VAŽNO ZA SVAKOG GRAĐANINA SRBIJE! MUP se oglasio sa NAJNOVIJIM saopštenjem
ilustracija, Foto: RINA

obratite pažnju!

VAŽNO ZA SVAKOG GRAĐANINA SRBIJE! MUP se oglasio sa NAJNOVIJIM saopštenjem

Na sajtu MUP, podseća se da su poplave česte elementarne nepogode koje mogu biti lokalnih razmera – ukoliko pogađaju naselje ili manje zajednice, ili velikih razmera – ukoliko pogađaju čitave slivove reka i veći broj opština

Objavljeno: 09:44h

Poplave koje su pogodile Srbiju, odnele su juče jedan život, dete od dve godine u Tutinu. Pored Tutina, kritična je situacija u Prijepolju i Novom Pazaru, koje su, takođe, pogodile poplave usled izlivanja reka nakon velikih padavina prethodnih dana.

RHMZ najavljuje da će Lim raste i u narednih 12 sati a moguće je i da Ibar kod Raške pređe granicu vanredne odbrane od poplava, a evo šta treba raditi, po savetima Sektora za vanredne situacije MUP-a, u slučaju poplava.

Na sajtu MUP, podseća se da su poplave česte elementarne nepogode koje mogu biti lokalnih razmera – ukoliko pogađaju naselje ili manje zajednice, ili velikih razmera – ukoliko pogađaju čitave slivove reka i veći broj opština.

"Vreme razvijanja poplava varira od slučaja do slučaja. Poplave u ravničarskim krajevima se razvijaju polako, po nekoliko dana, za razliku od bujičnih poplave koje se razvijaju brzo, nekad i bez vidljivih znakova. Ovakve poplave formiraju opasan i destruktivan plavni talas, koji sa sobom nosi mulj, kamenje, granje i otpad".

Lim
foto: RINA

Do plavljenja dolazi i kada nivo vode u rekama poraste toliko da dolazi pojave podzemnih voda ili do prelivanja preko nasipa ili kada usled pritiska vode na nasipe dođe do njihovog probijanja.

"Do poplave može doći i usled pucanja i prelivanja brane zbog prevelikog dotoka vode – što prouzrokuje poplavu sličnu bujičnoj poplavi, ali u mnogo širim i katastrofalnijim razmerama. Poplave se mogu dogoditi svuda. Čak i vrlo mali potoci, rečice, kanali za odvod ili kišni kanali, koji deluju bezopasno, mogu izazvati poplave većih razmera.

Uputstva za sprečavanje poplava u rizičnim oblastima

Tokom perioda kad nema poplava ponašajte se odgovorno, ne bacajte otpad u reke, potoke i kanale. Ako je otpad već u koritima i kanalima, prijavite nadležnoj komunalnoj službi.

Lim
foto: RINA

U gradovima gde je kod jakih kiša pojačano oticanje voda, ne bacajte otpad i ne prekrivajte šahtove koji odvode atmosferske vode.

Budite pripremljeni u slučaju da morate da napustite domaćinstvo – pripremite ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima (baterijska lampa, pištaljka, kabanica za kišu, topla odeća, duboka obuća - po mogućstvu gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, tranzistor i rezervne baterije, štap, kanap i slično).

Ako živite nizvodno od brana informišite se koji je signal za opasnost, koliko vremena vam je potrebno da se sklonite i koja je sigurna granica za sklanjanje u slučaju njenog rušenja.

Preko sredstava javnog informisanja pratite stanje i upozorenja o mogućoj poplavi.

Po mogućstvu pripremite džakove sa peskom koje u slučaju nailaska poplave možete staviti na ulaz i zatvorite sva mesta na kući kroz koje može da uće voda.

Ne pregrađujte vodotokove kako bi pravili akumulaciju vode u letnjem periodu.

Lim
foto: RINA

Uputstva za ponašanje tokom poplava

Slušajte radio i televiziju radi informacija.

Budite svesni da su bujične poplave moguće. Ukoliko postoji rizik, odmah pređite na više spratove kuće. Ne čekajte instrukcije da biste to uradili.

Držite se dalje od električnih kablova.

Izbegavajte oblasti koje su poznate po klizištima i odronima.

Ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu.

Uputstva za ponašanje ukoliko je evakuacija neophodna

Uzmite pripremljene nužne stvari i po mogućstvu organizovano napustite domaćinstvo kako biste se sklonili na sigurno. Budite kooperativni i sarađujte sa spasilačkim ekipama.

Lim
foto: RINA

Ukoliko imate vremena, poželjno je da obezbedite svoj dom, isključite struju na glavnom prekidaču, isključite sve električne uređaje.

Ukoliko nađete vremena da obezbedite svoj dom na ovaj način, ne dodirujte električnu opremu ako stojite u vodi.

Uputstva u slučaju da morate da napustite dom

Ne hodajte kroz vodu koja se kreće.

Kretanje kroz vodu dubine 15 centimetara može izazvati pad. Ukoliko morate da prođete kroz vodu – hodajte tamo gde se voda ne pomera. Koristite štap da bi proverili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom.

Ne ulazite vozilom u poplavljena područja. U slučaju da vas poplavna voda opkoli, napustite vozilo i ukoliko je moguće bezbedno pređite na više tlo. Ne prelazite brzake i potoke pešice niti kolima.

Poplava
foto: Twitter/@RavnateljstvoCZ

Evakuišite domaće životinje, a ako to ne možete oslobodite ih iz objekata u kojima su smeštene.

Uputstva za ponašanje posle poplava

Slušajte izveštaje na vestima o vodosnabdevanju, kao i da li je bezbedno piti vodu.

Izbegavajte plavnu vodu – ona može biti zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom. Voda može takođe biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova.

Izbegavajte vodu koja je u pokretu.

Budite pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla, putevi su možda oštećeni i opasni.

Vratite se u svoje domove samo pošto nadležne službe proglase da je to bezbedno.

Nemojte koristiti električne aparate pre provere.

Očistite i dezinfikujte sve površine.

Držite se dalje od zgrada koje su okružene plavnim vodama.

Budite pažljivi pri ulaženju u zgrade zbog skrivenih oštećenja koja su mogla da nastanu

Osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme što je ranije moguće – ukoliko su oštećeni mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.

Očistite i dezinfikujte sve što je pokvašeno. Mulj koji ostaje posle plavne vode, može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.

Ukoliko primetite uginule životinje obavestite nadležnu službu na telefonske brojeve 193 ili 1985;

Upamtite! Čak i kada se plavna voda povuče, opasnost postoji.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.