BILA JE NAJLEPŠA ŽENA KOJA JE IKADA HODALA KUGLOM ZEMALJSKOM: Volela je i muškarce i žene, ne zna se sa koliko ih je bila, ovo je njen ljubavni život! (VIDEO)
Greta Garbo kao Hari Mata Hari, Foto: Profimedia

brojne kontroverze se vezuju za nju

BILA JE NAJLEPŠA ŽENA KOJA JE IKADA HODALA KUGLOM ZEMALJSKOM: Volela je i muškarce i žene, ne zna se sa koliko ih je bila, ovo je njen ljubavni život! (VIDEO)

Poznato je da je njena najveća ljubav bio muškarac, ali se ne mogu zanemariti ni brojne veze sa ženama. Jedna od takvih bila je sa glumicom sa kojom je čak delila hotelsku sobu

Objavljeno:

Holivudska zvezda izvanredne lepote i legendarnog glumačkog talenta ostvarila se kroz zapažene uloge u filmovima Ana Kristi, Grand hotel, Ana Karenjina, Dama sa kamelijama, Ninočka i mnogim drugim, stvorivši svojevrstan mit o sebi.

Nekomunikativna, tajanstvena Greta Garbo, nazivana švedska sfinga i misteriozna strankinja, često je bila predmet ogovaranja čiji je povod bio njen nerazjašnjen ljubavni život.

Ova Evropljanka koja je očarala Holivud, rođena 1905. godine u Stokholmu, bila je američka glumica švedskog porekla i jedna od najvećih glumica tridesetih godina prošlog veka.

Rođena je u siromašnoj provincijskoj porodici, a od malena Greta i njeni sestra i brat bili su naviknuti na skroman i težak život. Nakon što je napunila četrnaest godina izgubila je oca i ostala da živi sa majkom i sestrom koje su nastavile brigu o njenom mlađem bratu i njoj. Greta je bila sklona sanjarenju, pa je još kao dete sanjala o tome kako će jednog dana postati glumica.

S obzirom na to da nije imala sredstava da nastavi školovanje, radila je kao prodavačica i dizajner šešira. Njen poslodavac je prepoznao njenu lepotu i kreativnost i unapredio je u manekenku. Glumila je u reklami za žensku odeću, da bi se nakon toga oprobala kao statista u filmu Lutalica Piter, nakon čega upisuje glumu na Kraljevskoj školi dramskih umetnosti u Stokholmu.

Godine 1925. dobila je prvu ulogu u filmu Ulica bez radosti, nakon čega su svi bili očarani njome, pa je bez problema nastavila glumačku karijeru u Holivudu. Snimivši preko osam nijemih filmova, postala je jedna od najtraženijh holivudskih glumica. U većini njih bila je u vezi sa Džonom Gilbertom, sa kojim je privatno bila u emotivnoj vezi.

Njen ljubavni život bio je predmet brojnih spekulacija. Nakon što je u brojnim filmovima oterala mnoge muškarce od sebe, govoreći im da joj ne treba niko i da želi da je ostave na miru, godinama joj je pripisivana rečenica: Želim da budem sama!

Greta je kasnije to demantovala, govoreći: „Nikada nisam rekla da želim da budem sama. Rekla sam da želim da me ostave na miru.“ Na pitanje novinara zašto se pored toliko ljubavnika nikada nije udala, odgovorila je oštro: „Nije vam potreban brak kako biste imali dobrog prijatelja sa kojim ćete živeti.“

Greta Garbo je vodila nekonvencionalni ljubavni život.

Poznato je da je njena najveća ljubav bio muškarac, ali se ne mogu zanemariti ni brojne veze sa ženama. Jedna od takvih bila je sa glumicom Monom Martens sa kojom je čak delila hotelsku sobu. Nakon te veze novine su počele da pišu o njenim vezama sa glumicama Lilijan Tašman, zbog koje je ostavila Gilberta, i Fifi D’ Orsej, a potom i sa književnicom, španskom vojvotkinjom Mercedes de Akostom, koju su, prema sopstvenim rečima iz njenih memoara, uznemirile njene oči.

Njihova veza je trajala trideset godina, ali nakon što je Akosta objavila knjigu u kojoj govori o njihovom odnosu, Greta je postajala hladnija, nakon čega su prekinule svaki kontakt.

Najkraće je bila u vezi sa ruskom kreatorkom Valentinom i njenim mužem, Džordžom Šilijem. Njih troje su, prema tvrdnjama, često viđani zajedno, a njih dve su čak bile obučene potpuno isto. Takođe, glumica Mimi Polak je tvrdila da je bila u vezi sa Gretom još dok su zajedno išle u školu i to je posvedočila brojnim pismima.

Naime, o njenim aferama sa ženama može se mnogo saznati iz knjige The girls, autorke McLellan, gde se nalaze informacije o mnogim javnim i prikrivenim lezbijkama tog vremena, uključujući Isidoru Dankan, Heti Mekdenijel, Petsi Keli, Lizabet Skot i ozloglašenu srcolomku, Marlin Ditrih.

Seksualnost Grete Garbo možemo poistovetiti sa njenim jedinstvenim karakterom. Ona je svoju tajanstvenu seksualnost pretvorila u moć, a njena karijera je profitirala od znatiželje koju je ova misteriozna, nezavisna žena uvek izazivala.

Ono što je svakako naglašavalo spekulacije o njenoj seksualnoj orijentaciji bilo je mešanje rodova u govoru, kao i stil odevanja na platnu i van njega. Nosila je pantalone, muške jakne, košulje, kravate, sakoe, ravne cipele i muški nakit. U tome se najbolje osećala i bila prava ona – Greta Garbo.

Ova intrigantna i božanstvena filmska diva umrla je u Njujorku, 1990. godine, a njena urna je prebačena u rodni Stokholm. Nakon njene smrti nije prestalo i ne prestaje divljenje Greti Garbo, a o tome svedoči zanimljiv podatak da je njen opušak od cigarete na jednoj holivudskoj aukciji dosegao cenu od 352 dolara.

Još za života, tačnije 1950. godine ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najlepša žena koja je ikada živela.

Bonus video

ESPRESO TVITER: Miloš Đurović

(Espreso.co.rs/ Izvor: standard.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.