SABLASAN PRIZOR SA NAJLEPŠEG JEZERA U SRBIJI: Meštani u strahu, IZ DANA U DAN JE SVE OPASNIJE! (FOTO)
Zaovine, Foto: RINA

PRETUŽNO

SABLASAN PRIZOR SA NAJLEPŠEG JEZERA U SRBIJI: Meštani u strahu, IZ DANA U DAN JE SVE OPASNIJE! (FOTO)

Kritična situacija dogodila se 2019. godiine, kada je vodostaj pao na samo 820 metara

Objavljeno:

Zaovinsko jezero na Tari ponovo je skoro potpuno prazno, a slike koje ovog leta stižu sa ove izuzetno atraktivne lokacije nisu ni nalik onima od prethodnih godina. Loši hidrološki uslovi i dodatno pražnjenje jezera doveli su do izuzetno niskog vodostaja.

"Vode u jezeru je sve manje i manje, koliko smo mogli da čujemo zbog određenog kvara u Obrenovcu dodatno se praznilo jezero Zaovine. Da li je to u pitanju ili nešto drugo, nemamo zvaničnu ni potvrđenu informaciju. Nadamo se da će uskoro situacija biti drugačija, a jezero punije. Jer sa svakim smanjivanjem vodostaja kod nas se budi strah od potencijalnog pokretanja klizišta", rekao je za RINU meštanin sela Zaovine.

Zaovinsko jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom.

1 / 3 Foto: RINA

U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje. Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metar, a sada je to zbog dodatnog pražnjenja dosta manje.

Kritična situacija dogodila se 2019. godiine, kada je vodostaj pao na samo 820 metara, kada je i bilo pokrenuto klizište u selu Zaovine, ali u opasnosti se našao biljni i životinjski svet.

"Plašmo se da se takav isti scenario i sada ne ponovi", dodaju meštani.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.