KRSNA SLAVA ĆE VAS OVE GODINE KOŠTATI 15.000 DINARA VIŠE NEGO LANI! Detaljan cenovnik POSNOG I MRSNOG SLAVLJA
Slava, Foto: Zorana Jevtić

vrtoglave cifre

KRSNA SLAVA ĆE VAS OVE GODINE KOŠTATI 15.000 DINARA VIŠE NEGO LANI! Detaljan cenovnik POSNOG I MRSNOG SLAVLJA

Iako znatno "olakšava" kućni budžet, domaćini ne žele da slavska trpeza oskudeva u bilo čemu

Objavljeno:

Srpska Pravoslavna crkva smatra da slavu čine sveća koja gori, tamjan, žito, kolač i čaša vina. Iće i piće je samo prilog u praznovanju.

Međutim, krsna slava za mnoge Srbe je jedan od najvažnijih događaja u toku godine. Kolika god bila kriza, domaćini neće oskudevati da slavska trpeza izgleda što bogatije, bila ona posna ili mrsna.

A, da li će to biti tako i ove godine nakon svih poskupljenja kojima svakodnevno svedočimo?

U zavisnosti od toga da li je posna ili mrsna slava u pitanju, ukupna cifra potrebna za pripremanje trpeze varira.

Kako je cena ribe ranije bila veća od cene mesa, za posnu slavu je ranije bilo potrebno izdvojiti i više novca. Danas su se cena mesa i ribe gotovo izjednačile.

Zato smo izračunali koliko košta priprema posne, a koliko mrsne slave u srpskom domaćinstvu.

Slava
foto: Zorana Jevtić

Mrsna slava

Najveći izdatak na mrsnoj slavskoj trpezi, a bez čega je ista i nezamisliva, je meso. Ali tu se takođe ubrajaju meze, sarma, razne salate, sitni kolači i kiflice. Čajna kobasica, pečenica, kulen i kačkavalj neizostavni su na mrsnom ovalu, a za njihovu kupovinu potrebno je između 4.000 i 6.000 dinara.

Osim suhomesnatog, i jaja će biti poseban izdatak. Cena jaja porasla je 47 odsto od oktobra prošle godine, 10 komada je prošlog septembra bilo 137, a ovog 201 dinar. A ako biste želeli da koristite domaća jaja, ona su na pijaci po komadu minimum 30 dinara. Za 20 gostiju će vam trebati minimum 20 komada, tako da bi računica na kraju bila između 400 i 600 dinara.

Kilogram jagnjećeg pečenja je oko 2.500 dinara, dok je za kilogram prasećeg pečenja potrebno izdvojiti malo manje novca - oko 1.700 dinara. Inače u toku prošle godine, kilogram jagnjetine koštao je 1.700, a prasetine 1.350 dinara. 20 gostiju će moći da namiri minimum 10 kilograma mesa.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Uz pečenje, i sarma je najčešći glavni obrok koji ne može da prođe bez svinjskog ili junećeg mlevenog mesa, čiji je kilogram između 600 i 800 dinara. Za izradu 40 sarmi trebaće vam oko 2 kilograma mesa.

Za kilogram ruske salate potrebno je kupiti namirnice u iznosu od oko 2.000 dinara, a tu su i ostale sezonske salate. Cifra na kraju za ove priloge je oko 4.000 dinara.

Ako domaćica sama sprema kolače, za tri kilograma potroši se oko 3.000 dinara.

Za veliku tortu izdvojićete minimum 3.000 dinara.

Kilogram kiflica košta 700 dinara, a potrebno je obezbediti barem 3 kilograma.

Ne zaboravimo sokove, kafe i alkoholna pića, pa će jedno domaćinstvo (u zavisnosti od broja gostiju) i za to odvojiti minimum 10.000 dinara.

Kada svedemo računicu, prosečno domaćinstvo u Srbiji za mrsnu slavu izdvoji oko 50.000 dinara. Ova cifra bila je 15.000 dinara manje do prošle godine.

Koliko košta mrsna slava?

  • Žito (500 gr) - 400
  • Slavska sveća 350
  • Slavski kolač, kupovni 600
  • Ruska salata (2 kg) 2.000
  • Čajna kobasica (1 kg) 1.460
  • Pečenica (1 kg) 1.350
  • Kulen (1 kg) 1.300
  • Sir (1 kg) 700
  • Kačkavalj (1 kg) 1.100
  • Jaja (20 kom) 400
  • Hleb (10 vekni) 600
  • Kiflice (4 kg) 2.800
  • Pita (2 kg) 1.100
  • Sarma (40 kom) 4.000
  • Kupus (4 kg) 240
  • Kiseli krastavci (2 kg) 400
  • Praseće pečenje (5 kg) 8.500
  • Jagnjeće pečenje (5 kg) 12.500
  • Sitni kolači, kupovni (3 kg) 4.000
  • Piće 10.000

UKUPNO: 53.800

Posna slava

Priprema posne trpeze za krsnu slavu ranije je važila za skuplju u odnosu na mrsnu slavu. To više nije slučaj, jer se cena ribe gotovo izjednačila sa cenom mesa. Svaka domaćica, u skladu sa ukusom i mogućnostima, ima poseban spisak obaveznih jela i poslastica.

Glavno jelo posne slavske trpeze je riba. Najčešće pastrmka, šaran i oslić. Takođe, popularna je i morska riba poput fileta, lososa, brancina i orada, kao i plodovi mora.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Za filete oslića potrebno je izdvojiti 950 dinara za kilogram, a za šnicle šarana 1.200 dinara, dok je kilogram pastrmke u ribarnicama 650 dinara. Trgovci upozoravaju da ribu treba naručiti na vreme, tako da oni koji slave Đurđic, koji je 16. novembra, ribu treba da naruče bar tri nedelje ranije, najkasnije do početka meseca.

Kupovina već pečene ribe domaćicama i domaćinima umnogome olakšava pripremu svečane trpeze, ali za to onda izdvajaju više novca. Pečeni šaran i pastrmka su od 1.500 do 2.000 dinara (negde čak i više). Kao što važi za meso, tako je i za ribu, za 20 gostiju morate pripremiti minimum oko 15 kilograma ribe.

Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 3.000 dinara.

Iako deluje da sitni posni kolači i posne torte inače koštaju manje nego oni sa mlečnim proizvodima i jajima, to nije tako. Kilogram ovih posnih poslatica koštaju jednako kao i mrsni.

Na zaboravimo najvažnije, pola kilograma žita je 400 dinara, slavska sveća 350, a za namirnice koje su potrebne u pripremi slavskog kolača potrebno je izdvojiti oko 500 dinara.

Cene za posnu slavu

  • Žito (500 gr) 400
  • Slavska sveća 350
  • Slavski kolač, kupovni 600
  • Hleb (10 vekni) 600
  • Kiflice posne (4 kg) 2.500
  • Pita posna (2 kg) 1.200
  • Rolati posni (3 kg) 2.100
  • Ajvar domaći (3 kg) 2.100
  • Pasulj (2,5 kg) 1.000
  • Kiseli krastavci (2 kg) 400
  • Krompir (5 kg) 450
  • Riblja čorba (5 l) 2.500
  • Sarma posna (40 kom) 3.500
  • Oslić fileti (2 kg) 1.900
  • Skuša (5 kg) 4.250
  • Pastrmka (5 kg) 3.250
  • Šaran šnicle (5 kg) 6.000
  • Prženje ribe po kilogramu 250
  • Sitni kolači (3 kg) 4.000
  • Torta (3 kg) 4.500
  • Piće 10.000

UKUPNO: 54.750

Prema našoj računici, za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 54.000 dinara, dok je posna slava nešto skuplja. Međutim, mnogi građani potrošiće i više.

Sezona slava počinje

Crkveni kalendar za oktobar kaže da se do kraja ovog meseca proslavljaju dve velike slave u srpskim domaćinstvima, a u pitanju su Sveta Petka 27. oktobra i Sveti Luka 31. oktobra. U novembru se proslavljaju čak 4 velike i česte slave i to Mitrovdan 6. novembra, Sveti Kozma i Damjan 14. novembra, Đurđica 16. novembra i Aranđelovdan 21. novembra.

U decembru se proslavljaju četiri slave - 4. decembra Vavedenje Presvete Bogorodice, 9. decembra Sveti Alimpije, 13. decembra Sveti Andrej i 19. decembra Sveti Nikola.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media