostora mora biti u skladu sa ekološkim potencijalom.

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube

Na osnovu karakteristika životne sredine u celini „Centar” i njenim zonama, gde postoji mogućnost da životna sredina bude izložena značajnom uticaju, predložene su obavezne smernice i mere:

■ zaštita izvorišta lekovitih voda (od nekontrolisanog i neracionalnog korišcenja, od zagađivanja i ugrožavanja izdašnosti) sa preporukom prioritetnog korišcenja u funkciji Banje i za razvoj Banje,

■ zaštita toka i priobalja Vrnjačke i Lipovačke reke od svih oblika i vrsta degradacije i zagađivanja,

■ funkcionalno povezivanje zona uz prioritetno poštovanje mera zaštite životne sredine,

■ oživljavanje pejzaža uz maksimalnu integraciju priobalja reka realizacijom funkcija i sadržaja za sportsko-rekreativne i turističke potrebe sa maksimalnim ozelenjavanjem prostora,

■ očuvanje ekološke stabilnosti stalnom kontrolom graničnih kapaciteta prostora, ekološke celine i zona pojedinačno,

■ zaštite pejzažnih vrednosti očuvanjem elemenata autohtonosti i prepoznatljivosti,

■ obaveznih procena mogućih uticaja na kapacitet i kvalitet životne sredine pri realizaciji planiranih projekata,

■ dozvoljenih minimalnih intervencija za preoblikovanje postojećih uređenih zelenih površina,

■ parterno uređenje prostora i površina oko postojećih i planiranih projekata, saglasno lokacijskim i zonskim uslovima.

Ekološka celina je zonirana prostorno i funkcionalno, prema kriterijumima za održivi razvoj i prema smernicama Strateške procene uticaja Generalnog plana Vrnjačke Banje.

Mere prevencije, sprečavanja degradacije, otklanjanja uzroka potencijalno štetnih uticaja na izvoru nastanka, upravljanje rizikom u životnoj sredini, mere zaštite i monitoringa životne sredine integralni su deo plana namene prostora za područje Plana.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.