KILO JUNEĆEG BUTA 1.300, PILEĆI FILE 800, LITAR MLEKA 142 DINARA: Ovo je detaljna lista POSKUPLJENJA U SRBIJI!
Poskupljenje, Foto: Profimedia

MOŽE LI NEŠTO DA NAS IZNENADI?

KILO JUNEĆEG BUTA 1.300, PILEĆI FILE 800, LITAR MLEKA 142 DINARA: Ovo je detaljna lista POSKUPLJENJA U SRBIJI!

Meso je samo prvi u nizu proizvoda čija je cena sve viša

Objavljeno:

Zvanična statistika pokazuje da je inflacija u septembru iznosila 14 odsto.

Kako je navedeno, međugodišnju dinamiku kretanja inflacije i u septembru opredelio je rast cena hrane i energenata, koje i dalje doprinose kretanju ukupne inflacije sa oko 70 odsto.

Šampion poskupljenja će vas iznenaditi. U pitanju su tikvice koje su poskupele sa 60 na 150 dinara.

Meso je samo prvi u nizu proizvoda čija je cena sve viša. Tako je kilogram svinjskog buta 20. jula koštao 709 dinara, i to jer je Vlada ograničila cenu. Danas, tačno tri meseca kasnije, njegova cena je 750 dinara. Međutim, na nivo od 750 dinara svinjski but se „popeo“ još u avgustu, kada je Vlada izmenila Uredbu o ograničenju cena svinjskog mesa, te je dozvolila da upravo ovo bude najviša cena.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Pileći file sad košta 800 dinara po kilogramu. Dakle, za tri meseca poskupeo je za oko jedan odsto. Pileća krilca poskupela su za 65 dinara, do je kilogram šećera u julu koštao 97, sada košta 110 dinara. Što se tiče dugotrajnog mleka od 2,8 posto mlečne masti, u julu je cena bila 125 dinara, u septembru je ipak snižena na 115. Međutim, nakon ukidanja Uredbe, desilo se upravo ono na šta su ekonomisti upozoravali – cene su naglo porasle. Tako je sada cena ovog mleka 142 dinara, a na samom početku meseca, nekoliko dana nakon prestanka važenja Uredbe, bila je i viša.

Portal Espreso je nakon ukidanja Uredbe obišao markete.

U prodavnici nas je sačekalo iznenađenje, jer i pored visokih cena, nemate neki izbor u ponudi, jer su rafovi skoro prazni.

1 / 5 Foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.