USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: U toku je njegova beseda, "ČUVAJMO JEDNI DRUGE"! (FOTO)
Ustoličenje, Foto: BETA/Amir Hamzagić

SPC

USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: U toku je njegova beseda, "ČUVAJMO JEDNI DRUGE"! (FOTO)

Na taj način zaokružiće se proces koji je počeo 18. februara 2021. godine

Objavljeno: 11:13h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu, danas je ustoličen u manastiru Pećka Patrijaršija, a u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijarha srpskih trebalo bi da ga uvedu dva najstarija arhirejeja, što su po godinama mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije.

Na taj način zaokružen je proces koji je počeo 18. februara 2021. godine kada je Porfirija na patrijaršijski tron, kao 46. poglavara SPC, doveo apostolski žreb u vidu ruke monaha Mateja iz manastira Sisojevac.

10:57 "Čuvajmo jedni druge"

"Naša deca su najvažnija nama... i da im obezbedimo mir. Niko drugi sem nas ne može da pruži takvu priliku... Poručujemo Srbima i Albancima i svima sa ovim prostorima, nađimo snagu, prepoznajmo Boga i čuvajmo jedni druge", naveo je Porfirije u besedi..

10:50 Ustoličen patrijarh

Ustoličen je patrijarh Porfirije. U toku je njegova beseda.

Njegova svetost gospodin Porfirije uveden je u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Vladika cronogorsko-primorski Joanikije predao je panagiju patrijarhu Porfiriju.

10:22 - Pričešće arhijereja i vernika

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Nakon pričešća, uslediće zamolna molitva, a zatim će arhijereji izaći i početi svečani čin ustoličenja, rekao je đakon Budimir Kokotović.

9:15 - Patrijarh uveden u presto na oltaru

Čin ustoličenja počinje u prvom delu liturgije kada dva po činu najstarija arhijereja uvode patrijarha u presto na oltaru, objasnio je za RTS đakon Budimir Kokotović.

"Nakon završetka, to jest, na kraju svete arhijerejske liturgije, uvešće ga u drveni tron pećkih patrijaraha u kojem su sedeli svi arhiepiskopi i patrijarsi, od Arsenija Sremca koji je preneo sedište u Pećku patrijaršiju do njenog ukidanja", istakao je Kokotović.

Napomenuo je da će mu se tada predati panagija Srba svetitelja, koja je izrađena u Parizu po nalogu kralja Aleksandra i kraljevske vlade, nakon čega će patrijarh izneti prvu besedu sa pećkog trona.

8:55 - Počela liturgija u Pećkoj patrijaršiji

Sveta arhijerejska liturgija, kojom počinje čin ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija, održava se u Pećkoj patrijaršiji.

1 / 3 Foto: screenshot RTS

8.35 - Arhimandrit Ilarion: Pećka Patrijaršija je srpski Sion

Arhimandrit Ilarion i imenovani episkop novobrdski u razgovoru za RTS kaže da čin ustoličenja govori o kontinuitetu SPC na prostorima Kosova i Metohije koji seže duboko u drevnost.

Pećka Patrijaršija je, kako kaže, srpski Sion jer je Sveti Sava želeo da Pećka Patrijaršija bude svetionik za sve crkve pod njenom jurisdikcijom od dobijanja autokefalnosti 1219. godine.

Ustoličenje
foto: RTS printscreen

8.15 - Istorijski i simbolički značaj ustoličenja patrijarha u Pećkoj patrijaršiji

Ustoličenjem patrijarha Porfirija u manastiru Pećka patrijaršija biće i simbolično zaokružen proces intronizacije novog prvojerarha Srpske pravoslavne crkve.

Protojerej stavrofor doktor Vladimir Vukašinović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, rekao je za rts da ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji ima istorijski i simbolički značaj kojim se pokazuje crkveni kontinuitet.

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije će služiti svetu liturgiju tokom koje će biti obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji očekuje se veliki broj vernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mere oko samog manastira i njegovih prilaza.

Patrijarh srpski Porfirije izabran je u februaru prošle godine za poglavara Srpske pravoslavne crkve i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano pre svega zbog pandemije koronavirusa.

1 / 3 Foto: Printscreen RTS

Sedmo ustoličenje nakon ujedinjenja

Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh koji će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen posle sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Pre njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

Ovo znači da ustoličenje nije prekidano ni nakon sveukupnih promena na Kosmetu, koje su se negativno odrazile i na srpski narod i na Srpsku pravoslavnu crkvu. Crkva je sa svojim narodom uspela da se očuva na KiM, a očuvana je i Pećka patrijaršija.

Očuvana svesrpska svetinja

Osam vekova svesrpska i pravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa kojeg arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Nakon uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana.

Inače, ustoličenju patrijarha Porfirija trebalo je da prisustvuju i ministar Nenad Popović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kojima predstavnici privremenih institucija juče nisu dozvolili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Pre dva dana je i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću zabranjena poseta južnoj pokrajini i prisustvo ustoličenju patrijarha.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.