OVA MESTA I OBJEKTI U GRADU SU NEBEZBEDNI KAD POČNE GRMLJAVINA: Novi Beograd je rizičniji od OVOG DELA
ilustracija, Foto: Printscreen, Dragana Udovičić

METEOROLOG OBJAŠNJAVA

OVA MESTA I OBJEKTI U GRADU SU NEBEZBEDNI KAD POČNE GRMLJAVINA: Novi Beograd je rizičniji od OVOG DELA

Avala je posebno opasno mesto prilikom grmljavine, Zvezdarska šuma zbog veće nadmorske visine i šume.

Objavljeno:

S prolećem su stigle i češće vremenske nepogode i oluje sa kišom. Mnogi se stresu kad začuju udaljenu grmljavinu, pa gledaju da se što pre domognu zatvorenog prostora. U tu svrhu dobar je i automobil.

U slučaju nevremena nije loše znati i kako da pomognete sebi i koja mesta da izbegavate. Posebno opasna mesta su reke i velike zelene površine poput Ade Ciganlije i Košutnjaka. Šuma je opasno mesto, a drvo koje značajno štrči ili je usamljeno je dodatna opasnost.

Avala je posebno opasno mesto prilikom grmljavine, Zvezdarska šuma zbog veće nadmorske visine i šume.

Kako pomenusmo, Ada Ciganlija zbog velike površine, bez značajnih visokih objekata sa gromobranima, dosta šume i otvorenog prostora i vode, ali i Kalemegdan kao isturen deo grada sa dosta drveća.

Potencijalno opasni mogu da budu i mostovi zbog blizine vode i otvorenog prostora, kejevi zbog blizine reke i udaljenosti zgrada.

Najsigurnije je u samom gradu, jer gromobrani na zgradama mogu da zaštite okolinu, ali opasnost i tu postoji, pa je najbolje da se potraži zatvoreni prostor, piše Blic.

Otvoreni prostori poput Košutnjaka opasni su u vreme grmljavine, rekao je Nedeljko Todorović ranije za Telegraf.

Meteorolog Nedeljko Todorović
Meteorolog Nedeljko Todorovićfoto: BETA/BRANISLAV BOZIC

- Ukoliko se neko nalazi u centru Košutnjaka i oko njega se u tom trenutku nalazi ogromno drveće, u slučaju grmljavine, ta osoba ne treba da izlazi na otvoren teren i nikako ne treba da se približava velikom drvetu. Košutnjak je rizičan na isti način kao da ste na nekoj planini na otvorenom. U tom slučaju treba tražiti sitno manje drveće i žbunje, čučnuti i čekati da grmljavina prođe. Odnosno, treba biti zaklonjen tim sitnim šibljem i žbunjem. Ta osoba će pokisnuti od kiše, ali ona može i da se pokrije ćebetom - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Ista logika važila bi i za druge velike gradske šume i parkove, na primer Zvezdarsku ili Banjičku. Što se tiče ostalih delova Beograda, Novi Beograd je rizičnije mesto od recimo Starog grada upravo jer je otvoren prostor u pitanju i jer je prepun prostranstava i bulevara.

Bulevari su uvek opasnije mesto kada je u pitanju udar groma.

- Ako bi se neko, recimo, nalazio u Bulevaru Kralja Aleksandra, u tom slučaju čovek nikako ne treba da se sklanja uz drvo već uz neki objekat ili da pokuša da uđe na ulaz u zgradu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.