"BANJA JE NAŠE NACIONALNO BLAGO": Vrnjačka banja izvor RAZVOJNIH i EKOLOŠKIH potencijala!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

najposećenija banja

"BANJA JE NAŠE NACIONALNO BLAGO": Vrnjačka banja izvor RAZVOJNIH i EKOLOŠKIH potencijala!

Funkcionalnim zoniranjem (funkcionalni eko-zoning), urbano područje je predstavljeno jedinstvenom ekološkom celinom „Banja-Centar”

Objavljeno:

Vrnjačka banja je jedna od najlepših i najposećenijih srpskih banja, a uređenje urbanog područja pored ostalih pozitivnih propisa u užem smislu regulisano je i planom detaljne regulacije centralne zone sa glavnim banjskim parkom na životnu sredinu.

Funkcionalnim zoniranjem (funkcionalni eko-zoning), urbano područje je predstavljeno jedinstvenom ekološkom celinom „Banja-Centar” (prema Izveštaju o Strateškoj proceni uticaja Generalnog plana Vrnjačke Banje).

U okvirima granica ekološke celine „Banja-Centar” koja predstavlja i granice Plana detaljne regulacije, vrednovane su ekološke zone „Banjski park” i „Crkveno brdo”. 2.8.1.

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

Ekološka zona „Banjski park” sa forlandom Vrnjačke reke i izvorima slabomineralne vode, sa uredenim zelenim površinama u postojećem stanju, predstavlja zonu od izrazitog ekološkog značaja, ali i visokog stepena vulnerabilnosti prostora. Predstavlja zonu sa izrazito pozitivnim uticajima na životnu sredinu u okviru celine i uticaja na okruženje.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja, je istakao da je turizam najbrže rastuća privredna grana koja ima veliko učešće u BDP, kao i grana koja se najbrže oporavila posle pandemije.

Turizam je pokrenuo građevinarstvo, saobraćaj, poljoprivredu, direktno ili indirektno, čime se povećao prihod u državnoj kasi, a najveći prihod imamo od dolaska stranih turista, kojih je u Vrnjačkoj Banji oko 30-40 odsto. Međutim, pandemija je u velikoj meri uticala na turizam, hotelijeri su se suočili s brojnim problemima tokom dve godine pandemije, zbog čega kao predsednik opštine izražavam bojazan. Verujem da će država i nova vlada Srbije učiniti sve da država funkcioniše uz poštovanje mera koja budu na snazi , zaključio je on.

Boban Đurović
foto: Marko Crnoglavac

Način korišćenja i upravljanja prostorom, u postojećem stanju, predstavlja mogućnost uticaja sa ireverzibilnim posledicama po životnu sredinu i ukupnu ekološku vrednost (parcijalna analiza uslova za izgradnju objekata, neadekvatna nega i održavanje zelenila, nepotpuna infrastrukturna i nedovoljna komunalna opremljenost).

Izrazita ekološka osetljivost i uslovljenost ekološke zone nameće obavezu preventivnog planiranja i uspostavljanja uslova i pravila uređenja i građenja tj. odgovornog upravljanja prostorom, kako bi se sprečili konflikti u prostoru i potencijalna ekološka šteta.

Planom ponuđeno rešenje predstavlja dobar izbor, pri čemu ekološka zona “Banjski park” predstavlja jedinstven prostor sa uređenim i organizovanim priobaljem, Banjskim parkom kao neposrednim zaleđem Vrnjačke reke, što čini uzajamnu uslovljenost, direktnu i indirektnu povezanost prostora. Sa uslovima i merama za održivo korišcenje sa: obaveznim utvrđivanjem zona sanitarne zaštite i uslova za realizaciju planiranih Projekata, obaveznim prethodnim ispitivanjima terena, projektovanjem, izvođenjem i stalnom kontrolom i nadzorom nad svim merama zaštite, a u cilju zaštite izvorišta mineralnih voda, ocuvanja izdašnosti, zaštite od zagađivanja i ugrožavanja:

■ obaveznim predtretmanom potencijalno zauljenih atmosferskih voda sa parkirališta do zahtevanog nivoa pre upuštanja u recipijent (kolektor ili drugi recipijent),

■ obaveznim organizovanim uklanjanjem otpada sa javnih površina i iz objekata na ekološki prihvatljiv nacin,

■ obaveznom Procenom uticaja na životnu sredinu i merama za sprecavanje i otklanjanje potencijalnih uticaja, merama zaštite i monitoringa životne sredine za sve Projekte, objekte, delatnosti i aktivnosti potencijalne izvore zagadivanja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.