MOTOR VAM JE "ZARIBAO" ZBOG POPLAVE? Mehaničar otkriva KADA NAM JEDINO PREOSTAJE DA AUTO ODNESEMO NA OTPAD!
Poplave, Foto: Profimedia, RTS printscreen

oprostite se od auta

MOTOR VAM JE "ZARIBAO" ZBOG POPLAVE? Mehaničar otkriva KADA NAM JEDINO PREOSTAJE DA AUTO ODNESEMO NA OTPAD!

U zavisnosti koja visina i količine vode je ušla u vozilo, šteta može biti minimalna ili fatalna

Objavljeno:

Poplave koje su zadesile prestonicu pre dva dana, najviše delove grada "preko mosta", zaprepastile su građane, a najviše one koji su osetili materijalne posledice.

Kiša, Poplava
foto: RTS Printscreen

Neka domaćinstva ostala su bez doma u roku od samo sat vremena, a na hiljade vozača završila su u rekama i barama. Gubile su se tablice, policija je spašavala utopljenike, vozila su se rečna vozila ulicama prestonice.

Ali jedna stvar koja je ostala neopažena jesu potopljeni automobili čije su se posledice osetile nakon što je voda iz vozila izašla. U momentu kada je ljude to zadesilo, nisu ni slutili koliko će novca morati da plate da vozilo vrate u vozno stanje.

U zavisnosti koja visina i količine vode je ušla u vozilo, šteta može biti minimalna ili fatalna.

Prestonički automehaničari imaju pune ruke posla, te nisu bili u mogućnposti da podele sa nama informacije koje su važne za one koji su se našli u nebranom grožđu, pa smo kontaktirali automehaničare u Vranju i pitali na šta treba da budu spremni građani ako "zaglave u vodi".

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Tu najčešće strada Elektronika u autu, jer čim se natopi može da dovede do raznih spojeva i može lako da pregori. Elektronika je najskuplji i najveći kvar koji može da se desi autu koji je pretrpeo takvu štetu, još sad kako su većina novih automobila električni ili hibridni sve su manje opremljeni za takve situacije" rekao nam je jedan automehaničar iz Vranja koji se bavi ovim poslom već deceniju.

Drugi automehaničar nam je objasnio da je ipak stradanje motora nešto najgore što može zadesiti poplavljeno vozilo.

"Malo „kupanje“ može da izazove katastrofu, jer voda, ukoliko uđe u motor, može da ga uništi. Reč je o neželjenoj hidrostatičkoj blokadi. Kada ste u vodi, a ista je pokrila veći deo vozila, nipošto nemojte paliti vozilo. Ako usisni deo motora povuče vodu i ona dođe u dodir sa uljem, pozdravite se od motora, a i do celog vozila", rekao je za Espreso automehaničar Aleksandar.

Lokacija motora unutar vozila zavisi od modela do modela, pa se tako u nekim automobilima nalazi na samom dnu u visini najviše tačke guma, pa sve do vrha haube", napomenuo je.

On nas je podsetio na jednu vrlo važnu regulativu, a to je da se motor ne računa kao zamenski deo vozila u Republici Srbiji te da se isti ne može menjati, i praktično od vozila možete da se "oprostite", kazao nam je Aleksandar.

Motorno ulje, Ulje, Automobil, Hauba
foto: Profimedia

"U mnogim drugim zemljama ovo je regulisano Zakonom te omogućeno da se motor vozila zameni, međutim ne i kod nas" dodao je.

Ono što je važno napomenuti da sva vozila starije generacije imaju raznorazne rupe svuda po vozilu i nemoguće je izbeći da vam voda uđe u unutrašnjost vozila iako je isto zatvoreno.

"Automobili novije generacije dobro dihtuju i ne postoje šupljine putem kojih može uši bilo kakva prljavština ili tečnost. Ali u napoj zemlji voze se pretežn vozila starije generacije pa i kada voda bude na visini od točkova, opet može uđi u unutrašnjost" rekao je za Espreso.

Za kraj je objasnio koja procuderu treba ispoštovati u toj situaciju.

Najpre, ukoliko ne možete da izbegnete vodenu površinu koja je ispred vas, najbolje je da ugasite motor pre nego što dođe do ulaska vode u usisni sistem. Ukoliko se to desilo a motor je stao, nemojte pokušavati da ponovo startujete" zaključio je.

(Espreso / Jovana Vojinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.