EVO KADA SE U NIŽIM PREDELIMA OČEKUJE SNEG: Ovo je NAJDETALJNIJA prognoza za JESEN!
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

VREMENSKA PROGNOZA

EVO KADA SE U NIŽIM PREDELIMA OČEKUJE SNEG: Ovo je NAJDETALJNIJA prognoza za JESEN!

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića temperature tokom jeseni biće u granicama normale za to doba godine

Objavljeno:

Početkom treće dekade septembra očekuje se kiša koja se neće dugo zadržati jer već prvi dani oktobra donose stabilizaciju vremena.

- Sam kraj septembra i početak oktobra doneće stabilizaciju vremena i takozvano miholjsko leto, sveža jutra uz dosta sunca i maksimalnim temperaturama od oko 25 stepeni Celzijusa. U drugoj polovini oktobra vreme sve više jesenje, sve manje sunca a sve više oblaka koji mogu doneti kišu, a na vrhovima planina sneg. U pojedinim danima po kotlinama i dolinama magla. Minimalna temperatura u ovom periodu biće od 5 do 10 stepeni Celzijusa a maksimalna od 15 do 20 stepeni Celzijusa - kaže Ristić.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Printscreen/RTS

Sneg u nižim predelima u novembru

Prvo jače zahlađenje i sneg u nižim predelima prema rečima meteorologa možemo očekivati početkom novembra.

- Krajem oktobra i početkom novembra sa pojačanom Košavom nam stiže i hladan vazduh sa istoka koji u prvoj dekadi novembra može doneti prvi sneg u nižim predelima. Novembar uglavnom tmuran sredinom meseca maglovit, očekuje se oko 14 dana sa padavinama i oko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Minimalna temperatura biće od 0 do 8 stepeni Celzijusa a maksimalna od 6 do 14 stepeni Celzijusa - ističe sagovornik Informera.

Golija, Sneg
foto: RINA

Minus u decembru pa otopljenje

Nakon ledenih dana koji se očekuju početkom decembra dolazi do porasta temperatura i stabilizacije vremena koji se očekuje sve do početka zime.

- Krajem novembra i početkom decembra ima uslova ponovo za sneg i u nižim predelima a početkom decembra i za prve ledene dane, kada će temperatura tokom celog dana biti ispod nule. U decembru posle hladnog početka doći će do porasta temperature i posle dužeg tmurnog perioda ugledaćemo sada već pozno jesenje sunce. Maksimalna temperatura posle nekoliko ledenih dana će se zbog priliva toplijeg vazduha sa zapada popeti na 10 stepeni Celzijusa i sneg će se u nižim predelima otopiti. Nešto topliji period potrajaće do pred kraj jeseni kada će nam zima pokazati svoje pravo lice. Sudeći po produženom La Ninju biće oštra sa puno snega - priča meteorolog Ristić za naš portal.

Sve u svemu pred nama je prosečna jesen - zaključuje Ristić.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.