EVROPU ČEKA PAKLENO LETO: Španija već oborila temperaturni rekord, turisti će se "PEĆI"!
Ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić, Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

prognoza

EVROPU ČEKA PAKLENO LETO: Španija već oborila temperaturni rekord, turisti će se "PEĆI"!

Aemet je prognozirao "vanredno visoke" temperature nakon što je u petak potvrdio da je živa u Sevilji dosegla 41 stepen Celzijusovih

Objavljeno:

Španija već sada beleži ogromne temperature, a stanovnici se suočavaju s intenzivnim toplotnim talasima, piše The Sun.

Turisti će se "peći" na vrućini od 40 stepeni, a ljudi su već ovog vikenda očajnički pokušavali da se rashlade polivajući se vodom iz fontana. Turistička mesta poput Sevilje, Kordobe i Granade beležiće najviše temperature, a živa će dostići rekorde za maj.

Balearska ostrva, Andaluzija, Madrid i Katalonija u severoistočnoj Španiji beleže visoke temperature. Afričke vrućine podigle su temperature i do 15 stepeni iznad proseka, pa sada tipični letnji vrhunac stiže vrlo rano. Španija meteorološka agencija Aemet opisala je meteorološku frontu kao "leto koje počinje u proleće".

Aktivirali nacionalni plan

Aemet je prognozirao "vanredno visoke" temperature nakon što je u petak potvrdio da je živa u Sevilji dosegla 41 stepen Celzijusovih. Meteorolozi su dve nedelje ranije aktivirali nacionalni plan za previsoke temperature zbog tropske eksplozije koja je krenula iz Sahare.

1 / 9 Foto: Profimedia

Portparol Ruben del Kampo rekao je da poslednja ažuriranja meteoroloških modela potvrđuju izuzetan intenzitet ovog toplotnog talasa. Objasnio je da bi ovo mogao biti "najintenzivniji majski toplotni talas u poslednjih 20 godina" za celu zemlju. Četiri španske regije stavljene su u stanje pripravnosti zbog velike vrućine, objavila je u petak Državna meteorološka agencija.

I Evropu očekuje pakleno leto

Prema sezonskoj prognozi koju je objavio Akuveder (Accuweather), Evropu očekuje pakleno vruće leto, a odstupanja će najizraženija biti na Balkanu gde će se maksimalne vrednosti kretati oko rekordnih. Broj dana s temperaturama višim od 32 °C biće značajno veći u odnosu na prosek. Vrućina bi ovog leta mogla imati direktan uticaj na milione Evropljana u obliku većih troškova hlađenja.

- Energija, uopšteno, može biti problem ovog leta - rekao je meteorolog Tajler Rojs, "posebno na Balkanu do Francuske i Nemačke". Svaki talas nadprosečnih temperatura verovatno će trajati nedelju ili dve i karaktersaće ga rekordna vrućina, ali vrućine će prekinuti spori olujni talasi koji će sniziti temperature i doneti padavine.

Nadolazeće leto verovatno će biti slično onom iz 2017. godine, a ekstremniji scenarijo ne isključuje reprizu 2012. godine. Leto će biti dugo i vruće, ali moglo bi biti bogato brzim frontama sa severozapada kontinenta i potencijalno opasnim vremenskim prilikama.

Moguće oluje

Svaki talas nadprosečnih temperatura verovatno će trajati nedelju li dve dana, ali rekordne vrućine će prekinuti oluje koje će doneti padavine. Čak i tokom ovih pauza u vrućim razdobljima kada su temperature tokom dana oko normalne, najniže temperature tokom noći mogle bi ostati blage.

Rekordno vrućina biće jedan od najvećih vremenskih karakteristika leta u južnoj Ežvropi, ali druga polovina sezone mogla bi se oblikovati malo drugačije na Balkanskom poluostrvu u odnosu na Pirinejsko.

- Biće razdoblja u kojima će biti takvih vrućina koja će ponekad biti intenzivne - rekao je Rojs. "A onda kada se to ne dogodi, biće oluja".

(Espreso / The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.