REKA SE NE VIDI OD SMEĆA: Dramatična slika iz Priboja, nabujali Lim doneo PLUTAJUĆU DEPONIJU (FOTO)
Plutajuća deponija, Foto: RINA

15 hiljada kubika smeća

REKA SE NE VIDI OD SMEĆA: Dramatična slika iz Priboja, nabujali Lim doneo PLUTAJUĆU DEPONIJU (FOTO)

More smeća na Limu, nije retka pojava i tokom prethodnih godina mogla se uočiti nekoliko puta. Ipak, zatvaranjem deponije Stanjevine i postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliki problem

Objavljeno:

Nabujali Lim osim u Prijepolju gde su poplavljene kuće i poljoprivredno zemljište, probleme je donelo i u opštini Priboj gde je vodena bujica na Potpećko jezero donela tone otpada iz Crne Gore. Situacija preti da eskalira u pravu ekološku katastrofu, koja je za sada izbegnuta samo zahvaljujući lančanicama koje se trenutno sprečile dalje prodiranje otpada.

Plutajuća deponija
Plutajuća deponijafoto: RINA

„Radi se o 10 do 15 hiljada kubika smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila da ne bi došlo do ekološke katastrofe u opštini Priboj ali i dalje nizvodno u Bajinoj Bašti i na hidroelektrani `Perućac`”, rekao je Željko Ječmenica, direktor JКP „Usluga” Priboj.

More smeća na Limu, nije retka pojava i tokom prethodnih godina mogla se uočiti nekoliko puta. Ipak, zatvaranjem deponije Stanjevine i postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliki problem. Lančanica na Limu u delu toka kroz opštinu Priboj je najduža i iznosi 300 metara.

Smeće
Smećefoto: RINA

"Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali koja potom mora da podigne ustave i to smeće potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvđuje višestruki značaj ovog projekta. Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40 hiljada kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane Potpeć, a 40 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu”, kazao je za RINU Siniša Laković predsednik Ekološkog udruženja Jastreb čiji članovi su raniji bili angožavni na čišćenju smeća sa lančanice.

Lim
Limfoto: RINA

Opština Priboj je najugroženija u slivu Lima jer pet opština u Crnoj Gori kroz koje protiče ova reka, nema sanitarnu deponiju i svoj otpad skladište na obalama, a potom Limom stiže u Srbiju.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.