NADA MACURA TVRDI DA ĆETE SE OVAKO IZBORITI SA NISKIM PRITISKOM! O izjavi bruje svi
Nada, Foto: Jelena Vučetić

vaŽno

NADA MACURA TVRDI DA ĆETE SE OVAKO IZBORITI SA NISKIM PRITISKOM! O izjavi bruje svi

Ona naglašava da ujutru obavezno doručkujete, ali da vodite računa da te namirnice budu bogate natrijumom ili kalijumom

Objavljeno:

Meteorolozi najavljuju da ćemo ovih dana osetiti prvi tropski talas, a svi već znamo da sa visokim temperaturama u paketu ide i nizak pritisak. Ukoliko primetite da imate vrtoglavicu, previše se znojite ili ste pospani, nemojte da brinete, verovatno vam je pao pritisak. Dr Nada Macura savetuje da uz sebe uvek imate flašicu vode, kesicu šećera i slane štapiće

- U ovo doba godine gotovo svi se žale da su malaksali. Ukoliko je moguće, treba izbegavati izlazak napolje od deset do pet po podne. Visoke temperature su šok za ceo organizam, a pogotovo za one koji inače imaju nizak pritisak. Potrudite se da pored sebe uvek imate vodu jer vas samo jedan gutljaj može povratiti. Za prvu pomoć treba da imate i kesicu slanih štapića, odnosno grisina i oni će podići nivo soli, a samim tim i pritisak. So vezuje tečnost u organizmu, a time se krvni pritisak blago pojačava. S obzirom na to da se leti češće i znojimo, pada i šećer u krvi, pa nosite i kesicu šećera - kaže Macura.

Normalan pritisak je 140/90

- Ukoliko vam je pritisak 100/50, to je veoma nizak pritisak i treba ga podići. Za mlade osobe potpuno je u redu da imaju oko 120/80, a za starije je sasvim normalno 140/90 - napominje Nada Macura.

Ona naglašava da ujutru obavezno doručkujete, ali da vodite računa da te namirnice budu bogate natrijumom ili kalijumom.

1 / 7 Foto: printscreen

Nizak pritisak

- Paradajz uz fetu idealan je za doručak jer je ovo povrće bogato kalijumom, a sir je sam po sebi slan, što će dovesti do toga da vam pritisak bude u normali. Preporučujem i mineralnu vodu, koja u sebi sadrži velike količine natrijuma. Unosite i proteine u vidu jaja ili mesa. Imajte češće, a manje obroke. Na stolu neka se nađe što raznovrsnije voće i povrće. Pijte minimum dva litra vode, a alkohol potpuno izbacite. Izbegavajte beli luk jer on smanjuje pritisak - kaže dr Macura.

Brzo hlađenje

Vrtoglavica
foto: Profimedia

- Ukoliko tokom dana osetite vrtoglavicu, dovoljno je da na podlaktice i vrat stavite hladnu oblogu. Nemojte da paničite u tim situacijama, prisutnost je veoma važna kako biste sebi pomogli - kaže dr Macura.

Kada je reč o starijim osobama i hroničnim bolesnicima, oni moraju biti još obazriviji.

- Zaboravite na odlazak na pijacu, šetnju ili bilo kakvu drugu aktivnost. Dok traju ove velike temperature, najbezbedniji ste kod kuće. Redovno pijte terapiju koju vam je prepisao lekar - savetuje doktorka i predlaže da nosite odeću od prirodnih materijala, i to bele boje, šešir i naočare sa UV zaštitom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.