POČEO 5. KALEIDOSKOP KULTURE U NOVOM SADU: Okupiće skoro 1000 svetskih i domaćih umetnika! (FOTO) (VIDEO)
Novi Sad, Foto: SAMO NOVI SAD

Kaleidoskop kulture

POČEO 5. KALEIDOSKOP KULTURE U NOVOM SADU: Okupiće skoro 1000 svetskih i domaćih umetnika! (FOTO) (VIDEO)

Nakon otvaranja dolazi nedelja posvećena arhitekturi a Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat kulture zajedništva, trajaće do 7. oktobra

Objavljeno:

Počeo je peti Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture i do 4. septembra će obuhvatiti više od 100 umetničkih programa, na 27 lokacija u novosadskom Distriktu.

Kroz preplitanje pet vrsta umetnosti – vizuelnu, izvođačku, primenjenu, arhitekturu i književnost, u nekadašnjim prostorima industrijskog nasleđa, a danas centru savremenog stvaralaštva, ovo četvorodnevno otvaranje je svojevrstan Kaleidoskop u malom, što je tek uvod u pet nedelja koje će okupiti gotovo 1000 svetskih, evropskih i domaćih umetnika i umetnica.

Novi Sad
foto: SAMO NOVI SAD

Publika će pratiti programe otvaranja na izvođačkim i muzičkim scenama, na dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima u Distriktu, poput Fabrike, Radionice, Biroa, Skladišta, Gvožđare i Lančare, gde je očekuju 22 izložbe, 12 filmskih projekcija, kao i 22 koncerta, različiti performansi, tribine i paneli, koji okupljaju 400 umetnika i umetnica iz 40 zemalja.

Otvaranje manifestacije je obeležila jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi „Autokorekt” umetničkog kolektiva „Кarakatag” koja se prostire duž 300 kvadratnih metara na fasadi Fabrike. Svojim medijskim sadržajima i kretanjem, sistem robotizovanih mašina i uređaja stvara specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu. Takođe, u izvođačkoj umetnosti, prvog dana Кaleidoskopa kulture, dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupila je sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji je umetnički i kritički odgovor na čuveni slet „Nasuprot vetru – odgovor na slet”.

Novi Sad
foto: SAMO NOVI SAD

Nakon otvaranja dolazi nedelja posvećena arhitekturi a Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat kulture zajedništva, trajaće do 7. oktobra.

Novi Sad
foto: SAMO NOVI SAD

Ulaz na sve programe otvaranja je slobodan a detaljnije informacije u vezi s događajima mogu se pronaći na sajtu projekta http://novisad2022.rs/ kao i na https://kaleidoskopkulture.com/.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.