GDE IDU SRBI ZA PRVI MAJ? Ista izletišta im DOSADILA, ovo je kompletan spisak NAJBOLJIH MESTA za izlet
ilustracija, Foto: beta sava milakov, beta Emil Vas, beta dragan gojić, Printscreen/youtube/Arhiva Snimaka

uranak

GDE IDU SRBI ZA PRVI MAJ? Ista izletišta im DOSADILA, ovo je kompletan spisak NAJBOLJIH MESTA za izlet

Srbija, iako toga nismo često svesni, obiluje prirodnim lepotama od kojih se mnoge nalaze nedaleko od urbanih sredina i možda su predstojeći praznični dani idealan trenutak da posetite neku od njih

Objavljeno:

Sinonimi za Međunarodni praznik rada su uranak, putovanje i izlet, a ako ćete ove godine pretpraznični vikend, te 1. i 2. maj, provesti van svojih domova u gradovima, naša preporuka je da je priroda pre i iznad svega!

Jer, Srbija, iako toga nismo često svesni, obiluje prirodnim lepotama od kojih se mnoge nalaze nedaleko od urbanih sredina i možda su predstojeći praznični dani idealan trenutak da posetite neku od njih. Bez obzira da li je vaš izbor, roštiljanje i provod sa prijateljima u prirodnom okruženju za 1. maj, miran produženi porodični vikend ili trošenje nešto više adrenalina na nekoj od atraktivnih destinacija. Naravno, pod uslovom da vremenski uslovi to dozvole.

Izletišta u Beogradu nisu samo Ada Ciganlija i Avala

Iako je najurbanija sredina u državi, spisak najbližih, ujedno i najpopularnijih prvomajskih izletišta za žitelje prestonice nije kratak, od Ade Ciganlije, preko Košutnjaka, Kalemegdana i Zvezdarske šume, sve do Avale i Kosmaja. Ali postoje i neka predivna, ali ne toliko posećena mesta u okolini Beograda, jedan predivan park čak i malo dalje od samog centra, a u kome možete da uživate u miru. Gde na izlet, a da nisu neka od ovih pobrojanih mesta, već svima dobro poznata, pročitajte u posebnoj vesti.

Ada Ciganlija
foto: Emilija Jovanović

Vojvodina i okolina Novog Sada: Fruška Gora, Palić, Zasavica i “Evropska Sahara”

Kada je reč o Vojvodini, Fruška gora je prva asocijacija za 1. maj među Novosađanima. U pitanju su različita izletišta u okviru nacionalnog parka Fruška gora, poput Stražilova, Popovice, Zmajevca, Andrevlja, Ležimira, Testera, Glavice, Iriškog venca, Brankovca, Osovlja i Letenka.

Na severu pokrajine, naravno, velikom broju izletnika, ne samo iz tog dela zemlje, jeste jezero Palić, kao i naselje pod istim imenom, koji se nalaze 8 kilometara istočno od Subotice. Prelepi parkovi, čuveni Ženski štrand i samo jezero, čine Palić idealnim mestom za mir i uživanje.

U Sremu, pak, odličan izbor za prvomajski izlet, pogotovo za porodice sa decom, jeste Zasavica kod Sremske Mitrovice, prirodni rezervat prirode, stanište retkih biljaka i životinja, koji je adaptiran u turističke svrhe.

Belocrkvanska jezera takođe su dobar izbor da se praznik rada provede u prirodi. Nalaze se u Južnom Banatu, nedaleko od istoimenog naselja Bela Crkva, a “Vojvođansku Veneciju” čini sedam veštačkih jezera, sa kristalno čistom vodom i prelepim plažama. U blizini je i nekoliko arheoloških nalazišta, a na ovom području neizostavno je posetiti i “Evropsku Saharu”, najveću peščanu pustinju na našem kontinentu - Deliblatsku peščaru.

Zapadna Srbija: Od mira Banje Koviljače do “divljine” Uvca i Sopotnice

Ako vas praznični put vodi u Zapadnu Srbiju, tu je, kao varijanta za miran i lekoviti odmor, Banja Koviljača kod Loznice. Odlazak na ovu destinaciju još je potpuniji ako mu dodate izlet do planine Gučevo i Zvorničkog jezera. A kada ste već na domak Drine, gotovo svako izletište od Banje Koviljače, preko Ljubovije do Bajine Bašte, takođe može biti nepogrešivo dobar izbor za prvomajski uranak.

Za ljubitelje netaknute prirode, pak, u ovom delu Srbije, između planina Javor i Zlatar, smestio se kanjon reke Uvac, koji se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji, ne samo kao prilika za posetu tokom predstojećeg praznika. Poznat je po svojim uklještenim meandrima, karakterističnoj zelenoj boji reke i jedno je od poslednjih staništa beloglavog supa.

A u neposrednoj blizini turistički popularnog Uvca, krije se još jedan pravi biser prirodne lepote - slapovi Sopotnice na obroncima planine Jadovnik. Do njih se stiže putem koji vodi od Prijepolja ka granici sa Crnom Gorom. Područje krasi više vodopada od kojih jedan prelazi visinu od 20 metara, a ljubitelji aktivnijeg izleta mogu se prošetati planinskim stazama do obližnjih vrhova.

Centralna Srbija: “Kragujevačko more”, krov Šumadije i Drvo ljubavi na Goču

Jezero u Šumaricama je decenijama najposećenije gradsko kupalište i izletište, a gosti popularnog “kragujevačkog mora“ često su i posetioci iz drugih mesta. Šumaričko jezero, koje krasi i gusta borova šuma, nalazi se na samo pet kilometara od centra Kragujevca, a prednost je što se do njega lako stiže, otvorenim putnim pravcem iz Kragujevca ka Gornjem Milanovcu.

Planina, Priroda, Zlatar, Prvi maj, Uskrs
foto: Rina

Još jedna atraktivna prvomajska tura vodiće vas na planinu Rudnik, na krov Šumadije gde se istorija stvarala, na svega 15 kilometara od Gornjeg Milanovca. Prelepe pešačke staze, izuzetni vidikovci i arheološkog nalazišta Prljuša, između ostalog, krase Rudnik, a kada se spustite sa njega, put vas može voditi ka Aranđelovcu i pećini Risovača, značajnom paleontološkom nalazištu, pa potom u memorijalni kompleks u Takovu. Ceo put se može zaokružiti posetom Koštunićima i Ravnoj gori.

U centralnom delu naše zemlje nalazi se jedan od specijalnih rezervata prirode, koji je takođe odlična prilika za posetu 1. i 2. maja – planina Goč iznad Vrnjačke banje. Na Goču možete pronaći raznovrsnu floru i faunu, bogate šume, kao i izvore vrelih lekovitih mineralnih voda. U izletničku rutu na Goču, obavezno uvrstite i odlazak do Drveta ljubavi koje se sastoji od dve bukve, koja se sa svojim stablima uvijaju, prepliću i spajaju u zajedničko drvo.

Istočna i Južna Srbija: Pravac za ljubitelje jezera i banja

Na istoku Srbije, mnogima je Srebrno jezero, kao jedno od najlepših izletišta u našoj zemlji, idealan izbor za Prvi maj. Pored festivala koji se organizuje uoči uranka, posetioci mogu uživati u krstarenju jezerom, probati hranu iz lokalnih restorana ili se jednostavno kroz šetnju upoznati sa ovim biserom.

Još jedno jezero na istoku zemlje je odličan izbor za praznično putovanje - Borsko jezero je veštačko jezero u podnožju planine Crni vrh u blizini Bora. Na obali jezera nalazi četiri veće i nekoliko manjih plaža, a Međunarodni praznik rada na Borskom jezeru tradicionalno se obeležava kulturno-zabavnim programom na Glavnoj plaži.

Nedaleko od Bora i jezera nalaze se i planina Crni Vrh i Zlotske pećine, a 40 kilometara od Bora nalazi se i arheološko nalazište antičke rimske palate Felix Romulijane, Gamzigrad.

U ovom delu zemlje, popularna praznična izletišta su i banje, počev od Sokobanje koju više desetina hiljada turista poseti svake godine tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, potom Niške Banje na oko 10 kilometara jugoistočno od Niša, koja je Svrljiškim planinama zaštićena od hladnih severnih vetrova i tokom cele godine okupana sunčevim zracima.

Još južnije, na obalama reke Jablanice, leve pritoke Južne Morave i na padinama planine Goljak, na 50-ak kilometara od Leskovca je Sijarinska banja. Sadrži osamnaest glavnih mineralnih izvora lekovite vode, a temperatura ovih voda se kreće od 32 do 72 stepena.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.