LJUDI, VODITE RAČUNA, NIJE SVAKA VODA PIJAĆA! Kreću vrućine, a samo sa 3 beogradske česme možete da se osvežite
Ilustracija, Foto: aleksandar jovanović

VODITE RAČUNA

LJUDI, VODITE RAČUNA, NIJE SVAKA VODA PIJAĆA! Kreću vrućine, a samo sa 3 beogradske česme možete da se osvežite

Ispravnost izvorske vode na javnim mestima često može da bude promenljiva, iz razloga što se iz njih voda zahvata u "sirovom stanju", tačnije bez dezinfekcije, pa se iz tog razloga preporučuje da ta voda nije za piće

Objavljeno:

Vrućine polako kreću, a sa njima dolazi i žega i dehidratacija organizma koji se bori sa letnjim temperaturama. Ukoliko ste od onih ljudi koji zaboravljaju flašicu vode kod kuće i često piju vodu sa javnih česmi, naročito kada se nađete u Beogradu trebalo bi da znate da nije svaka voda sa česme pijaća!

Naime, u martu 2021. godine je izvršeno uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje ukupno 31 uzorka vode za piće sa 16 izvora u obimu osnovne fizičko-hemijske i mikrobiološke analize. Od toga, samo na tri mesta u našoj prestonici je voda bezbedna za piće.

To su Hajdučka česma na Košutnjaku, česma Svete Petke u Rakovici i česma kod Miloševog konaka.

Ispravnost izvorske vode na javnim mestima često može da bude promenljiva, iz razloga što se iz njih voda zahvata u "sirovom stanju", tačnije bez dezinfekcije, pa se iz tog razloga preporučuje da ta voda nije za piće.

Svakako, na većim mestima u našoj prestonici gde se nalaze česme sa vodom koja nije podobna za korišćenje stoji natpis "VODA NIJE ZA PIĆE", saoštavaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Građani trebaju biti upoznati i sa činjenicom da neki nesavesni građani skidaju ove table sa natpisom, pa je iz tog razloga potrebno da se informišete pre nego što koristite vodu sa česmi u Beogradu.

Ukoliko se voda sa izvorišta nosi kući i kasnije konzumira, obavezno je da obezbedite higijenski bezbednu ambalažu, vodu držati u frižideru i iskoristiti je u što kraćem roku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.