DRUGO LICE MIRJANE MARKOVIĆ: Ono što ovaj čovek ima da kaže o njoj možda vam PROMENI MIŠLJENJE!
Miru pamti po dobru: Stojanča Arsić, Foto: Printscreen

nepoznati detalji

DRUGO LICE MIRJANE MARKOVIĆ: Ono što ovaj čovek ima da kaže o njoj možda vam PROMENI MIŠLJENJE!

Mirjana Marković je bila počasni građanin Bujanovca samo 4 godine, do 2001. godine

Objavljeno:

„Od Mire Marković nisam imao boljeg saradnika na državnom nivou i ona je svojevremeno mnogo uradila za opštinu Bujanovac i mnogo pomagala“.

Ovako dan nakon smrti lidera Jugoslovenske levice (JUL) i supruge Slobodana Miloševića govori Stojanča Arsić, na čiju je inicijativu kao predsednika opštine 1997. Mira Marković proglašena je za počasnog građanina Bujanovca.

- Stojim iza svoje odluke i smatram je opravdanom, kaže o smrti Mire Marković, sa vremenske distance od 22 godine tada predsednik, a danas zamenik predsednika opštine.

On ovako obrazlaže svoj stav:

- U to vreme budžet opštine je bio kao budžet neke škole, imali smo sredstva za komunalije i propratne troškove. Za bilo kakve investicije u infrastrukturu sredstva su se opredeljivala iz ministarstava, ali jedino ako neko izlobira za to, što se u slučaju opštine Bujanovac nije dešavalo – do dolaska Mire Marković“, kaže Arsić.

On bi, kako je rekao, predsednici JUL-a ispostavljao sve zahteve vezane za lokalnu samoupravu, koji bi potom na njeno insistiranje kod tadašnjih ministara u najkraćem roku bili ispunjivani.

Navodeći primere šta je još Bujanovac dobio od Mire Marković, Arsić u njene zasluge ubraja čak i vraćanje slavskih litija na gradske ulice nakon 60 godina.

Bujanovčani su tražili da se vrati proslava gradske slave (Petrovdana), iako se to smatralo nemogućim, međutim, rečima „da u to ne veruje, ali da radimo kako mislimo da treba“ ona je tu odluku aminovala i niko od državnih organa posle nije mogao da je ospori - kaže njen tadašnji partijski saborac.

Na 53. godišnjicu oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu na svečanoj sednici SO Bujanovac 14. novembra 1997. godine Mirjana Marković je aklamacijom proglašena za počasnog građanina.

Priznanje se dodeljuje za izuzetne zasluge u izgradnji i razvoju demokratskih odnosa, očuvanju mira i poseban doprinos afirmaciji i praktičnoj ideji ravnopravnosti naroda i ljudi, boljeg i humanijeg života“, glasila je odluka.

“Odluka je sigurno uticala da budemo politički zaštićeni i pritom ostvarimo sve moguće interese opštine”, ističe tadašnji predsednik opštine koju je vodila koalicija JUL-a i albanskih partija, dok je do tada neprikosnoveni SPS bio u opoziciji.

Arsić tvrdi da je ova odluka bila doneta isključivo u interesu Bujanovca, a ne lično njegovog, jer, kako je rekao, na “lokalu su ljudi tada glasali za čoveka koga znaju i njemu JUL nije bio potreban da bi pobedio, ali jeste da bi lokalna samouprava normalno funkcionisala”.

Ipak, Mirjana Marković je bila počasni građanin Bujanovca samo 4 godine, do 2001. godine, kada je nakon petooktobarskih promena, na inicijativu odbornika DOS-a, kako kaže Arsić, ta odluka ukinuta, a on napustio JUL.

BONUS VIDEO:

Anketa o Mirjani Marković

(Espreso.co.rs/Bujanovačke)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.