EVO ŠTA NAS ČEKA SUTRA I DA LI NAM SLEDI POTOP KAO PRE 2 DANA! Oglasio se meterolog Đurić i otkrio sve
Foto: Privatna arhiva

SAD SE ZNA

EVO ŠTA NAS ČEKA SUTRA I DA LI NAM SLEDI POTOP KAO PRE 2 DANA! Oglasio se meterolog Đurić i otkrio sve

Današnji dan protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, ali bez vrućina

Objavljeno:

Od petka promena vremena sa padavinama, dok se u Beogradu očekuje uglavnom suvo i bez opasnosti od scenarija od pre dva dana. Novi toplotni talas očekuje nas nakon 15. jula, a već oko 20. i temperature oko 40 stepeni, kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Današnji dan protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, ali bez vrućina. Jutro je konačno u celoj Srbiji bilo veoma prijatno i sveže, a posle dužeg perioda tropskih noći, sveže jutro bilo je i u Beogradu i minimalna temperatura spustila se na 18 stepeni. Maksimalna temperatura u Srbiji biće danas od 28 do 32, u Beogradu do 30, što su temperature oko proseka za ovo doba godine.

- Kasnije posle podne sa severozapada će uslediti naoblačenje i to će biti uvod u promenu vremena od sutra. U Srbiji u petak umereno do pretežno oblačno i svežije. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom ujutro i pre podne očekuju se na severozapadu i zapadu Srbije, dok će u ostalim predelima biti suvo, a na jugu i istoku i sa sunčanim intervalima. Kišna zona posle podne i krajem dana zahvatiće južne i istočne predele Srbije i nad ovim poduručjem očekuju se i oblniji pljuskovi sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, krajem dana u pojačanju. Minimalna jutarnja temperatura od 13 do 19, maksimalna dnevna od 24 do 28. Nakon jutarnjih 19, maksimalna temperatura u Beogradu biće 25, ali i pored toga što se očekuje pretežno oblačno vreme, padavina neće biti - kaže Đurić.

Dodaje da pogoršanje vremena koje se očekuje u petak, biće posledica premeštanja hladnog fronta sa severozapada, odnosno iz oblasti Alpa preko našeg područja, tako da će uslediti prodor hladnije vazdušne mase, a pred kraj dana očekuje se i jak severozapadni vetar.

Potop u tržnom centru u Beogradu usled nevremena koje je pogodilo prestonicu

- Dobra vest je da se padavine poput onih koje su pre dva dana ''potopile'' Beograd ne očekuju, ali će svakako obilnijih padavina u petak uveče i u noći ka subotu biti na jugu i istoku Srbije i očekuje se da padne 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Ove obilne padavine biće uticaj visiskog ciklona nad južnim predelima Balkana, koji će se svojim centrom premeštati sa Jonskog mora i južnog dela Jadrana dalje na istok ka Egejskom moru - kaže on.

Srbija će i tokom vikenda biti pod uticajem visinskog ciklona sa juga Balkana, naročito tokom subote, pa se ekstremno obilne padavine očekuju u Grčkoj i u Makedoniji, a obilne padavine usloviće lokalno i preko 100 mm na severu Grčke i na jugoistoku Makedonije, što bi moglo do dovede do poplava i bujica, s obzirom na to da u julu u proseku u ovim predelima padne 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru.

Poplave u Srbiji, Poplava
foto: RINA

- U subotu se pod uticajem ovog visinskog ciklona u Srbiji očekuje umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito na jugu i na istoku Srbije, dok se na severu očekuje suvo. Maksimalna temperatura na jugu i jugoistoku Srbije biće prava jesenja i kretaće se od 16 do 18, a u ostalim predelima Srbije od 20 do 25, na severu Vojvodine do 27 stepeni, u Beogradu do 23. U nedelju će oslabiti uticaj visinskog ciklona, pa se očekuje pretežno sunčano, uz umerenu oblačnost, ali će i dalje biti veoma vetrovito. Jak severozapadni vetar duvaće sve do utorka. Od ponedeljka sunčano. Maksimalna temperatura u nedelju i početkom sledeće sedmice biće u Srbiji od 24 do 28, u Beogradu oko 25 do 26, a jutra će biti veoma ugodna i sveža - navodi Đurić.

Prema njegovim rečima, od srede ide toplije vreme.

- Prema trenutnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice sve više će početi da jača termički greben na visini, pa će u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja početi da pristiže veoma topla vazdušna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Ako se ova sinoptička situacija ostvari, u Srbiji će nakon 15. juna biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35 stepeni, a oko 20. jula i do 40 stepeni - kaže Đurić.

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.