METEOROLOG ĐURIĆ OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Otkrio kakvo VREME nas ČEKA početkom DECEMBRA
Zima, Foto: Ana Paunković-Kurir televizija

vreme

METEOROLOG ĐURIĆ OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Otkrio kakvo VREME nas ČEKA početkom DECEMBRA

U narednom periodu snežnog pokrivača visine pet do 20 cm biće uglavnom u predelima iznad 1.000 metara nadmorske visine

Objavljeno:

Srbija je danas pod uticajem ciklona sa juga Balkana, čiji se centar nalazi nad Grčkom, a istovremeno sa istoka Evrope prostire se veoma snažan anticiklon. Ovakva sinoptička situacija dovodi do toga da je u Srbiji i danas oblačno, na jugu i jugoistoku pada kiša, a na planinama sneg, dok u košavskom području duva jak istočni i jugoistočni vetar.

– U nastavku dana padavinska zona sa jugoistoka širiće se i prema ostalim predelima Srbije, pa se poslepodne u većem delu Srbije očekuje oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, naročito na istoku Srbije, a uslova za susnežicu i vlažan sneg očekuje se i u nižim predelima na istoku Srbije. Ipak, zahvaljujući oblačnosti i padavinama, današnje jutro toplije je od prethodnih i nema mraza, uz minimalne temperature uglavnom od 0 do 5 stepeni, a ispod 0 jedino su na planinama, ali zbog košave subjektivni osećaj je da je dosta hladnije.

1 / 5 Foto: RINA

Pre dva jutra kada je jutro bilo vedro, pojačano izračivanje vazduha dovelo je do nižih jutarnjih temperatura uz vrednosti od -4 do 2, na Kopaoniku do -6 stepeni. Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 3 do 7, u Beogradu oko 5 stepeni. I dalje će duvati umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima i preko 80 km/h – navodi Đurić.

U petak će oslabiti uticaj ciklona i smanjiće se i gradijent vazdušnog pritiska nad Srbijom, pa će i košava biti u slabljenju.

– Biće oblačno, a kiša se očekuje samo na severu i istoku Srbije, a sneg u brdsko-planiskim predelima na istoku. Nakon jutarnjih 0 do 4, maksimalna temperatura biće od 4 stepena na severu istoku do 10 na jugu Srbije. U subotu će usled porasta vazdušnog pritiska biti stabilnije i suvo. Maksimalna temperature od 5 do 10, u Beogradu do 8 stepeni.

U nedelju se očekuje novo naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom i to prvo na zapadu i jugozapadu Srbije. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 km/h. Biće nešto toplije, ali zbog košave subjektivni osećaj biće da je dosta hladnije. Maksimalna temperatura od 8 do 14, u Beogradu do 12 stepeni – kaže Đurić.

Početkom sledeće sedmice očekuje se slično vreme, dok se sredinom sedmice očekuje uglavnom suvo, uz više sunčanih perioda.

– Prosečna maksimalna temperatura za početak decembra je od 5 do 9 stepeni, tako da su one ovih dana uglavnom oko prosečnih vrednosti. Tokom prvih desetak dana decembra maksimalne temperature biće za koji stepen iznad prosečnih vrednosti i očekuje nas toplija varijanta meseca i to zahvaljujući uticaju veoma snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, dok će se visok vazdušni pritisak uz anticklon zadržavati nad severnom i istočnom Evropom.

Ovakva sinoptička situacija uslovljavaće snažne zapadne vetrove sa Atlantika prema našem području, uz transport toplie vazdušne mase, pa će vreme biti oblačnije, ali i toplije i bez jutarnjih mrazova. Istovremeno veoma hladno sa snegom biće nad istokom Evropom, a vrlo niske temperature sa snegom očekuju se sve od Ukrajine i Rusije do Finske i severa Skandinavije – rekao je Đurić.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Na kraju sumira:

– Dakle, danas smo zakoračili u decembar, a do kalenedarskog početka zime ostalo je 20 dana. Kraj novembra doneo nam je tipično kasno jesenje vreme, na planinama i zimsko, a ovakva vremenska situacija zadržaće se i u narednom periodu.

Prema trenutnim prognozama, prvih 10 dana decembra, ako ne i prva polovina decembra protekli bi u znaku nešto toplijeg vremena i bez zimskog scenarija, a niži predeli bili bi potpuno bez snega i snežnog pokrivača, jer bi nad našim područjem preovladavalo već napomeniti zapadno strujanje sa Atlantika, pa ne bi dolzailo do ozbilnijih zahlađenja.

Kada je reč o planinama, a bliži se ski sezona, u narednom periodu snežnog pokrivača visine 5 do 20 cm biće uglavnom u predelima iznad 1000 metara nadmorske visine, a početak ski sezone osigurao bi snežni pokrivač samo na planinama iznad 1400-1500 metara nadmorske visine i to uz pomoć veštačkog osnežavanja.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.