RUSKINJA OLGA MESEČNO PLAĆA 950 EVRA ZA STAN U BEOGRADU: Za Espreso otkrila da su cene SKUPE i za NJEN DŽEP!
Ogla se iz Moskve doselila u Beograd, Foto: Društvene mreže

OGLASILA SE ZA NAŠ PORTAL

RUSKINJA OLGA MESEČNO PLAĆA 950 EVRA ZA STAN U BEOGRADU: Za Espreso otkrila da su cene SKUPE i za NJEN DŽEP!

Svoju sreću podelila je sa korisnicima Instagrama u vidu snimka. U objavi iznad videa, napisala je i gde se stan nalazi

Objavljeno: 19:57h

Mesecima unazad skaču cene stanova u Beogradu, ponajviše zbog činjenica da u prestonici Srbije imamo sve veći broj Rusa i Ukrajinaca, koji su ovde našli utočište. Ubedljivo najpaprenije lokacije glavnog grada su Savski venac, gde se nalaze oblakoderi Beograda na vodi, Vračar i Stari grad.

Jedna Ruskinja postala je hit na društvenim mrežama nakon što je objavila simpatičan video u kom je pratiocima pokušala da dočara reakciju na cenu mesečnog zakupa stana u Srbiji.

Radi se o Ogli koja se iz Moskve preselila u Beograd zajedno sa svojim partnerom. Nakon duže potrage za stanom, ovaj par je uspeo da pronađe krov nad glavom za "simboličnih" 950 evra mesečno.

Olga u Beogradu
Olga u Beogradufoto: Printscreen/Instagram/0lga_archery

Svoju sreću podelila je sa korisnicima Instagrama u vidu snimka. U objavi iznad videa, napisala je i gde se stan nalazi.

"Idemo u naš stan! Nema više beskućnika u Beogradu. 40 minuta hoda od centra, prelepa oblast, 2 sobe: spavaća soba + dnevni boravak sa kuhinjom, balkon, od bonusa: balkon i parking mesto za skuter", napisala je ona iznad objave na kojoj se vidi kao pleše po stanu dok izlazi na terasu.

Ekipa portala Espreso kontaktirala je Oglu koja nam je otkrila da je u Beograd stigla pre nekoliko nedelja i da je do skoro tražila nekretninu. Olga je, inače, pronašla i posao i radi u školi.

"Izabrala sam ovu zemlju jer sam ovde imala priliku za posao. Radim u školi", kazala nam je sagovornica.

Upitali smo je da li zna da su cene nekretnina porasle neverovatnom brzinom zbog sve više stranaca koji krov nad glavom traže u Srbiji, a ona nam je kazala da su cene previsoke i za nju.

"Znam da su cene porasle za dva do tri puta. Jako mi je žao lokalnih ljudi. I za mene je to previsoko, ali život u Rusiji trenutno nije bezbedan, zato sam se preselila", rekla je Olga.

Naša sagovornica kaže da u Beogradu najviše uživa u toplom vremenu. Otkrila nam je da joj je, na kraju krajeva, najteže palo da pronađe stan u prestonici.

"Moja omiljena stvar u Beogradu je vreme! Tako je toplo i sunčano! Zaista uživam u tome. Sviđa mi se i arhitektura i priroda u gradu, ima lepih mesta za šetnju.Za sada nemam stvari koje mi se ne sviđaju. Možda je to pronalaženje stana jer je bilo zaista stresno i teško", rekla je Ogla za portal Espreso.

U nekoliko storija koje je podelila na svom nalogu, Olga je objasnila kako je došlo do toga da stan plaćaju toliko, te i kakve su bile reakcije Srba na tu visinu krije.

"Cena stana u Beogradu se mesečno kretala između 300 + 500 evra. Posle opšte mobilizacije u Rusiji, bujuk ljudi je krenuo u Srbiju. I od tada, stan u centru ne može da se nađe ispod 1000 i više evra sada.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram/0lga_archery

"Iznajmili smo stan putem posrednika za 950 evra mesečno (što je po mojim i lokalnim ocenama prosto je**o ogroman novac. Ali mi smo bili prilično srećni, zato što takva pravila diktira tržište.

Muku sa pronalaženjem stana imala je i doktorka Aleksandra Gusak, koja se u maju doselila iz Moskve u Beograd. Jedva je uspela da nađe stan, i to garsonjeru od 15 kvadrata, a kaže da je vreme jeftinih stanova prošlo. Isto kažu i stručnjaci – Rusi "dižu" cene stanova u prestonici, a brzina kojom se oni izdaju je neverovatna.

Aleksandra Gusak je u Srbiju došla u maju, jer nije bila sigurna šta donosi sutra u Rusiji.

Kako je u Srbiji boravila i pre toga, tako da joj prilagođavanje nije teško palo. Ipak, ono što joj jeste palo teško je upravo pronalaženje stana.

"Stan sam jedva našla. Pomagale su mi drugarica i njena majka, stvarno smo se angažovale. Bukvalno smo ispisale celu svesku brojevima telefona i ponudama. Kada vlasnici stana čuju da sam stranac, odmah povećavaju cenu rente za 100, 200 ili 300 evra. Neki su tražili i dodatni novac za prijavljivanje u MUP, što svaki stanodavac mora po zakonu da uradi", kaže Gusak.

Prisetila se i cena za iznajmljivanje stanova u Beogradu prethodnih godina, s obzirom na to da je u našoj prestonici već boravila.

Cene su, kako priča, drastično porasle i komplikovano je naći stan, pogotovo ako podstanar prima srpsku platu, a ne platu IT stručnjaka iz inostranstva.

"Ugovor, prijava, pismena izjava sa saglasnošću MUP-a zarad dobijanja mesta boravka kao stranac – vlasnici stanova sve to sada dodatno naplaćuju iz nekog razloga", priča ona.

Inače, Gusak je lekar, i jedva je našla stan. Na kraju se skućila u stanu od svega 15 kvadrata, koji plaća 200 evra.

Veći stan za 300 ili 400 evra nije mogla da nađe, iako zna da je to pre nekoliko dana bilo moguće.

"Ne znam kako se snalaze studenti koji su došli u Beograd. Cene su mnogo porasle, a otvaraju se i ruski saloni i restorani, pa se i standard značajno povećao. Sada i srpski kafići i saloni koriguju cene, s obzirom na ruske", zaključuje Aleksandra.

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.