NA LISTI ZA TEHNOLOŠKI VIŠAK 1.500 RADNIKA: Proizvodnja staje na 2 GODINE, šta će biti sa FIJATOM?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

sastanak u vladi u ponedeljak

NA LISTI ZA TEHNOLOŠKI VIŠAK 1.500 RADNIKA: Proizvodnja staje na 2 GODINE, šta će biti sa FIJATOM?

Novi kompaktni automobil čije će ime tek biti objavljeno će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L

Objavljeno:

Loše informacije šalje vlasnik Fijata u Kragujevcu kompnija Stelantis, ali nadu uliva predstojeći sastanak nekoliko sindikata Fijata koji je sa premijerkom Anom Brnabić zakazan za ponedeljak.

Nakon dve nedelje zatišja i iščekivanja konkretnog plana Stelantisa za Fijat u Kragujevcu u kome radi oko 2.000 ljudi, radnici su dobili informaciju, koju može se reći, i nisu očekivali. Vlasnik im je rekao da je višak 1.541 radnik od ukupno 2.016 zaposlenih.

Radnici sada imaju dve opcije: odlazak na rad u inostranstvo u trajanju od dve godine ili napuštanje fabrike uz zakonski socijalni program, što je minimalna zakonska obaveza poslodavca.

A Fijat u Srbiji pre manje od 10 godina radio je punom parom - sa traka tada je silazilo više od 100. 000 automobila godišnje, što je ovu kragujevčku fabiku držalo na listi top najvećih izvoznika Srbija koja je direktno upošljavala oko 3.000 ljudi, a indirektno obezbeđivala posao za stotine manjih firmi.

Prošlogodišnja pro­iz­vod­nja u Fi­ja­tu bi­la je naj­ma­nja još od 2012. ka­da je ita­li­jan­ski gi­gant do­šao u Sr­bi­ju. Pro­iz­ve­de­no je iz­me­đu je 15.000 i 20.000 auto­mo­bi­la, što je go­to­vo šest pu­ta ma­nje ne­go 2013, ka­da je sa mon­ta­žnih i pro­iz­vod­nih tra­ka si­šlo re­kord­nih 117.000 vo­zi­la.

Lista sa tehnološkim viškom

- Nakon hitno sazvanog sastanka vrha menadžmenta kompanije Fijat u Kragujevcu i reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata, saopšteno nam je da kompanija smatra da je višak 1.541 radnik, od 2.016 zaposlenih - navelo je sindikat juče u saopštenju.

Predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata i dat im je socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki višak, kaže se u saoptštenju.

- Program je dostavljeni i Nacionalnoj službi za zapopšljavanje. Ističemo da se među 1.541 radnika koji su višak, nalazi predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata - navodi se u saopštenju sindikata.

Fiat, Fijat, Automobil
foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Iz tog sindikata pozivaju predsednicu Vlade da upozori Fijat, da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak 30. maja kako bi ih upoznali sa ponudom.

"Očekujemo da gradonačelnik Kragujevca, koji je izjavljivao da grad i republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera komapanije Fijat. Pozivamo radnike da se ne izjašnjavaju o ponudi Fijata do ponedeljka 30. maja, kada će se održati sastanak sa predsednicom Vlade", navodi se u saopštenju.

Sastanak u Vladi ponedeljak

Nadu uliva sastanak u Vladi u ponedeljak. Predstavnici tri sindikata "Stelantisove" fabrike u Kragujevcu i grupe radnika će, zajedno sa gradonačelnikom Kragujevca, u ponedeljak 30. maja razgovarati s premijerkom Anom Brnabić.

Zbog toga je odložen protest planiran za juče u 10 sati.

Okupljanje je bilo najavljeno pošto je novi menadžment "Stelantisa" juče odbio sve predloge Samostalnog sindikata u vezi s odlaskom radnika u inostranstvo i socijalnim programom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će država pomoći radnicima Fijata, a na pitanje šta će se dešavati sa radnicima Fijata koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije da napuste fabriku ili odu da rade u inostranstvo, rekao da je Stelantis privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima.

Oglasio se i Stelantis

Preksinoć se oglasio i vlasnik Fijata u Kragujevcu. Stellantis je najavio promene koje su stupile na snagu juče i koje su deo sprovođenja strateškog plana „Dare Forward 2030“ u Srbiji.

U saopštenju su naveli da plan predviđa i dvogodišnje premeštaje radnika iz Kragujevca u druge Stellantis-ove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo, ili programe za napuštanje kompanije.

Dodali su i da je za jednu nedelju, 25% pozvanih zaposlenih izrazilo interesovanje za rad u inostranstvu i da je više od 100 kolega prihvatilo rad u drugim Stellantis fabrikama u Evropi. Značajan broj radnih mesta u inostranstvu biće obezbeđen, a pojedinačni intervjui će se nastaviti tokom narednih dana.

Jovicu Jovanovića su imenovali za industrijskog direktora u Srbiji, a najavili su i dugoročne planove za fabriku.

„Stellantis je 28. aprila najavio da će instalirati novu električnu platformu u Kragujevcu za proizvodnju kompaktnih vozila počevši od sredine 2024,“ rekla je Silvia Vernetti, direktorka Stellantis-ove ćerke firme FCA Srbija d.o.o. i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a.

„Ovo će pomoći kompaniji da bude na putu ka postizanju 100% prodaje mixa električnih vozila na baterije u Evropi do kraja ove decenije i da dostigne nulte emisije ugljenika do 2038.“ Ova objava takođe potvrđuje da će Srbija, i njena fabrika u Kragujevcu, igrati ključnu ulogu u strateškom planu kompanije „Dare Forward 2030“, a Jovica - i naši ljudi – će ga sprovoditi.“

Novi kompaktni automobil čije će ime tek biti objavljeno će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.