VREMEPLOV ŠMINKANJA OD 1950-IH DO DANAS! Espreso vam prikazuje kako su SRPKINJE izgledale pre 70 godina (FOTO)
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović, Printscreen

HIT

VREMEPLOV ŠMINKANJA OD 1950-IH DO DANAS! Espreso vam prikazuje kako su SRPKINJE izgledale pre 70 godina (FOTO)

Ekipa portala Espreso pokušala je da vam što originalnije približi kako su se devojke i žene šminkale u razdoblju od 1950. godina pa do danas

Objavljeno:

Želja da se transformišemo i izgledamo drugačije vuče korene u davnoj prošlosti, čak u vreme koje danas nazivamo praistorijom. Svaka kultura i društvo imalo je svoju definiciju lepote i šta jednu ženu čini lepom, negovanom i savršenom. Ili bolje rečeno damom.

Od 1900. godine seže kozmetička industrija, kakva je danas. Sa porastom masovnih medija, rasla je i industrija šminke. Još 1900. godine važilo shvatanje da je bleda koža znak visoke klase i aristokratije, a preplanula koža je označavala radničku klasu.

Do 1930. godine šminka je bila dostupna ženama svih društvenih klasa. Tada su žene kao Greta Garbo i Marlen Ditrih bile uzor. Kozmetički giganti su s godinama cvetali, šminka je postala senzualna. Žene su imale različite nijanse za korišćenje i lakove za nokte koji su im se slagali uz šminku.

1 / 5 Foto: Wikipedia

Ekipa portala Espreso pokušala je da vam što originalnije približi kako su se devojke i žene šminkale u razdoblju od 1950. godina pa do danas.

1950.

Blistav osmeh, porcelansko lice, izvajan struk i graciozan stav pun samopouzdanja plenili su pedesetih godina prošlog veka. Vanvremenski stil i neponovljiva lepota i gracioznost, a ikona koja važi za ženu koja je postavila modne trendove pedesetih je neprikosnovena Merlin Monro.

Kada je stil šminkanja u pitanju, dosta pudera i izrazito rozikasto rumenilo bili su vrlo važni i svakodnevna mejkap rutina. Ruževi su bili rozikaste nijanse, dok su za naglašeni izgled birani i crveni karmini po kojima je vrlo prepoznatljiva upravo Merlin Monro. Gornja usna blago se naglašavala olovkom kako bi dobila punoću i srcolik izgled. Više od svega negovao se blistavo beli i široki osmeh.

Šminkanje 1950.
Šminkanje 1950.foto: Aleksa Petrović

Senke za oči pedesetih godina vrlo su se slabo koristile. Nijanse koje su bile popularne uglavnom su bile svetlo plava, svetlo zelena i bela, dok se u većini slučajeva uopšte nije nanosila. Sva lepota očiju naglašavala se lepo uređenim obrvama i jakim ajlajnerom, te i maskarom. Maskara na donjim trepavicama, kao i kreon na donjem delu oka nije bio popularan. Što se tiče obrva bile su uglavnom ovalnog oblika.

1960.

U šezdesetim fokus je definitivno na očima koje su uvek u prvom planu i naglašenim kapcima, pa su olovke za oči, ajlajner i maskare bile nešto što je gotovo svaka dama posedovala. Senke su bile uglavnom kremastih nijansi.

Što se tiče tena, odnosno pudera i rumenila, njihovo je korišćenje svedeno na najmanju moguću meru, a o bronzeru nema potrebe ni da pričamo. Prirodan, bleđi ten definitivno je ono za šta su se dame u ovom razdoblju odlučivale.

Šminkanje 1960.
Šminkanje 1960.foto: Aleksa Petrović

Usne nikako nisu bile naglašene, uglavnom zbog već naglašenih očiju. Prirodan izgled ne podrazumeva naglašene oči i usne, već maksimalno samo jedno od to dvoje. Prozirni sjaj ili što nežniji ruž je jedino što je bilo prihvatljivo. Šezdesetih godina, za razliku od pedesetih, nije se nosio crveni, jarki ruž već svetle nijanse.

1970.

Sedamdesete se mogu opisati kao početak "hipi" ere kada je u šminkanju bilo dozvoljeno sve, što se kasnije još drastičnije prenelo na osamdesete.

U tadašnje vreme rumenilo je bila glavna i neizostavna stavka pri šminkanju. Rumenila su se koristila na sve načine kao i senke za oči, prioritetno je bilo da se naglase jagodične kosti na obrazima.

Šminkanje 1970.
Šminkanje 1970.foto: Aleksa Petrović

Koristile su se neprozirne, pastelne senke za oči mat teksture obično plavih i zelenih nijansi, kao i maskara. Takođe kada su oči u pitanju koristio se ajlajner.

Disko era 1970-ih bila je nezamisliva bez svetlucavih kamenčića kojima su devojke i žene ukrašavale lica. One su većinom nosile okrugle kamenčiće.

Pomešane obrve, svetlije senke, suptilan ruž i izdašno rumenilo.

1980.

Osamdesetih se najviše pažnje pridavalo šminkanju očiju. Žene su na gornjim i donjim trepavicama nosile tešku maskaru. To je zatim dodatno naglašeno jakim slojem crne olovke za oči.

Ružičasta, ljubičasta i plava senka bile su "in" boje u osamdesetima. Tada je trend šminke bio jako naglasiti oči. Što više stvari natrpati, to bolje.

Šminkanje 1980.
Šminkanje 1980.foto: Aleksa Petrović

Isticanje jagodica bilo je deo kulture 80-ih kao i 70-ih. Neretko se umesto rumenila koristio i ružičasti karmin, crta rumenila tada se smatrala privlačnom.

Ovaj period važi za potpuno drugačiji od svih ostalih jer je tada u šminkanju, pa i u samom stilu oblačenja bilo dosta toga drugačije, frizure su bile uglavnom kovrdžave ili dobro natapirane i ostavljale su neki "neuredan" utisak.

1990.

Šminka u devedesetim godinama nije bila previše izbirljiva, međutim ne postoji konrketan stil za ovaj period. Devedesete su prepoznatljive po izuzetno tankim obrvama koje su u tom periodu postale potpuni hit.

Šminkanje 1990.
Šminkanje 1990.foto: Aleksa Petrović

Prilikom odabira senki, žene su vodile računa da budu blage, a što se pudera tiče uglavnom su se odlučivale za mat pudere i jake konture.

Olovo - skromno. Ova šminka u stilu devedesetih nije dobrodošla da nametne svetle senke na donje kapke, ali da bi učinak bio veći senke bež nijansi stavljale su se u uglove očiju, a koristio se i krejon. Još jedna bitna stvar kod devedesetih jesu mat tamni karmini i obavezno precrtavanje usana kako bi izgledale punije.

2000.

Početak 21. veka obeležila je upotreba veštačkih trepavica. Oči su veoma naglašavane jakim maskarama u plavoj ili crnoj boji, a senka se nanosila i na kapke i ispod oka, uglavnom iste boje.

Ono što je danas nezamislivo, a pre samo par godina je bilo potpuno "in" jeste korišćenje jakih, tamnih pudera kao i bronzera što je dovodilo do potpuno veštačkog izgleda i boje kože.

Što se usana tiče, obavezno je bilo precrtavanje usana olovkom, a zatim i sjajem, uglavnom rozikaste nijanse. Obrve su iz tankih linija koje su bile hit devedesetih sada dobile potpuno drugačiji, puniji i kockasti oblik.

Danas

Kao što smo utvrdili, način i stilovi šminkanja s godinama su se menjali, a danas težimo ponovo ka što prirodnijem izgledu. Međutim, danas imamo potpunu slobodu i nećemo pogrešiti kako god da se našminkamo obzirom da je i današnji stil nastao mešanjem svih ranijih.

Šminkanje danas
Šminkanje danasfoto: Aleksa Petrović

Kao što rekosmo, teži se ka prirodnijem izgledu, kontura treba da ima, ali da nisu prenaglašene, danas imamo sve moguće nijanse pudera tako da svako koristi onu koja najviše odgovara koži.

Koriste se uglavnom zemljane, nude boje kada su u pitanju senke, veštačke trepavice su i dalje aktuelne, ali je još zastupljenija nadogradnja trepavica. Kada su u pitanju usne, uglavnom se koriste nude nijanse.

Bonus video:

09:11

ESPRESO TWITTER: Angellina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.