DA LI STE ZAISTA ZNALI OVO? Evo gde je rođena Nada Macura!
Nada Macura, Foto: Damir Dervišagić

verovali ili ne

DA LI STE ZAISTA ZNALI OVO? Evo gde je rođena Nada Macura!

Od 1989. godine živi i radi u Beogradu!

Objavljeno:

Nada Macura je srpski kardiolog i bivša portparolka beogradske Hitne pomoći koja je zahvaljujući svakodnevnom izveštavanju o dešavanjima sa odela urgentne medicine i savetima koje je delila na brojnim televizijama stekla status „najpoznatije doktorke u Srbiji.

Od 1989. godine živi i radi u Beogradu. Po završetku Medicinskog fakulteta radila je u službama Hitne pomoći u Kragujevcu i Smedervskoj Palanci. Od 1989. do 2018. godine je radila u beogradskoj Hitnoj pomoći kao lekar, kardiolog i portparol. Uporedo sa tim je sarađivala sa mnogim medijima u Beogradu.

Sve je počelo kada je tokom jednog dežurstva upoznala novinarku Radio Beograda. Njoj se svidelo kako doktorka objašnjava i kako se izražava, te je nagovorila uredništvo da pokušaju da ostvare saranju. Uređivala je i vodila emisije „Kroz odškrinuta vrata“ i „Kiseonik“ na Radio Novosti i Radio Jat-u, pisala je kolumne za magazine „Bazar“ i „Ana“, te se redovno uključivala u jutarnje programe Televizija „Studio B“, RTS i„Happy“. Nakon što se 2018. godine zvanično penzionisala u Hitnoj pomoći dobila je stalni angažman na Televiziji „Prva.

1 / 26 Foto: Nemanja Nikolić

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada i priznanja. Detinjstvo i obrazovanje Nada Macura je rođena 1948. godine u naselju Vrdnik, na Fruškoj Gori. Odrasla je uz oca Lazara, maćehu Anku i šest godina stariju sestru. Njena majka Ljubica se ubrzo nakon Nadinog rođenja razbolela. Otkriveno je da boluje od tuberkuloze, pa je smeštena u sanatorijum. Umrla je 1952. godine, a brigu o porodici je preuzela Anka, koja je toliko zavolela devojčice da nije želela da ima više dece sa Lazarom. Anka se upotpunosti posvetila Nadinom vaspitanju, jer je Lazar koji je po struci bio elektroinženjer radio. Kaže da je od njega nasledila „germansku preciznost“, dok joj je Anka usadila osećaj odgovornosti, upornost, poštenje i ljubav prema lepom. Za maćehu kaže da je bila staložena, vredna i elegantna žena sa instančanim ukusom za detalje. Zahvaljujući šest godina starijoj sestri pre polaska u osnovnu školu je naučila da čita i piše. Osim toga, volela je da crta, a glavna zanimacija su joj bili stripovi. Talenat za pisanje je pokazala vrlo rano, pa su profesori njene tekstove često slali na literarne konkurse. Vrlo rano je uz sestru počela da uči nemački jezik. Volela je i da slika, ali je bila svesna da to neće biti njeno glavno zanimanje.

Privatni život

Otkako je postala prepoznatljiva brojnim televizijskim gledaocima u Srbiji i regionu mnogi su poželeli da saznaju više o privatnom životu doktorke Nade Macure. Premda je u nekoliko navrata otvoreno govorila o sebi, postoje neke činjenice i detalje koje ne želi da deli sa velikim auditorijumom. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da iza sebe ima jedan brak.

Naime, dok je radila u Hitnoj pomoći u Kragujevcu udala se za mladića koji je bio vojno lice. Međutim, zbog prirode njegovog posla su mnogo vremena provodili razdvojeno. Dok je Nada živela u Kragujevcu, njegova pretkomanda je bila Smederevska Palanka, a kada je ona uspela da se zaposli u tom mestu, njen suprug je dobio premeštaj u Beograd. Iz te razdvojenosti su sve više na površinu isplivavale i razlike među njima.

Dok je on uživao u materijalnim stvarima, maštao da sebi priušti dobar automobil, motor ili jahtu, ona je želela da se usavršava na privatnom i profesionalnom planu, uči iz knjiga koje pročita i svakodnevno se nadograđuje u duhovnom smislu. Jaz među njima je dodatno produbila i činjenica da nisu mogli da imaju potomke, pa je odlučila da se razvede i posveti se usavršavanju i karijeri. Priznaje da je maštala o tome da pronađe ljubav svog života i da se ponovo uda, ali joj se jednostavno nije posrećilo. Ipak, kaže da je ispunjena osoba koja svakodnevno uživa u životu i o svojim partnerima ne želi da govori u javnosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.