RADNICI FIJATA PROTESTUJU: Oglasila se i ministarka privrede "TRAŽIĆEMO NAJBOLJE REŠENJE"
Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

nezadovoljni

RADNICI FIJATA PROTESTUJU: Oglasila se i ministarka privrede "TRAŽIĆEMO NAJBOLJE REŠENJE"

Objavljeno: 13:32h

Deo zaposlenih u kragujevačkom "Fijatu" okupio se ispred fabrike. Nezadovoljni su ponudom poslovodstva da budu upućeni na dvogodišnji rad u jednu od četiri fabrike grupacije "Stelantis" u Evropi. Ukoliko se ne odluče na taj korak, kako kažu, sledi im otkaz. Ministarka privrede Anđelka Atanasković poručuje da će tražiti najbolju soluciju za radnike.

Skup organizuje Sindikat Nezavisnost za koji ova ponuda znači "kraj fabrike i udar na Kragujevac".

Protest radnika "Fijatu" u Kragujevcu, nezadovoljni ponudom menadžmenta za rad u inostranstvu.

Fiat 500 L
Fiat 500 Lfoto: Beta/Slobodan Miljević

Sa druge strane, predstavnici Samostalnog sindikata kragujevačkog "Fijata" uputili su se za Beograd, gde će se, kako su izjavili, danas sastati sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić.

Očekuju da će pronaći odgovarajuće prelazno rešenje za radnike kragujevačke fabrike do početka proizvodnje novog modela na električni pogon u Kragujevcu 2024. godine.

Ovim povodom smo kontaktirali i menadžment kompanije, koji se još uvek nije oglasio.

Atanasković: Ponuda radnicima nije iz ugovora države i "Stelantisa"

Ministarka privrede Anđelka Atanasković kaže da aktuelna ponuda koju je rukovodstvo "Fijata" uputilo radnicima nije deo nedavno potpisanog ugovora sa "Stelantis grupom" u vezi sa proizvodnjom električnog automobila u Srbiji.

Anđelka Atanasković
Anđelka Atanaskovićfoto: Ambasada Švajcarske

Navela je da se proizvodnja električnog automobila očekuje polovinom 2024. godine, te da je u nadležnosti menadžmenta "Fijata" u Srbiji odlučivanje o statusu radnika, dok se hale sređuju za uvođenje novih mašina.

Ministarka je ističe da je sinoć čula za nezadovoljstvo radnika u Kragujevcu i današnji protest i rekla da je državni sekretar ministarstva aktivno uključen u razgovore koji su u toku.

"Gledaćemo da nađemo najbolji mogući način, da nađemo najbolju soluciju za radnike. Nova fabrika će da se radi, to je veliki uspeh", rekla je ministarka.

Ukazala je da država nije nikada ostavila ni radnike "Geoksa" u neprilikama i da će i sada uraditi najbolje što može.

Kako kaže, neto godišnja zarada koja je ponuđena radnicima da prihvate posao u drugim evropskim zemljama je i do tri puta veća od onoga što primaju u Srbiji.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.