ZAVRŠENA DRAMA U CENTRU BEOGRADA, IZVRŠITELJI NISU USPELI DA IZBACE PORODICU KURTEŠI: Okupacija traje već 12 GODINA
Kuća porodice Kurteši, Foto: Aleksandar Stojanović

KROV NAD GLAVOM

ZAVRŠENA DRAMA U CENTRU BEOGRADA, IZVRŠITELJI NISU USPELI DA IZBACE PORODICU KURTEŠI: Okupacija traje već 12 GODINA

Deo porodice stan na navedenoj adresi koristi od 1966. godine nema nikakav drugi alternativni smeštaj

Objavljeno: 12:57h

Po tužbi Opštine Palilula, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo rešenje o iseljenju porodice Kurteši iz njihovog doma u ulici Kraljice Marije 27. koje je zakazano za 10.30 časova.

Zajedno sa prijateljima i rođacima porodice, organizacije i pojedinci su u više navrata do sada uspevali da odlože prinudno iseljenje.

1 / 7 Foto: Aleksandar Stojanović

Izvršitelji i policija nisu uspeli da isele porodicu Kurteši danas, iseljenje je odloženo. Datum sledećeg pokušaja još uvek nije poznat, ali kako kažu aktivisti Združene akcije Krova nad glavom, biće do kraja uz ovu namučenu porodicu.

Tužno je što okupacija porodice Kurteši traje više od jedne decenije, do dana današnjeg nisu imali mira, a neće ga ni imati sve dok se njihovo stambeno pitanje ne reši.

- Porodica je saznala od policajaca da izvršitelj dolazi danas, iseljenje nije bilo najavljeno. Sada su dobili javnu izvršiteljku koja nije htela da pokaže izveštaj advokatu. Očekujemo da će od sada dolaziti nenajavljeno, rekla je za Espreso aktivistkinja Združene akcije Krova nad glavom.

Deo porodice stan na navedenoj adresi koristi od 1966. godine nema nikakav drugi alternativni smeštaj.

Naime, reč je o starim ljudima sa minimalnim primanjima i ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja, koji nisu u mogućnosti da sebi samostalno osiguraju drugi smeštaja.

Iako su bili spremni da napuste svoj dom, samo da im se obezbedi bilo kakav smeštaj, ovoj porodici ta opcija nije ponuđena.

Aktivisti iz Združene akcije Krova nad glavom nalazili su se na licu mesta.

U Ulicu kraljice Marije stigla je policija.

Inače na mestu gde živi ova šestočlana porodica planirana je gradnja, ali kako tvrde iz Krova nad glavom još uvek nije nađen investitor koji bi tu podigao objekat.

Podsećamo, nakon što su izgubili parnicu na sudu, preti im da izgube i svoj dom.

Porodica živi ovde od 1966, njima nije ponuđen alternativni smeštaj. Kako je Sedat pre za Espreso rekao, ostaviće nadležnima sve, samo žele mali "sobičak" u kom će da ostanu.

- Ova muka traje od 2009/10. godine, obično nam najave mesec dana ranije da će nas iseliti, pa onda imamo vremena da uložimo žalbu ili nešto, sad su bukvanlo došli nenajavljeno, rekao je za Espreso Sedat Kurteši.

Više izbeglica iz rata 90 nema rešeno stambeno pitanje. Komesarijat im sada preti nabijanjem dugova za struju koji su samo hteli da plate, a sada ih tuži za iznose od nekoliko hiljada evra - kažu iz Krova nad glavom i dodaju da je reč o fingiranim dugovima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.