VRNJAČKA BANJA JE KRALJICA BANJSKOG TURIZMA! Sada je pronađeno rešenje za otpadne vode ovog bajkovitog mesta
Vrnjačka Banja, Foto: Youtube/Arhiva snimaka

PREČIŠĆAVANJE VODE

VRNJAČKA BANJA JE KRALJICA BANJSKOG TURIZMA! Sada je pronađeno rešenje za otpadne vode ovog bajkovitog mesta

Za realizaciju projekta idejno rešenje je izradila Vodotehnika iz Beograda

Objavljeno:

U Vrnjačkoj Banji radi se na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje trebalo da se gradi u dve faze.

Za realizaciju projekta idejno rešenje je izradila Vodotehnika iz Beograda.

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banjafoto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

- Na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Vrnjačka Banja dolaze otpadne vode naselja Vrnjačka Banja, Vrnjci, Lipova, Novo Selo, Ruđinci, Štulac, Vraneši, Vukušica, Gračac, Otroci, Podunavci i Rsavci, a locirano je u naselju Štukac na Zapadnoj Moravi. Predviđeno je da se otpadne vode nakon prečišćavanja ispuštaju u reku Zapadna Morava. Planirano je da se postrojenje gradi u dve faze, prva do 2035. godine za 32.000 ES (ekvivalentnih stanovnika) i druga do 2040. godine za 40.000 ES. Postojeću kanalizacionu mrežu ima naselje Vrnjačka Banja dužine oko 55,60 km sa većim brojem izliva u Zapadnu Moravu. Delimično izgrađenu mrežu imaju naselja Vrnjci, Lipova, Novo Selo, Ruđinci, Štulac, Vraneši i Podunavci koja je, kako se navodi u urbanističkom projektu, loše izvedena i pored otpadnih voda prihvata veliki procenat kišnih i procednih voda. Ostala seoska naselja nemaju kanalizaciju.

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banjafoto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

- U novom postrojenju predviđa se ugradnja 4+1 crpnog agregata kapaciteta 50-60 l/s. Maksimalna količina otpadnih voda koja se potiskuje u proces prečičšćavanja je do 120 l/s. Otpadna voda oslobođena mehaničkih nečistoća odlazi na biološku obradu. Predviđena je SBR ciklična tehnologija sa četiri prihvatna bazena zapremine po 2000 m3 - ističe se u idejnom rešenju.

Nakon biološkog tretmana voda ide na dezinfekciju i zatim se ispušta u reku.

Poseban objekat je planiran za mehaničku dehidraciju mulja.

Inače, Vrnjačku Banju nazivaju i kraljicom banjskog turizma. Od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima.

Lečenje se sprovodi pijenjem, kupanjem, inhaliranjem i ispiranjem mineralnim vodama. Uvek je potrebno konsultovati lekara pri upotrebi ovih voda. U Vrnjačkoj Banji se nalazi i specijalizovana bolnica „Merkur“.

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banjafoto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

Osim zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je čuvena i po drugim zanimljivostima.

Najveću posećenost Vrnjačka Banja tokom godine beleži za vreme Karnevala. Tada se banja gosti brojne turiste, kako domaće, tako i iz inostranstva. Vrnjački Karneval je po posećenosti odmah posle festivala Egzit i Guča. Veliki broj maskembala, festivala, izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i sportskih dešavanja se organizuje u julu, a u spomen osnivanja Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo vruće vode u Vrnjcima (14. jul). Centralni događaj je međunarodna karnevalska povorka.

Rimski bunar Fons Romanus

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banjafoto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

Oruđe iz vremena praistorije (mlađeg kamenog doba) može se videti u stalnoj postavci „Ladarište – praistorija Vrnjaca“ Zavičajnog muzeja. Zavičajni muzej je najstarija građevina (građen od 1888) u Vrnjačkoj banji posle crkve i nalazi se iznad izvoda Topla voda. Poznati je i kao zamak Belimarković.

Najstarija građevina u Vrnjačkoj Banji je Hram rođenja presvete Bogorodice iz vremena vladavine Miloša Obrenovića, a u okolini banje nalaze se manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja i Stubal koji čuvaju uspomenu na slavnu srednjovekovnu istoriju Srbije i dinastiju Nemanjića.

Most ljubavi

Most ljubavi
Most ljubavifoto: Zorana Jevtić

Ljubav oficira Relje i učiteljice Nade i most na kom su se oni sastajali postao je simbol Vrnjačke Banje. Most ljubavi je mesto na kom devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav dolaze i kače katance potpisane njihovim imenima i imenima njihovih partnera, a ključeve po običaju bacaju u reku.

Ribolovci mogu uživati i na Zapadnoj Moravi, a ljubitelji planinarenja imaju priliku da prošetaju planinom Goč.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.