OVA NOVOSADSKA ŠKOLA ŠTEDI I DO 50 ODSTO ELEKTRIČNE ENERGIJE: Iz Gradske uprave za Espreso otkrili KAKO!
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

GReENERGY PROJEKAT

OVA NOVOSADSKA ŠKOLA ŠTEDI I DO 50 ODSTO ELEKTRIČNE ENERGIJE: Iz Gradske uprave za Espreso otkrili KAKO!

Za održavanje zelene infrastrukture maksimalno se štede voda i energija kao resursi, a istovremeno se koristi besplatna i prirodna energija (kišnica i zelena energija)

Objavljeno: 14:58h

Prema procenama Ujedinjenih Nacija, od 2007. godine preko 50% svetske populacije živi u gradovima, a danas taj procenat iznosi oko 56%. Intenzivan proces urbanizacije je prisutan i u Republici Srbiji, pa danas oko 60% populacije predstavlja urbano stanovništvo.

Istovremeno, zbog urbanizacije i porasta stanovništva, naročito u većim gradovima Srbije, dolazi do intenzivnih izgradnji, odnosno delovi grada sa kućama ili slobodnim prostorom se pretvaraju u višespratne objekte.

Samim tim na istoj površini živi ili radi znatno veći broj stanovnika, nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama ili decenijama. Kao rezultat takvog procesa javljaju se novi problemi u smislu urbane ekologije i kvaliteta života stanovništva u delovima grada gde oni ranije nisu postojali.

Dodatni problem u gradskim sredinama predstavljaju aktuelne klimatske promene, koje izazivaju nepovoljne mikroklimatske uslove.

- Upravo zbog toga, glavna ideja GReENERGY projekta jeste da pristupi ovim izazovima kroz zajednički razvoj i implementaciju zelene infrastrukture, odnosno konkretno zelenih krovova i zidova na dva objekta javne namene. U Novom Sadu izabrani objekat jeste SOŠO “Milan Petrović” na kojem je postavljeno 480 m² poluintenzivnog zelenog krova i 80 m 2 zelenog zida, dok je na objektu srednješkolskog igrališta u Osijeku postavljen poluintenzivni zeleni krov površine 160 m² . Konkretno u Novom Sadu, ideja je da se postavi zeleni krov sa takvim zelenim konceptom da u centralnom delu dominira travnata površina, a u perifernim delovima srednje rastinje. U okviru zelenog krova postavljena je pešačka staza. S obzirom na veličinu zgrade same škole, 80 m² zelenog zida pokrivaće mali deo fasade i samim tim biti dodatni termalni izolacioni faktor za samo nekoliko prostorija, ali istovremeno biće postavljen sa ulične strane i samim tim maksimalno vidljiv u cilju promocije zelene infrastrukture, kažu za Espreso iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove grada Novog Sada.

Solarni paneli na objektu škole u Novom Sadu
Solarni paneli na objektu škole u Novom Sadufoto: Privatna arhiva

Posebno je interesantna stavka o samoodrživosti zelene infrastrukture koja je obezbeđena (takođe kroz GReENERGY projekat) instaliranjem solarnih panela snage 120 kW.

- Solarni paneli površine 700 m2 postavljeni su na krovni objekta škole. Električna energija kroz solarne panele predstavlja obnovljiv izvor energije, odnosno zelenu energiju, i direktno će služiti za potrebe održavanja zelene infrastrukture i direktne uštede struje samog objekta. Konkretno, proizvedena zelena energija direktno napaja električnom energijom sistem za navodnavanje i odvodnjavanje vode, sistem za prihranjivanje biljaka, kao i elektroniku sa softverom koji kontroliše navedene sisteme. Istovremeno, rezervoar sa vodom koji se koristi za navodnjavanje/prihranjivanje zelene infrastrukture koristiće vodu iz gradskog vodovoda samo u onim situacijama kada nema dovoljno kišnice koja se sakuplja sa objekta škole, navode iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove i dodaju da je dodatna ušteda u vodi i u tome što sistem koristi ponovo vodu koja je višak u zelenoj infrastrukturi, i takva voda se ponovo vraća u rezervoar.

Na ovaj način, za održavanje zelene infrastrukture maksimalno se štede voda i energija kao resursi, a istovremeno se koristi besplatna i prirodna energija (kišnica i zelena energija).

Zeleni krov na objektu škole u Novom Sadu
Zeleni krov na objektu škole u Novom Sadufoto: Privatna arhiva

Dodatna vrednost GReENERGY projekta jeste što proizvodnja zelene energije preko solarnih panela snage 120 kW prevazilazi potrebe zelene infrastrukture. Zato su preko budžeta projekta obezbeđena dodatna sredstva za delimičnu rekonstrukciju rasvete u objektu škole, odnosno zamene klasične rasvete sa LED rasvetom.

- Na taj način obezbeđuje se ušteda u trenutnoj potrošnji električne energije, a sav višak zelene energije iz solarnih panela ulazi u sistem škole i koristi se kao besplatna energija. Ušteda električne energije usled proizvodnje iz solarnih panele je između 30 i 50 %. Dakle, zahvaljujući zelenoj infrastrukturi obezbeđuje se dodatna termalna izolacija objekta i ušteda u grejanju odnosno hlađenju, tokom zime i leta, a sa proizvodnjom zelene energije, dodatna besplatna električna energija za potrebe škole, objašnjavaju za naš portal iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove grada Novog Sada.

Zeleni zid na objektu škole u Novom Sadu
Zeleni zid na objektu škole u Novom Sadufoto: Privatna arhiva

Kao konačni cilj i rezultat GReENERGY projekta, implementacijom NBS koncepta obezbeđuju se ne samo bolji mikroklimatski uslovi u neposrednom okruženju škole, nego i bolja energetska efikasnost samog objekta.

Više o projektu GReENERGY

Projekat GReENERGY, odnosno punog naziva “Ozelenjavanje gradova – razvoj i promovisanje energetske efikasnosti i održive urbane životne sredine u pograničnim gradovima između Hrvatske i Srbije“, jeste projekat koji finansira Evropska Unija preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Projekat se realizuje u periodu od jula 2019. do januara 2022. godine. Rukovodilac i lider projekta je prof. dr Stevan Savić sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, a partnerske institucije su Javno komunalno preduzeće "Gradsko Zelenilo" Novi Sad, Grad Novi Sad – Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Grad Osijek.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.