OLGA SE IZ MOSKVE PRESELILA U BG: Za Espreso je otkrila kako Novu godinu slave u Rusiji, evo kako igleda Crveni trg
Olga iz Moskve, Foto: privatna arhiva, EPA SERGEI ILNITSKY

novu godinu dočekuje na novoj adresi

OLGA SE IZ MOSKVE PRESELILA U BG: Za Espreso je otkrila kako Novu godinu slave u Rusiji, evo kako igleda Crveni trg

O tome kako će dočekati Novu godinu u Beogradu i koliko se praznici u Rusiji razlikuju od onih u Srbiji, razgovarali smo sa Ruskinjom Olgom

Objavljeno: 18:40h

Od početka rata u Ukrajini, u tri velika talasa, u Srbiju je stiglo više od 130.000 Rusa. Potpuno su poremetili tržište nekretnina u Beogradu i otvorili skoro 2.500 firmi.

Svuda se može čuti ruski jezik, a na prvi pogled poprilično su se uklopili u novu sredinu.

Ipak, nova sredina za sve koji su napustili svoje matične zemlje, u vreme praznika, može delovati hladno i depresivno, naročito ako članovi porodice i prijatelji nisu sa njima.

O tome kako će dočekati Novu godinu na novoj adresi i koliko se praznici u Rusiji razlikuju od onih u Srbiji, razgovarali smo sa Ruskinjom Olgom.

Olga je rođena i živela u Moskovskoj oblasti, a u Beograd se preselila u oktobru ove godine. U Srbiji joj se dopada mnogo toga, a u Beograd se zaljubila na prvi pogled.

- Najviše od svega volim klimu, šetnje gradom i to što ovde ima puno voća čak i zimi. Beograd je prelep i ljudi su ovde ljubazni, ističe Olga.

Olga u Rusiji
Olga u Rusijifoto: Privatna arhiva

Olga kaže da je poslednjih nekoliko godina skoro sve praznike provela van matične zemlje i zato joj praznični period ove godine nije neobičan.

- Pošto je u Rusiji od 1. do 10. januara period državnih praznika, ovo je odlična prilika za putovanje. Stoga se uopšte ne brinem što sada nisam u Moskvi. Provela sam dosta praznika ne samo van Rusije. Studirala sam u Južnoj Koreji, neko vreme radila u SAD-u, tokom školovanja sam otišla na program razmene u Nemačku. Dosta sam putovala, kako sama tako i sa roditeljima. Putovanja su moj hobi, objašnjava Olga za Espreso.

Praznična čarolija u Moskvi
Praznična čarolija u Moskvifoto: Privatna arhiva

Ipak, za naš portal se prisetila i praznika u Rusiji koje je proslavljala u okviru porodice.

Nije joj lako da priča o božićnim običajima, jer je, kako kaže, Božić u Rusiji manje popularan praznik od Nove godinu.

- U Rusiji se za Božić obično sastajemo sa porodicom na večeri. Ipak, Nova godina se slavi na veliko- uz vatromet, tradicionalne novogodišnje filmove i mnogo salata (npr. "Olivije" je ono što u Beogradu zovu „ruska salata“, imamo i "haringe ispod bunde" i salatu sa štapićima od rakova). Sendviči se prave sa crvenim kavijarom. Takođe, čekamo specijalno novogodišnje obraćanje na TV-u i zvona kao simbol Nove godine. Klizanje, ledeni tobogani, skijanje i snoubord su veoma popularni u ovo vreme u Rusiji, kaže naša sagovornica.

Moskva je, kako navodi, posebno slikabilna u vreme praznika.

- Čak i u Moskvi, na Crvenom trgu, uvek je sve veoma elegantno i šik. Sve je uređeno za fotografisanje. Tu bude i puno šatora „Božićnog sajma“ sa hranom i suvenirima, priseća se Olga.

Crveni trg za vreme praznika
Crveni trg za vreme praznikafoto: Privatna arhiva

Novu godinu dočekuje u Srbiji

Olga kaže da još uvek ne zna tačno gde će za doček Nove godine. Proslaviće je sa novim prijateljima iz Beograda, a razmišlja i o tome da poseti neki od srpskih planinskih centara.

- Razmatramo mogućnost da proslavimo Novu godinu sa novim prijateljima ovde u Beogradu. Ili ćemo posetiti druge gradove u Srbiji, poput onih u planinama, gde možemo videti sneg i skijati. Možda ćemo otići u neku drugu zemlju u kojoj pravila za ulazak vize nisu previše komplikovana, zaključuje Olga za Espreso.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.